Szukam zainteresowanych fermentorem stożkowym

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.12
    • 1030

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika China_Blue Wyświetlenie odpowiedzi
    Czyli zrobić to, o czym piszesz tyle, że dużo wygodniej.
    Tyle, że później, czyli masa drożdży i to co z nimi zmieszane ma przez długi czas kontakt z brzeczką. Na pocieszenie dodam, że nie ma wielu drożdży tworzących zwartą warstwę na powierzchni. U mnie jak na razie tylko 3068 tak się zachowały.
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
      Na pocieszenie dodam, że nie ma wielu drożdży tworzących zwartą warstwę na powierzchni. U mnie jak na razie tylko 3068 tak się zachowały.
      U mnie suche US-56 (obecnie chyba US-05) stworzyły taki kożuch, że myślałem, że burzliwa mi 10 dni trwała.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
        U mnie suche US-56 (obecnie chyba US-05) stworzyły taki kożuch, że myślałem, że burzliwa mi 10 dni trwała.
        Też tak myślałem i 10 dni trzymałem.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #34
          1. Niektóre drożdże tworzą warstwę mocno przylegającą do dna, tak, że przy myciu wiadra trzeba użyć silnego strumienia wody, żeby je usunąć. W takim przypadku nie pomoże żadne spuszczanie, drożdże i tak zostaną w stożku.
          2. Obniżenie poziomu płynu w fermentorze wyeksponuje na działanie tlenu osady, przylepione do ścianek na wysokości meniska, z reguły trudne do usunięcia. A jest to świetne ognisko zakażenia. Dodatkowo obniżenie poziomu płynu spowoduje zassanie tlenu do fermentora.
          3. Po spuszczeniu części osadu w dolnym zaworze pozostanie syf, niekoniecznie łatwy do usunięcia.

          Też kiedyś się napaliłem na taki fermentor, ale mi przeszło. Obecnie używam 160-litrowych beczek i nie ma żadnych problemów z fermentacją w nich. Nie potrzebuję ich również nigdzie przemieszczać. A cena była konkurencyjna: 40 zł za sztukę.

          Comment

          • Makaron
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.08
            • 2107

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
            ... zassanie tlenu do fermentora.
            Czy moglbys uscislic? Czy tlen jako taki przeszkadza w pozniejszych etapach fermentacji? Czy chodzilo Ci o zassanie powietrza wraz z pylem/brudem krazacym dookola fermentora?

            W sumie ja staram sie jak najmniej ingerowac podczas fermentacji ,ale slyszalem opinie o tym by mozliwie jak najszybciej jak jest to mozliwe "uruchomic" fermentacje by wypchnac niepotrzebne rzeczy z nad brzeczki przy pomocy uwalniajacego sie CO2.
            "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

            Comment

            • Makaron
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.08
              • 2107

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
              Obecnie używam 160-litrowych beczek i nie ma żadnych problemów z fermentacją w nich
              A moge sie spytac jak je dezyfekujesz?
              Last edited by Makaron; 2007-10-09, 23:45.
              "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #37
                Tak samo jak wiadra - w wannie, roztworem podchlorynu sodu.

                Comment

                • cafepiwosz
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2005.09
                  • 85

                  #38
                  Używam fermentora JAM od prawie dwóch lat. Generalnie jest ogromny komfort pracy. Zrzut drożdży bezproblemowy, choć w fermentorze cały czas są one obecne. Zbieranie drożdży zaczynam po bużliwej, i jeszcze tak kilka razy w ciągu cichej. Dezynfekcja jeden, dwa waciki ze spirytusem i szybkie przetarcie. Wiele z waszych uwag jest mocno na wyrost. Stożek stoi cały czas w lodówce, ponieważ robię w większości lagery - przez cały rok. Jedyna wada to mała pojemnośc - upcham ok. 30 litrów warki.

                  Comment

                  • cafepiwosz
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2005.09
                    • 85

                    #39
                    A oto fermentor w pracy. Obleśna lampa służyła w tym wypadku, do podgrzania stożka i zachęcenia drożdży do lepszej współpracy z browarnikiem.
                    Attached Files
                    Last edited by cafepiwosz; 2007-10-10, 18:46.

                    Comment

                    • tomcio83
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2006.02
                      • 258

                      #40
                      No cóż, fajnie to wygląda, ale:

                      Czy ma to sens, skoro mieści się tam tylko 30 litrów?
                      (Jaka jest przewaga takiego 30 litrowego fermentora nad 2 X plastikowymi fermentorami? ).
                      Domyślam się, że może taki JAM lub a'la JAM będzie lepszy niż plastikowe fermentory, w przypadku, gdy konstruujemy całą instalację mikrobrowarniczą ( coś jak RIMS ), ale może się mylę?

                      Pozostaje jeszcze pytanie o cenę.

                      Może ktoś mnie oświeci
                      rowarek esoła

                      Comment

                      • Mawas
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2002.02
                        • 299

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cafepiwosz Wyświetlenie odpowiedzi
                        Jedyna wada to mała pojemnośc - upcham ok. 30 litrów warki.
                        Zamów więc większy
                        http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

                        Comment

                        • cafepiwosz
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2005.09
                          • 85

                          #42
                          A żebyś wiedział, że zamówie go u Ciebie - taki na 50 l
                          Last edited by cafepiwosz; 2007-10-12, 15:13.

                          Comment

                          • cafepiwosz
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2005.09
                            • 85

                            #43
                            No i zamówiłem u Mawasa stożek, tylko taki na ... 70 litrów.

                            Comment

                            • tomcio83
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2006.02
                              • 258

                              #44
                              I ile zapłaciłeś, jeśli można wiedzieć?
                              rowarek esoła

                              Comment

                              • China_Blue
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2007.07
                                • 55

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mawas Wyświetlenie odpowiedzi
                                Zamów więc większy
                                E tam, Mawas, Ty chyba tylko tak gadasz. 2 pażdziernika prosiłem Cię o wycenę stożka i do tej pory się nie doczekałem
                                Popieraj swój browar.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X