A jaką przewagę ma taki fermentor nad dwoma wiadrami 30L po 20 zł sztuka?
Szukam zainteresowanych fermentorem stożkowym
Collapse
X
-
Niestety ma to swoją cenę, zazwyczaj tak to już jest, jak się chce mieć lepiej.
Innym, zapewne istotnym czynnikiem jest większa łatwość zachowania czystości, by nie powiedzieć sterylności: wydaje się oczywiste, że im mniej majstrujesz z warką, tym mniejsze ryzyko jej zakażenia.
Ja niestety odkryłem parę dni temu, że moja kolejna, trzecia z czterech zakończonych warek jest skwaszona :-( I jedyne, co je łączy a odróżnia od pierwszej - udanej to fakt, że były nastawiane na cichą. Oczywiście sama cicha nie jest temu winna i nie wiem co może być przyczyną kwasu, bo zawsze dezynfekuję sprzęt i staram się zachować maksymalną czystość.
Jeszcze jedna rzecz, która łączy te trzy skwaszone warki a odróżnia od pierwszej - udanej, to glukoza z tej samej dostawy...
pozdrawiamPopieraj swój browar.Comment
-
Z całą pewnością komfort i wygoda - raz nastawiasz warkę, nic nie musisz przelewać, przepompowywać (mnie osobiście przelewanie warki syfonem z BA po prostu wk*****), tylko sobie osad spuszczasz a jak fermetacja się skończy, elegancko zlewasz zielone piwko.
Czym i jak dezynfekujesz?
Jeżeli dodajesz sucha glukozę to może być przyczyną. Bezpieczniej jest dodawać glukozę rozpuszczoną w wodzie i przegotowaną.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Tutaj za ok. 15 zł sprzedają sposób na zrobienie fermentora z nierdzewki za ok. 200 $
albo wręcz za 90 zł , le to już z innych materiałów.
Ale zdaje się, że problem chyba nie polega na tym, jak to zrobić.
Pytanie jak zrobić to tanio a jednocześnie solidnie.
Dodaję link, bo może jednak komuś się przyda
Jakieś ciekawe pomysłyrowarek esołaComment
-
Z całą pewnością komfort i wygoda - raz nastawiasz warkę, nic nie musisz przelewać, przepompowywać (mnie osobiście przelewanie warki syfonem z BA po prostu wk*****), tylko sobie osad spuszczasz a jak fermetacja się skończy, elegancko zlewasz zielone piwko.
Mam jeszcze pytanie do użytkowników fermentorów stożkowych: czy drożdże spuszcza się tylko raz po burzliwej, czy zawsze jak tylko się coś uzbiera?Comment
-
stary numer
albo nie wstawię załącznika, albo linku.
Czy piwo powoduje sklerozę?
pozdrawiamrowarek esołaComment
-
Stosuję chemipro oxi - 10g/2,5l mocno ciepłej wody na wiadro 30l, miącham, przelewam po ściankach, zanurzam sprzęt itd.
pozdrawiamPopieraj swój browar.Comment
-
Comment
-
Co do ustawności... przecież nie przenosisz wiader ciągle w tę i wewtę (jakkolwiek się to pisze).
Z tego co liznąłem teorii to można dowoli, nawet codziennie po troszku spuszczać.Popieraj swój browar.Comment
-
Jak w takim razie oddzielić takie drożdże, jakimś filtrem?Popieraj swój browar.Comment
-
A tu nie masz racji. Przelewając piwo do innego pojemnika można w pierwotnym pozostawić zarówno osad z dna jak i to co zebrało sie na powierzchni.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Przyznaję, że nie używałem fermentora stożkowego ale nie widzę przeszkód, by go stosując dolny osad zlać w kanał (lub do ponownej warki) a podczas zlewania piwa zielonego zatrzymać proces zanim poziom warki osiągnie rurkę do spuszczania, inaczej mówiąc zostawić to, co pływa w fermentorze.
Czyli zrobić to, o czym piszesz tyle, że dużo wygodniej.Popieraj swój browar.Comment
-
NO to raczej nie ona szkodzi Twojemu piwu.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment