Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika China_Blue
Wyświetlenie odpowiedzi
Szukam zainteresowanych fermentorem stożkowym
Collapse
X
-
Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziNa pocieszenie dodam, że nie ma wielu drożdży tworzących zwartą warstwę na powierzchni. U mnie jak na razie tylko 3068 tak się zachowały.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziU mnie suche US-56 (obecnie chyba US-05) stworzyły taki kożuch, że myślałem, że burzliwa mi 10 dni trwała.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
1. Niektóre drożdże tworzą warstwę mocno przylegającą do dna, tak, że przy myciu wiadra trzeba użyć silnego strumienia wody, żeby je usunąć. W takim przypadku nie pomoże żadne spuszczanie, drożdże i tak zostaną w stożku.
2. Obniżenie poziomu płynu w fermentorze wyeksponuje na działanie tlenu osady, przylepione do ścianek na wysokości meniska, z reguły trudne do usunięcia. A jest to świetne ognisko zakażenia. Dodatkowo obniżenie poziomu płynu spowoduje zassanie tlenu do fermentora.
3. Po spuszczeniu części osadu w dolnym zaworze pozostanie syf, niekoniecznie łatwy do usunięcia.
Też kiedyś się napaliłem na taki fermentor, ale mi przeszło. Obecnie używam 160-litrowych beczek i nie ma żadnych problemów z fermentacją w nich. Nie potrzebuję ich również nigdzie przemieszczać. A cena była konkurencyjna: 40 zł za sztukę.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi... zassanie tlenu do fermentora.
W sumie ja staram sie jak najmniej ingerowac podczas fermentacji ,ale slyszalem opinie o tym by mozliwie jak najszybciej jak jest to mozliwe "uruchomic" fermentacje by wypchnac niepotrzebne rzeczy z nad brzeczki przy pomocy uwalniajacego sie CO2."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziObecnie używam 160-litrowych beczek i nie ma żadnych problemów z fermentacją w nichLast edited by Makaron; 2007-10-09, 23:45."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Używam fermentora JAM od prawie dwóch lat. Generalnie jest ogromny komfort pracy. Zrzut drożdży bezproblemowy, choć w fermentorze cały czas są one obecne. Zbieranie drożdży zaczynam po bużliwej, i jeszcze tak kilka razy w ciągu cichej. Dezynfekcja jeden, dwa waciki ze spirytusem i szybkie przetarcie. Wiele z waszych uwag jest mocno na wyrost. Stożek stoi cały czas w lodówce, ponieważ robię w większości lagery - przez cały rok. Jedyna wada to mała pojemnośc - upcham ok. 30 litrów warki.
Comment
-
-
-
No cóż, fajnie to wygląda, ale:
Czy ma to sens, skoro mieści się tam tylko 30 litrów?
(Jaka jest przewaga takiego 30 litrowego fermentora nad 2 X plastikowymi fermentorami? ).
Domyślam się, że może taki JAM lub a'la JAM będzie lepszy niż plastikowe fermentory, w przypadku, gdy konstruujemy całą instalację mikrobrowarniczą ( coś jak RIMS ), ale może się mylę?
Pozostaje jeszcze pytanie o cenę.
Może ktoś mnie oświecirowarek esoła
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cafepiwosz Wyświetlenie odpowiedziJedyna wada to mała pojemnośc - upcham ok. 30 litrów warki.
Comment
-
-
A żebyś wiedział, że zamówie go u Ciebie - taki na 50 lLast edited by cafepiwosz; 2007-10-12, 15:13.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mawas Wyświetlenie odpowiedziZamów więc większyPopieraj swój browar.
Comment
-
Comment