Szukam zainteresowanych fermentorem stożkowym
Collapse
X
-
Comment
-
1. Niektóre drożdże tworzą warstwę mocno przylegającą do dna, tak, że przy myciu wiadra trzeba użyć silnego strumienia wody, żeby je usunąć. W takim przypadku nie pomoże żadne spuszczanie, drożdże i tak zostaną w stożku.
2. Obniżenie poziomu płynu w fermentorze wyeksponuje na działanie tlenu osady, przylepione do ścianek na wysokości meniska, z reguły trudne do usunięcia. A jest to świetne ognisko zakażenia. Dodatkowo obniżenie poziomu płynu spowoduje zassanie tlenu do fermentora.
3. Po spuszczeniu części osadu w dolnym zaworze pozostanie syf, niekoniecznie łatwy do usunięcia.
Też kiedyś się napaliłem na taki fermentor, ale mi przeszło. Obecnie używam 160-litrowych beczek i nie ma żadnych problemów z fermentacją w nich. Nie potrzebuję ich również nigdzie przemieszczać. A cena była konkurencyjna: 40 zł za sztukę.Comment
-
Czy moglbys uscislic? Czy tlen jako taki przeszkadza w pozniejszych etapach fermentacji? Czy chodzilo Ci o zassanie powietrza wraz z pylem/brudem krazacym dookola fermentora?
W sumie ja staram sie jak najmniej ingerowac podczas fermentacji ,ale slyszalem opinie o tym by mozliwie jak najszybciej jak jest to mozliwe "uruchomic" fermentacje by wypchnac niepotrzebne rzeczy z nad brzeczki przy pomocy uwalniajacego sie CO2."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
Ostatnia zmiana dokonana przez Makaron; 2007-10-09, 23:45."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
Używam fermentora JAM od prawie dwóch lat. Generalnie jest ogromny komfort pracy. Zrzut drożdży bezproblemowy, choć w fermentorze cały czas są one obecne. Zbieranie drożdży zaczynam po bużliwej, i jeszcze tak kilka razy w ciągu cichej. Dezynfekcja jeden, dwa waciki ze spirytusem i szybkie przetarcie. Wiele z waszych uwag jest mocno na wyrost. Stożek stoi cały czas w lodówce, ponieważ robię w większości lagery - przez cały rok. Jedyna wada to mała pojemnośc - upcham ok. 30 litrów warki.Comment
-
-
No cóż, fajnie to wygląda, ale:
Czy ma to sens, skoro mieści się tam tylko 30 litrów?
(Jaka jest przewaga takiego 30 litrowego fermentora nad 2 X plastikowymi fermentorami? ).
Domyślam się, że może taki JAM lub a'la JAM będzie lepszy niż plastikowe fermentory, w przypadku, gdy konstruujemy całą instalację mikrobrowarniczą ( coś jak RIMS ), ale może się mylę?
Pozostaje jeszcze pytanie o cenę.
Może ktoś mnie oświecirowarek esołaComment
-
Comment
-
A żebyś wiedział, że zamówie go u Ciebie - taki na 50 lOstatnia zmiana dokonana przez cafepiwosz; 2007-10-12, 15:13.Comment
-
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
W Darmstadt działają 3 browary w tym jeden restauracyjny (Ratskeller) w samym centrum na Marktplatz. Pierwotnie tam planowałem rozpocząć piwne zwiedzanie miasta, jednak 22.07.2022 odbywał się jakiś mecz i cały plac był pełen kibiców, a w samej knajpie się nie dało szpilki wcisnąć. Więc...
-
Channel: Niemcy
-
-
Najstarszy istniejący browar restauracyjny w San Francisco działa od 1997 roku.
Znajduje się w zachodniej części miasta nad samym brzegiem Oceanu Spokojnego w dzielnicy Ocean Beach.
Można tu dotrzeć linią N muni-metra do stacji końcowej Ocean Beach. Muni-metro to system miejskiego...-
Channel: USA
-
-
Aż dziwne, że ten browar jeszcze nie został opisany na forum.
Działający (podobno) od 2021 roku obiekt to dziwaczny twór browaru restauracyjnego, połączonego ze stacją benzynową, zlokalizowany przy skrzyżowaniu dróg w miejscowości Dziekanowice, kilkanaście kilometrów od Wieliczki....-
Channel: Małopolskie
-
-
Fulda to 60-tysięczne zabytkowe miasto (12 wiek) położone w Hesji, właściwie w środku Niemiec, przy ważnej magistral kolejowej, więc świetnie skomunikowane właściwie z całym krajem. Od dworca kolejowego idziemy Bahnhofstraße cały czas w dół, potem koło kościoła przez centrum starówki. Gdy się...
-
Channel: Niemcy
-
-
Tabor założony został przez króla Czech Przemysła Otokara II na początku XIII wieku i nazywał się wtedy Hradiste. Przez lata właściciele kamienic zbudowali pod miastem spore, alternatywne miasteczko. Mnóstwo połączonych ze sobą korytarzy możemy dziś przemierzać z przewodnikiem i jest...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment