A jaką przewagę ma taki fermentor nad dwoma wiadrami 30L po 20 zł sztuka?
Szukam zainteresowanych fermentorem stożkowym
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedziA jaką przewagę ma taki fermentor nad dwoma wiadrami 30L po 20 zł sztuka?
Niestety ma to swoją cenę, zazwyczaj tak to już jest, jak się chce mieć lepiej.
Innym, zapewne istotnym czynnikiem jest większa łatwość zachowania czystości, by nie powiedzieć sterylności: wydaje się oczywiste, że im mniej majstrujesz z warką, tym mniejsze ryzyko jej zakażenia.
Ja niestety odkryłem parę dni temu, że moja kolejna, trzecia z czterech zakończonych warek jest skwaszona :-( I jedyne, co je łączy a odróżnia od pierwszej - udanej to fakt, że były nastawiane na cichą. Oczywiście sama cicha nie jest temu winna i nie wiem co może być przyczyną kwasu, bo zawsze dezynfekuję sprzęt i staram się zachować maksymalną czystość.
Jeszcze jedna rzecz, która łączy te trzy skwaszone warki a odróżnia od pierwszej - udanej, to glukoza z tej samej dostawy...
pozdrawiamPopieraj swój browar.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika China_Blue Wyświetlenie odpowiedziZ całą pewnością komfort i wygoda - raz nastawiasz warkę, nic nie musisz przelewać, przepompowywać (mnie osobiście przelewanie warki syfonem z BA po prostu wk*****), tylko sobie osad spuszczasz a jak fermetacja się skończy, elegancko zlewasz zielone piwko.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika China_Blue Wyświetlenie odpowiedzizawsze dezynfekuję sprzęt
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika China_Blue Wyświetlenie odpowiedziJeszcze jedna rzecz, która łączy te trzy skwaszone warki a odróżnia od pierwszej - udanej, to glukoza z tej samej dostawy...Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Tutaj za ok. 15 zł sprzedają sposób na zrobienie fermentora z nierdzewki za ok. 200 $
albo wręcz za 90 zł , le to już z innych materiałów.
Ale zdaje się, że problem chyba nie polega na tym, jak to zrobić.
Pytanie jak zrobić to tanio a jednocześnie solidnie.
Dodaję link, bo może jednak komuś się przyda
Jakieś ciekawe pomysłyrowarek esoła
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika China_Blue Wyświetlenie odpowiedziZ całą pewnością komfort i wygoda - raz nastawiasz warkę, nic nie musisz przelewać, przepompowywać (mnie osobiście przelewanie warki syfonem z BA po prostu wk*****), tylko sobie osad spuszczasz a jak fermetacja się skończy, elegancko zlewasz zielone piwko.
Mam jeszcze pytanie do użytkowników fermentorów stożkowych: czy drożdże spuszcza się tylko raz po burzliwej, czy zawsze jak tylko się coś uzbiera?
Comment
-
-
stary numer
albo nie wstawię załącznika, albo linku.
Czy piwo powoduje sklerozę?
pozdrawiamrowarek esoła
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziA miałeś kiedyś do czynienia z rasowymi drożdżami górnej fermentacji, jak choćby Weihenstphany 3068? Zdecydowana większość z tych drożdży nie opada na dno i nie dasz rady oddzielić ich od piwa przez spuszczanie osadu.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziCzym i jak dezynfekujesz?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziJeżeli dodajesz sucha glukozę to może być przyczyną. Bezpieczniej jest dodawać glukozę rozpuszczoną w wodzie i przegotowaną.
pozdrawiamPopieraj swój browar.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedziNo Jkocurek to mnie nauczył dezynfekcji i od tamtej chwili wszystkie mi się udały prawie wszystkie, bo lałem chore drożdze.Popieraj swój browar.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedziRozumiem, ale chyba nie jest to warte tej ceny. Drugi problem to ustawność - wiadra mogę przenosić gdzie chce, a taki fermentor stoi i już.
Co do ustawności... przecież nie przenosisz wiader ciągle w tę i wewtę (jakkolwiek się to pisze ).
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedziMam jeszcze pytanie do użytkowników fermentorów stożkowych: czy drożdże spuszcza się tylko raz po burzliwej, czy zawsze jak tylko się coś uzbiera?Popieraj swój browar.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziA miałeś kiedyś do czynienia z rasowymi drożdżami górnej fermentacji, jak choćby Weihenstphany 3068? Zdecydowana większość z tych drożdży nie opada na dno i nie dasz rady oddzielić ich od piwa przez spuszczanie osadu.
Jak w takim razie oddzielić takie drożdże, jakimś filtrem?Popieraj swój browar.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika China_Blue Wyświetlenie odpowiedziSkoro nie oddzielę przez spuszczanie, to zapewne też nie przez dekantacje, czyż nie? Więc nie jest to minusem fermentora stożkowego.
Jak w takim razie oddzielić takie drożdże, jakimś filtrem?Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziA tu nie masz racji. Przelewając piwo do innego pojemnika można w pierwotnym pozostawić zarówno osad z dna jak i to co zebrało sie na powierzchni.
Przyznaję, że nie używałem fermentora stożkowego ale nie widzę przeszkód, by go stosując dolny osad zlać w kanał (lub do ponownej warki) a podczas zlewania piwa zielonego zatrzymać proces zanim poziom warki osiągnie rurkę do spuszczania, inaczej mówiąc zostawić to, co pływa w fermentorze.
Czyli zrobić to, o czym piszesz tyle, że dużo wygodniej.Popieraj swój browar.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika China_Blue Wyświetlenie odpowiedziStosuję chemipro oxi - 10g/2,5l mocno ciepłej wody na wiadro 30l, miącham, przelewam po ściankach, zanurzam sprzęt itd.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika China_Blue Wyświetlenie odpowiedzi
Oczywiście dodaję rozpuszczoną i przegotowaną glukozę, 10g/litr piwa.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
Comment