Szukam zainteresowanych fermentorem stożkowym

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.12
    • 1030

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika China_Blue
    Czyli zrobić to, o czym piszesz tyle, że dużo wygodniej.
    Tyle, że później, czyli masa drożdży i to co z nimi zmieszane ma przez długi czas kontakt z brzeczką. Na pocieszenie dodam, że nie ma wielu drożdży tworzących zwartą warstwę na powierzchni. U mnie jak na razie tylko 3068 tak się zachowały.
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
      Na pocieszenie dodam, że nie ma wielu drożdży tworzących zwartą warstwę na powierzchni. U mnie jak na razie tylko 3068 tak się zachowały.
      U mnie suche US-56 (obecnie chyba US-05) stworzyły taki kożuch, że myślałem, że burzliwa mi 10 dni trwała.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
        U mnie suche US-56 (obecnie chyba US-05) stworzyły taki kożuch, że myślałem, że burzliwa mi 10 dni trwała.
        Też tak myślałem i 10 dni trzymałem.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #34
          1. Niektóre drożdże tworzą warstwę mocno przylegającą do dna, tak, że przy myciu wiadra trzeba użyć silnego strumienia wody, żeby je usunąć. W takim przypadku nie pomoże żadne spuszczanie, drożdże i tak zostaną w stożku.
          2. Obniżenie poziomu płynu w fermentorze wyeksponuje na działanie tlenu osady, przylepione do ścianek na wysokości meniska, z reguły trudne do usunięcia. A jest to świetne ognisko zakażenia. Dodatkowo obniżenie poziomu płynu spowoduje zassanie tlenu do fermentora.
          3. Po spuszczeniu części osadu w dolnym zaworze pozostanie syf, niekoniecznie łatwy do usunięcia.

          Też kiedyś się napaliłem na taki fermentor, ale mi przeszło. Obecnie używam 160-litrowych beczek i nie ma żadnych problemów z fermentacją w nich. Nie potrzebuję ich również nigdzie przemieszczać. A cena była konkurencyjna: 40 zł za sztukę.

          Comment

          • Makaron
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.08
            • 2107

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
            ... zassanie tlenu do fermentora.
            Czy moglbys uscislic? Czy tlen jako taki przeszkadza w pozniejszych etapach fermentacji? Czy chodzilo Ci o zassanie powietrza wraz z pylem/brudem krazacym dookola fermentora?

            W sumie ja staram sie jak najmniej ingerowac podczas fermentacji ,ale slyszalem opinie o tym by mozliwie jak najszybciej jak jest to mozliwe "uruchomic" fermentacje by wypchnac niepotrzebne rzeczy z nad brzeczki przy pomocy uwalniajacego sie CO2.
            "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

            Comment

            • Makaron
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.08
              • 2107

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
              Obecnie używam 160-litrowych beczek i nie ma żadnych problemów z fermentacją w nich
              A moge sie spytac jak je dezyfekujesz?
              Ostatnia zmiana dokonana przez Makaron; 2007-10-09, 23:45.
              "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #37
                Tak samo jak wiadra - w wannie, roztworem podchlorynu sodu.

                Comment

                • cafepiwosz
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2005.09
                  • 85

                  #38
                  Używam fermentora JAM od prawie dwóch lat. Generalnie jest ogromny komfort pracy. Zrzut drożdży bezproblemowy, choć w fermentorze cały czas są one obecne. Zbieranie drożdży zaczynam po bużliwej, i jeszcze tak kilka razy w ciągu cichej. Dezynfekcja jeden, dwa waciki ze spirytusem i szybkie przetarcie. Wiele z waszych uwag jest mocno na wyrost. Stożek stoi cały czas w lodówce, ponieważ robię w większości lagery - przez cały rok. Jedyna wada to mała pojemnośc - upcham ok. 30 litrów warki.

                  Comment

                  • cafepiwosz
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2005.09
                    • 85

                    #39
                    A oto fermentor w pracy. Obleśna lampa służyła w tym wypadku, do podgrzania stożka i zachęcenia drożdży do lepszej współpracy z browarnikiem.
                    Attached Files
                    Ostatnia zmiana dokonana przez cafepiwosz; 2007-10-10, 18:46.

                    Comment

                    • tomcio83
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2006.02
                      • 258

                      #40
                      No cóż, fajnie to wygląda, ale:

                      Czy ma to sens, skoro mieści się tam tylko 30 litrów?
                      (Jaka jest przewaga takiego 30 litrowego fermentora nad 2 X plastikowymi fermentorami? ).
                      Domyślam się, że może taki JAM lub a'la JAM będzie lepszy niż plastikowe fermentory, w przypadku, gdy konstruujemy całą instalację mikrobrowarniczą ( coś jak RIMS ), ale może się mylę?

                      Pozostaje jeszcze pytanie o cenę.

                      Może ktoś mnie oświeci
                      rowarek esoła

                      Comment

                      • Mawas
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2002.02
                        • 299

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cafepiwosz
                        Jedyna wada to mała pojemnośc - upcham ok. 30 litrów warki.
                        Zamów więc większy
                        http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

                        Comment

                        • cafepiwosz
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2005.09
                          • 85

                          #42
                          A żebyś wiedział, że zamówie go u Ciebie - taki na 50 l
                          Ostatnia zmiana dokonana przez cafepiwosz; 2007-10-12, 15:13.

                          Comment

                          • cafepiwosz
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2005.09
                            • 85

                            #43
                            No i zamówiłem u Mawasa stożek, tylko taki na ... 70 litrów.

                            Comment

                            • tomcio83
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2006.02
                              • 258

                              #44
                              I ile zapłaciłeś, jeśli można wiedzieć?
                              rowarek esoła

                              Comment

                              • China_Blue
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2007.07
                                • 55

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mawas
                                Zamów więc większy
                                E tam, Mawas, Ty chyba tylko tak gadasz. 2 pażdziernika prosiłem Cię o wycenę stożka i do tej pory się nie doczekałem
                                Popieraj swój browar.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Darmstadt, Nieder-Ramstädter Straße 3, Grohe-Die Brauhaus Legende
                                  dadek
                                  W Darmstadt działają 3 browary w tym jeden restauracyjny (Ratskeller) w samym centrum na Marktplatz. Pierwotnie tam planowałem rozpocząć piwne zwiedzanie miasta, jednak 22.07.2022 odbywał się jakiś mecz i cały plac był pełen kibiców, a w samej knajpie się nie dało szpilki wcisnąć. Więc...
                                  2022-10-21, 02:12
                                • pebejot
                                  USA, San Francisco, 1000 Great Hwy, Beach Chalet Brewery and Restaurant
                                  pebejot
                                  Najstarszy istniejący browar restauracyjny w San Francisco działa od 1997 roku.
                                  Znajduje się w zachodniej części miasta nad samym brzegiem Oceanu Spokojnego w dzielnicy Ocean Beach.
                                  Można tu dotrzeć linią N muni-metra do stacji końcowej Ocean Beach. Muni-metro to system miejskiego...
                                  2022-04-18, 11:41
                                • pebejot
                                  Dziekanowice 200, Browar Trzech Braci
                                  pebejot
                                  Aż dziwne, że ten browar jeszcze nie został opisany na forum.
                                  Działający (podobno) od 2021 roku obiekt to dziwaczny twór browaru restauracyjnego, połączonego ze stacją benzynową, zlokalizowany przy skrzyżowaniu dróg w miejscowości Dziekanowice, kilkanaście kilometrów od Wieliczki....
                                  2024-08-20, 22:27
                                • dadek
                                  Fulda, Wiesenmühlenstraße 13, Brauhaus Wiesenmühle
                                  dadek
                                  Fulda to 60-tysięczne zabytkowe miasto (12 wiek) położone w Hesji, właściwie w środku Niemiec, przy ważnej magistral kolejowej, więc świetnie skomunikowane właściwie z całym krajem. Od dworca kolejowego idziemy Bahnhofstraße cały czas w dół, potem koło kościoła przez centrum starówki. Gdy się...
                                  2023-10-06, 00:10
                                • heckler
                                  Czechy, Tábor, Žižkovo nám. 5, Pivovar Pod Besedou
                                  heckler
                                  Tabor założony został przez króla Czech Przemysła Otokara II na początku XIII wieku i nazywał się wtedy Hradiste. Przez lata właściciele kamienic zbudowali pod miastem spore, alternatywne miasteczko. Mnóstwo połączonych ze sobą korytarzy możemy dziś przemierzać z przewodnikiem i jest...
                                  2019-01-20, 13:18
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...