Szukam zainteresowanych fermentorem stożkowym

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #61
    Nie on kupił tylko jego szef. A co do nierdzewki to nie znam się więc było by miło gdybyś mi napisał co to za różnica, bo dalej nie wiem.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • sinobrew
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2008.05
      • 32

      #62
      lepsza nierdzwka

      tez powtarzam jak malpa, nie jestem z tej branzy

      wyzszy numer, lepszy sklad chemiczny wiecej drozszych metali - googluj i znajdziesz wiecej

      najczesciej uzywa sie 304, 316 jest najlepsza, ale droga. Chinczycy moga przebic numery takze (polacy pewnie tez to robia), wiec za kazdym razem jak sie kupuje nierdzewke, trzeba sprawdzac, sa odczynniki czy mierniki

      Comment

      • thobeta
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2008.04
        • 17

        #63
        Co powiecie na temat takiego tanku :




        Cena to ok. 300zł + koszty transportu do Polski.
        Attached Files

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika thobeta Wyświetlenie odpowiedzi
          Co powiecie na temat takiego tanku :


          Cena to ok. 300zł + koszty transportu do Polski.
          ciekawa rzecz
          a ten koszt transportu to ile ?
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • thobeta
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2008.04
            • 17

            #65
            Własnie jestem w trakcie sprawdzania tego. Mam rodzine w USA i działaja w tym temacie. Odezwe sie jak bede cos wiedział na ten temat

            Comment

            • mlody_w_fachu
              Porucznik Browarny Tester
              • 2006.12
              • 325

              #66
              Fermentor ma 6,5 galons to jakieś 24,6 litra, z przystosowanie do fermentowania 5 galons piwa czyli 18,92 litra, nie jest to trochę mało i to za taką cenę?
              po prostu mlody_w_fachu
              - - -
              gdzieniegdzie znany jako winorobek

              Comment

              • thobeta
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2008.04
                • 17

                #67
                Jak dla mnie nie jest to problem. Maja jeszcze 15 galonów czyli ok. 60L za 265$ wychodzi jakieś 540zł

                Wydaje mi się ze cena jest niska. Realna cena wykonania dobrego tanka 60L z dobrej stali gatunkowej i z dobrymi zaworami to koszt jest w granicach 2000zł (Pogadajcie z Wesołym ile to kosztuje bo takie posiada i sam konstruował) Na forum faktycznie widziałem podchody do wschodnich zakupów ale to są tylko jakieś próby zorganizowania.

                PS. Ostatnio kupiłem chińska packę do nakładania kleju – oczywiście nierdzewną. Nie pytajcie jak wygląda po 3ech dniach pracy. Jeśli z takiej blachy robią w Chinach tanki to ja dziękuje – wysiadam z tego pociągu wole plastyk bo na dobra Polską konstrukcje na tą chwile mnie nie stać.

                Uważam że to moze byc znakomita alternatywa dla osób ze szcuplejszym porfelem

                Comment

                • mlody_w_fachu
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2006.12
                  • 325

                  #68
                  Za 300 zł masz minimum 10 fermentorów 33 L, cztery 60 L, trzy 80 L.

                  Ja już w jakimś temacie pisałem odnośnie wykorzystania tanków, jakich rolnicy używają to przechowywania mleka. Tanki mają solidne zawory, a można też taką kupić od razu z chłodziarką. Taki tank jest z nierdzewki, a jak nie masz w pobliżu jakiś rolników, to możesz sie pokusić o sprowadzenie z dojczów
                  Możesz jeszcze kupić kane 25 L z nierdzewki od rolnika w cenie 20-50 zł, zapłacić 100-200 zł za drobna przeróbkę i tak tanim kosztem (120-250 zł) masz tanko-fermentor z nierdzewki.
                  Mi udało się nabyć taką kane za najzwyklejsza flaszke Narazie ta kana służy do robienia sera
                  Last edited by mlody_w_fachu; 2008-08-03, 17:12.
                  po prostu mlody_w_fachu
                  - - -
                  gdzieniegdzie znany jako winorobek

                  Comment

                  • thobeta
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2008.04
                    • 17

                    #69
                    Ale ona nie jest stozkowa i nie masz możliwosci spuszczenia drozdzy z burzliwej i musisz wszystko przelewac. A tu chodzi by burzliwa i potem cicha była robiona za jednym razem bez zbednych ceregieli straty czasu, przelewania i mozliwosci zakazenia po drodze.

                    Comment

                    • mlody_w_fachu
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2006.12
                      • 325

                      #70
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika thobeta Wyświetlenie odpowiedzi
                      Ale ona nie jest stozkowa...
                      Po pierwsze pilnie poszukać kany celem sprawdzenia jak ta kana wygląda- nie pisałem o polskich starych modelach kany :P

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika thobeta Wyświetlenie odpowiedzi
                      ... i nie masz możliwosci spuszczenia drozdzy z burzliwej ...
                      Jak ją obrócisz do góry dnem, to to masz

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika thobeta Wyświetlenie odpowiedzi
                      ... i musisz wszystko przelewac. A tu chodzi by burzliwa i potem cicha była robiona za jednym razem bez zbednych ceregieli straty czasu, przelewania i mozliwosci zakazenia po drodze.
                      Pisałem o drobnych przeróbkach :P
                      po prostu mlody_w_fachu
                      - - -
                      gdzieniegdzie znany jako winorobek

                      Comment

                      • mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

                        #71
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika thobeta Wyświetlenie odpowiedzi
                        ... A tu chodzi by burzliwa i potem cicha była robiona za jednym razem bez zbednych ceregieli straty czasu, przelewania i mozliwosci zakazenia po drodze.
                        Osad drożdżowy na dnie to zaledwie 30% problemu (tak uważam ) przy fermentacji burzliwej najszybciej psuje się (kiśnie) otok po pianie. Ja bym nie robił cichej w tym samym fermentorze.

                        Comment

                        • thobeta
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2008.04
                          • 17

                          #72
                          Temat budzi mnóstwo kontrowersji....z kim nie rozmawiam to tyle jest opinii na ten temat...ale cos w tym musi być inaczej by nie było takich konstrukcji no i na skale przemysłową tanki się wykorzystuje...a co do kan to pewnie masz racje musze cos poszperać na ten temat bo faktycznie nie widziałem takich

                          Comment

                          • mlody_w_fachu
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2006.12
                            • 325

                            #73
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika thobeta Wyświetlenie odpowiedzi
                            ...a co do kan to pewnie masz racje musze cos poszperać na ten temat bo faktycznie nie widziałem takich
                            Jak będe miał sprawny sprzęt fotograficzny, to zamieszczę fotkę
                            po prostu mlody_w_fachu
                            - - -
                            gdzieniegdzie znany jako winorobek

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X