Szukam zainteresowanych fermentorem stożkowym

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • China_Blue
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.07
    • 55

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
    1. Niektóre drożdże tworzą warstwę mocno przylegającą do dna, tak, że przy myciu wiadra trzeba użyć silnego strumienia wody, żeby je usunąć. W takim przypadku nie pomoże żadne spuszczanie, drożdże i tak zostaną w stożku.
    A więc nie przeszkodzą także przy spuszczaniu zielonego piwka przez boczny zawór.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
    2. Obniżenie poziomu płynu w fermentorze wyeksponuje na działanie tlenu osady, przylepione do ścianek na wysokości meniska, z reguły trudne do usunięcia. A jest to świetne ognisko zakażenia. Dodatkowo obniżenie poziomu płynu spowoduje zassanie tlenu do fermentora.
    Jednak tlen jako lżejszy od dwutlenku powinien zostać na górze fermentora a wraz z dalszą fermentacją całkowicie wyparty na zewnątrz.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
    3. Po spuszczeniu części osadu w dolnym zaworze pozostanie syf, niekoniecznie łatwy do usunięcia.
    Podczas fermentacji chyba nie powinno to przeszkadzać a po jej zakończeniu z pewnością da się to usunąć.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
    Też kiedyś się napaliłem na taki fermentor, ale mi przeszło. Obecnie używam 160-litrowych beczek i nie ma żadnych problemów z fermentacją w nich. Nie potrzebuję ich również nigdzie przemieszczać. A cena była konkurencyjna: 40 zł za sztukę.
    Z takim argumentem polemizować już trudno!
    Popieraj swój browar.

    Comment

    • cafepiwosz
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2005.09
      • 85

      #47
      China Blue - spokojnie. Mawas jest dyrektorem dużej firmy. Ma dużo spraw na głowie, czasami coś zapomni, jak to prezes . Bombarduj go mail'ami na pewno odpowie. Generalnie moja dotychczasowa współpraca z Mawasem układa sie bardzo dobrze.

      Comment

      • Mawas
        Porucznik Browarny Tester
        • 2002.02
        • 299

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika China_Blue Wyświetlenie odpowiedzi
        E tam, Mawas, Ty chyba tylko tak gadasz. 2 pażdziernika prosiłem Cię o wycenę stożka i do tej pory się nie doczekałem
        Jakieś nieporozumienie Sprawdziłem pocztę PW do 6.02.2006r. i nie znalazłem od Ciebie zapytania. Może nie do mnie ją skierowałeś
        Ale jeżeli sobie życzysz to podaj parametry na PW a na pewno odpowiem.
        http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

        Comment

        • Mawas
          Porucznik Browarny Tester
          • 2002.02
          • 299

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika China_Blue Wyświetlenie odpowiedzi
          chetnych siakos nie widac... :-(
          skalkuluj wiec moze cene na jednostkowe zamowienie, jesli chcialbys sie tego podjac.
          Jeżeli to jest zapytanie na które nie odpowiedziałem, to b. przepraszam. Ale żeby nawet na takie zapytanie coś odpowiedzieć to potrzebuję choćby oczekiwaną pojemność Bez tego zapytanie ma charakter pytania "ile kosztuje samochód"
          http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

          Comment

          • Marek-C
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.12
            • 848

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mawas Wyświetlenie odpowiedzi
            Jeżeli to jest zapytanie na które nie odpowiedziałem, to b. przepraszam. Ale żeby nawet na takie zapytanie coś odpowiedzieć to potrzebuję choćby oczekiwaną pojemność Bez tego zapytanie ma charakter pytania "ile kosztuje samochód"

            Dużo...
            Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

            Comment

            • China_Blue
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2007.07
              • 55

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mawas Wyświetlenie odpowiedzi
              Jeżeli to jest zapytanie na które nie odpowiedziałem, to b. przepraszam. Ale żeby nawet na takie zapytanie coś odpowiedzieć to potrzebuję choćby oczekiwaną pojemność Bez tego zapytanie ma charakter pytania "ile kosztuje samochód"
              Na samym początku wątku pisałem, że interesuje mnie 55l (ten amerykański), więc mniej wiecej tyle samo interesowałoby mnie Twojego ale rozumiem, że mogłeś nie zwrócić na to szczególnej uwagi. Wsyatrczyło więc o to dopytać ale także rozumiem, że jesteś zapracowany i takie zlecenie jest niejako zajęciem ubocznym...

              Ale ze mnie wyrozumiały gość

              p.s.
              Podaj także termin wykonania.
              Popieraj swój browar.

              Comment

              • China_Blue
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2007.07
                • 55

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mawas Wyświetlenie odpowiedzi
                Jeżeli to jest zapytanie na które nie odpowiedziałem, to b. przepraszam. Ale żeby nawet na takie zapytanie coś odpowiedzieć to potrzebuję choćby oczekiwaną pojemność Bez tego zapytanie ma charakter pytania "ile kosztuje samochód"
                Ja bym wtedy odpowiedział, że to zależy

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C Wyświetlenie odpowiedzi
                Dużo...
                "Dużo..." to pojęcie względne
                Popieraj swój browar.

                Comment

                • Mawas
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2002.02
                  • 299

                  #53
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika China_Blue Wyświetlenie odpowiedzi
                  Ja bym wtedy odpowiedział, że to zależy
                  No właśnie to zależy. Więc jeżeli jesteś nadal zainteresowany takim fermentorem to prześlij mi takie zapytanie na PW. Inni tak robą i ... działa.
                  Natomiast jeżeli chodzi o moje" zapracowanie" to zapewniam, że na przygotowanie odpowiedzi na pytanie do mnie skierowane zawszę znajdę czas. Nie mam natomiast czasu na analizowanie wszystkich postów, nie mam tak dużo czasu ...zarobiony jestem
                  http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

                  Comment

                  • Mawas
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2002.02
                    • 299

                    #54
                    Nowy fermentor 70l wykonany dzisiaj
                    Attached Files
                    http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

                    Comment

                    • Makaron
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.08
                      • 2107

                      #55
                      Szkoda, ze nie mam miejsca na takie cacka
                      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                      Comment

                      • maaciej6
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2007.04
                        • 219

                        #56
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mawas Wyświetlenie odpowiedzi
                        Nowy fermentor 70l wykonany dzisiaj
                        Niezłe cacko. Kupiłbym dokumentację techniczną na ten fermentor.
                        "Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"

                        Wolsztyński Browar Domowy M & P

                        Comment

                        • sinobrew
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2008.05
                          • 32

                          #57
                          fermentator

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mawas Wyświetlenie odpowiedzi
                          Nowy fermentor 70l wykonany dzisiaj
                          Mawas, daj namiary, pokaze ludziom ktorzy tutaj robia nierdzewke, zobaczymy jak mozna obciac koszta

                          mozna by sie pokusic o wlozenie drugiej warstwy chlodzacej jak na tym obrazku, ale w mniejszym wydaniu - mam dobrych spawaczy nierdzewki, uzywamy 304

                          Comment

                          • muavmf
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2007.08
                            • 119

                            #58
                            Proszę napiszcie jakie są chociaż przybliżone ceny tych stożków.
                            Może po oswojeniu się z ceną też bym kupił.

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              #59
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika muavmf Wyświetlenie odpowiedzi
                              Proszę napiszcie jakie są chociaż przybliżone ceny tych stożków.
                              Może po oswojeniu się z ceną też bym kupił.
                              Nie chcę siać zamętu, ale znajomy spawacz miał do czynienia z chińską nierdzewką. Otóż nierdzewka rdzewieje i to po roku. Nie znam się, ale chinska tandeta jest wszędzie.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • sinobrew
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2008.05
                                • 32

                                #60
                                304, 316

                                jak chcial zaosczedzic i kupic jak najtaniej, nic dziwnego ze wcisnieto mu nierdzewke 201, lub gorsza

                                to sa normy swiatowe i jak zamowisz stal 304 czy 316 i sprawdzisz to, nie bedzie problemow, nie lec na tanizne

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X