Szukam zainteresowanych fermentorem stożkowym

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • coder
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.10
    • 1347

    #16
    A jaką przewagę ma taki fermentor nad dwoma wiadrami 30L po 20 zł sztuka?

    Comment

    • China_Blue
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.07
      • 55

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
      A jaką przewagę ma taki fermentor nad dwoma wiadrami 30L po 20 zł sztuka?
      Z całą pewnością komfort i wygoda - raz nastawiasz warkę, nic nie musisz przelewać, przepompowywać (mnie osobiście przelewanie warki syfonem z BA po prostu wk*****), tylko sobie osad spuszczasz a jak fermetacja się skończy, elegancko zlewasz zielone piwko.
      Niestety ma to swoją cenę, zazwyczaj tak to już jest, jak się chce mieć lepiej.

      Innym, zapewne istotnym czynnikiem jest większa łatwość zachowania czystości, by nie powiedzieć sterylności: wydaje się oczywiste, że im mniej majstrujesz z warką, tym mniejsze ryzyko jej zakażenia.
      Ja niestety odkryłem parę dni temu, że moja kolejna, trzecia z czterech zakończonych warek jest skwaszona :-( I jedyne, co je łączy a odróżnia od pierwszej - udanej to fakt, że były nastawiane na cichą. Oczywiście sama cicha nie jest temu winna i nie wiem co może być przyczyną kwasu, bo zawsze dezynfekuję sprzęt i staram się zachować maksymalną czystość.
      Jeszcze jedna rzecz, która łączy te trzy skwaszone warki a odróżnia od pierwszej - udanej, to glukoza z tej samej dostawy...

      pozdrawiam
      Popieraj swój browar.

      Comment

      • jkocurek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.12
        • 1030

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika China_Blue
        Z całą pewnością komfort i wygoda - raz nastawiasz warkę, nic nie musisz przelewać, przepompowywać (mnie osobiście przelewanie warki syfonem z BA po prostu wk*****), tylko sobie osad spuszczasz a jak fermetacja się skończy, elegancko zlewasz zielone piwko.
        A miałeś kiedyś do czynienia z rasowymi drożdżami górnej fermentacji, jak choćby Weihenstphany 3068? Zdecydowana większość z tych drożdży nie opada na dno i nie dasz rady oddzielić ich od piwa przez spuszczanie osadu.
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika China_Blue
        zawsze dezynfekuję sprzęt
        Czym i jak dezynfekujesz?
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika China_Blue
        Jeszcze jedna rzecz, która łączy te trzy skwaszone warki a odróżnia od pierwszej - udanej, to glukoza z tej samej dostawy...
        Jeżeli dodajesz sucha glukozę to może być przyczyną. Bezpieczniej jest dodawać glukozę rozpuszczoną w wodzie i przegotowaną.
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          #19
          No Jkocurek to mnie nauczył dezynfekcji i od tamtej chwili wszystkie mi się udały prawie wszystkie, bo lałem chore drożdze.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • tomcio83
            Porucznik Browarny Tester
            • 2006.02
            • 258

            #20
            Tutaj za ok. 15 zł sprzedają sposób na zrobienie fermentora z nierdzewki za ok. 200 $
            albo wręcz za 90 zł , le to już z innych materiałów.

            Ale zdaje się, że problem chyba nie polega na tym, jak to zrobić.
            Pytanie jak zrobić to tanio a jednocześnie solidnie.

            Dodaję link, bo może jednak komuś się przyda
            Jakieś ciekawe pomysły
            rowarek esoła

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              #21
              To daj ten link.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • coder
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.10
                • 1347

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika China_Blue
                Z całą pewnością komfort i wygoda - raz nastawiasz warkę, nic nie musisz przelewać, przepompowywać (mnie osobiście przelewanie warki syfonem z BA po prostu wk*****), tylko sobie osad spuszczasz a jak fermetacja się skończy, elegancko zlewasz zielone piwko.
                Rozumiem, ale chyba nie jest to warte tej ceny. Drugi problem to ustawność - wiadra mogę przenosić gdzie chce, a taki fermentor stoi i już.

                Mam jeszcze pytanie do użytkowników fermentorów stożkowych: czy drożdże spuszcza się tylko raz po burzliwej, czy zawsze jak tylko się coś uzbiera?

                Comment

                • tomcio83
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2006.02
                  • 258

                  #23
                  stary numer

                  albo nie wstawię załącznika, albo linku.

                  Czy piwo powoduje sklerozę?



                  pozdrawiam
                  rowarek esoła

                  Comment

                  • China_Blue
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2007.07
                    • 55

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                    A miałeś kiedyś do czynienia z rasowymi drożdżami górnej fermentacji, jak choćby Weihenstphany 3068? Zdecydowana większość z tych drożdży nie opada na dno i nie dasz rady oddzielić ich od piwa przez spuszczanie osadu.
                    Nie, dotychczas korzystam z zestawów BA, czyli drożdze suche. Robię rehydrydacje i dodaję do fermentora.

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                    Czym i jak dezynfekujesz?
                    Stosuję chemipro oxi - 10g/2,5l mocno ciepłej wody na wiadro 30l, miącham, przelewam po ściankach, zanurzam sprzęt itd.

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                    Jeżeli dodajesz sucha glukozę to może być przyczyną. Bezpieczniej jest dodawać glukozę rozpuszczoną w wodzie i przegotowaną.
                    Oczywiście dodaję rozpuszczoną i przegotowaną glukozę, 10g/litr piwa.

                    pozdrawiam
                    Popieraj swój browar.

                    Comment

                    • China_Blue
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2007.07
                      • 55

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                      No Jkocurek to mnie nauczył dezynfekcji i od tamtej chwili wszystkie mi się udały prawie wszystkie, bo lałem chore drożdze.
                      To ja też poproszę o lekcję, bo szkoda mi całej tej roboty w kanał wlewać...
                      Popieraj swój browar.

                      Comment

                      • China_Blue
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2007.07
                        • 55

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
                        Rozumiem, ale chyba nie jest to warte tej ceny. Drugi problem to ustawność - wiadra mogę przenosić gdzie chce, a taki fermentor stoi i już.
                        Mój komfort i wygoda jest dla mnie bezcenna
                        Co do ustawności... przecież nie przenosisz wiader ciągle w tę i wewtę (jakkolwiek się to pisze ).

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
                        Mam jeszcze pytanie do użytkowników fermentorów stożkowych: czy drożdże spuszcza się tylko raz po burzliwej, czy zawsze jak tylko się coś uzbiera?
                        Z tego co liznąłem teorii to można dowoli, nawet codziennie po troszku spuszczać.
                        Popieraj swój browar.

                        Comment

                        • China_Blue
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2007.07
                          • 55

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                          A miałeś kiedyś do czynienia z rasowymi drożdżami górnej fermentacji, jak choćby Weihenstphany 3068? Zdecydowana większość z tych drożdży nie opada na dno i nie dasz rady oddzielić ich od piwa przez spuszczanie osadu.
                          Skoro nie oddzielę przez spuszczanie, to zapewne też nie przez dekantacje, czyż nie? Więc nie jest to minusem fermentora stożkowego.
                          Jak w takim razie oddzielić takie drożdże, jakimś filtrem?
                          Popieraj swój browar.

                          Comment

                          • jkocurek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.12
                            • 1030

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika China_Blue
                            Skoro nie oddzielę przez spuszczanie, to zapewne też nie przez dekantacje, czyż nie? Więc nie jest to minusem fermentora stożkowego.
                            Jak w takim razie oddzielić takie drożdże, jakimś filtrem?
                            A tu nie masz racji. Przelewając piwo do innego pojemnika można w pierwotnym pozostawić zarówno osad z dna jak i to co zebrało sie na powierzchni.
                            Pozdrawiam,
                            Jacek
                            Świentechlywiki

                            Comment

                            • China_Blue
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2007.07
                              • 55

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                              A tu nie masz racji. Przelewając piwo do innego pojemnika można w pierwotnym pozostawić zarówno osad z dna jak i to co zebrało sie na powierzchni.
                              Myślałem, że chcemy pozbyć się tego co pływa "wewnątrz" warki.
                              Przyznaję, że nie używałem fermentora stożkowego ale nie widzę przeszkód, by go stosując dolny osad zlać w kanał (lub do ponownej warki) a podczas zlewania piwa zielonego zatrzymać proces zanim poziom warki osiągnie rurkę do spuszczania, inaczej mówiąc zostawić to, co pływa w fermentorze.
                              Czyli zrobić to, o czym piszesz tyle, że dużo wygodniej.
                              Popieraj swój browar.

                              Comment

                              • jkocurek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.12
                                • 1030

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika China_Blue
                                Stosuję chemipro oxi - 10g/2,5l mocno ciepłej wody na wiadro 30l, miącham, przelewam po ściankach, zanurzam sprzęt itd.
                                Środek niezły ale dość delikatny. Ja używam w podobny sposób nierozcieńczonej "Bielinki". Chlor i wodorotlenek sodowy wymagają płukania ale są skuteczniejsze w eksterminacji żywych organizmów
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika China_Blue

                                Oczywiście dodaję rozpuszczoną i przegotowaną glukozę, 10g/litr piwa.
                                NO to raczej nie ona szkodzi Twojemu piwu.
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Darmstadt, Nieder-Ramstädter Straße 3, Grohe-Die Brauhaus Legende
                                  dadek
                                  W Darmstadt działają 3 browary w tym jeden restauracyjny (Ratskeller) w samym centrum na Marktplatz. Pierwotnie tam planowałem rozpocząć piwne zwiedzanie miasta, jednak 22.07.2022 odbywał się jakiś mecz i cały plac był pełen kibiców, a w samej knajpie się nie dało szpilki wcisnąć. Więc...
                                  2022-10-21, 02:12
                                • pebejot
                                  USA, San Francisco, 1000 Great Hwy, Beach Chalet Brewery and Restaurant
                                  pebejot
                                  Najstarszy istniejący browar restauracyjny w San Francisco działa od 1997 roku.
                                  Znajduje się w zachodniej części miasta nad samym brzegiem Oceanu Spokojnego w dzielnicy Ocean Beach.
                                  Można tu dotrzeć linią N muni-metra do stacji końcowej Ocean Beach. Muni-metro to system miejskiego...
                                  2022-04-18, 11:41
                                • pebejot
                                  Dziekanowice 200, Browar Trzech Braci
                                  pebejot
                                  Aż dziwne, że ten browar jeszcze nie został opisany na forum.
                                  Działający (podobno) od 2021 roku obiekt to dziwaczny twór browaru restauracyjnego, połączonego ze stacją benzynową, zlokalizowany przy skrzyżowaniu dróg w miejscowości Dziekanowice, kilkanaście kilometrów od Wieliczki....
                                  2024-08-20, 22:27
                                • dadek
                                  Fulda, Wiesenmühlenstraße 13, Brauhaus Wiesenmühle
                                  dadek
                                  Fulda to 60-tysięczne zabytkowe miasto (12 wiek) położone w Hesji, właściwie w środku Niemiec, przy ważnej magistral kolejowej, więc świetnie skomunikowane właściwie z całym krajem. Od dworca kolejowego idziemy Bahnhofstraße cały czas w dół, potem koło kościoła przez centrum starówki. Gdy się...
                                  2023-10-06, 00:10
                                • heckler
                                  Czechy, Tábor, Žižkovo nám. 5, Pivovar Pod Besedou
                                  heckler
                                  Tabor założony został przez króla Czech Przemysła Otokara II na początku XIII wieku i nazywał się wtedy Hradiste. Przez lata właściciele kamienic zbudowali pod miastem spore, alternatywne miasteczko. Mnóstwo połączonych ze sobą korytarzy możemy dziś przemierzać z przewodnikiem i jest...
                                  2019-01-20, 13:18
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...