ClO2 - dwutlenek chloru do dezynfekcji
Collapse
X
-
Dwutlenek chloru jest jednym z najskuteczniejszych dezynfekantów chlorowych.
Wykazuje się jako chyba jedyny wysoką skutecznością usuwania biofilmu i świetnie radzi sobie z Legionellą - bakterią powodującą specyficzne zapalenie płuc.
Napewno będzie świetnym dezynfekantem do celów piwowarstwa domowego, jednak jest wybuchowy jako gaz,a tu mamy na myśli roztwór więc pewnie skoro jest w sprzedaży wysyłkowej nie jest wybuchowy ale sprawdziłbym czy to faktycznie dwutlenek chloru.
Osobiście uważam że w piwowarstwie domowym nie trzeba aż takiej czujności. Mi osobiście nigdy nie popsuło się ani jedno piwo ani wino - stosuję wodę gorącą z kranu czasem trochę wrzątku i ACE (podchloryn sodu) bez detergentów. Czasem wygrzewam w piekarniku ale odchodzę od tej metody. Chcę przejść na podchloryn wapnia stosowany w baseniarstwie, gdyż mam dostęp do tego środka dezynfekcyjnego. Po próbach napewno opiszę doświadczenia.
Pozdrawiam wszystkich piwowarówComment
-
A co z chlorowym smrodem podczas i po dezynfekcji? Czy w fermentorze nie czuć chlorem po takiej operacji, czy trzeba go potem wietrzyć, czy można od razu zalać brzeczką? Osobiście używam jodophoru i jedyną jego wadą jest pozostawianie chemicznego zapachu, który znika pod wpływem obfitego płukania, ale w przypadku zbyt długiej dezynfekcji trzeba pozostawić wiadro wypełnione zimną wodą na dość długo, co wprawdzie usuwa zapach, ale stawia pod znakiem zapytania samą dezynfekcję.Comment
-
Przemywanie drożdzy
Zrobiłem eksperyment i przemyłem gęstwę drożdżową na której mi nie bardzo zależało roztworem ClO2. Robi się to w celu pozbycia się mikrobów z gęstwy, teoria mówi o kilkuminutowym przemyciu gęstwy roztworem 13 ppm.
Ja przygotowałem 400 ml roztworu 10ppm, (roztwór roboczy rozcieńczyłem przegotowaną wodą w stosunku 1:200 - 2ml roztworu na 400 ml wody), czas przemywania wyszedł jednak sporo dłuższy. Nie do końca przemyślałem technologię - jak wymieszałem drożdże z roztworem, to nie chciały osiąść wsześniej niż po 24h, wtedy dopiero zlałem ClO2 w wierzchu i gęstwę rozcieńczyłem przegotowaną wodą pół na pół.
Chyba jednak im to nie zaszkodziło - warka do której je wlałem ma dużą pianę już po 12h.Comment
-
ClO2 to jest środek typu "bez płukania".Comment
-
Umieściłem instrukcję przygotowania aktywnego roztworu oraz zalecane dawki producenta.
Przygotowanie roztworuPozdrawiam, WesołyComment
-
Zrobiłem eksperyment i przemyłem gęstwę drożdżową na której mi nie bardzo zależało roztworem ClO2. Robi się to w celu pozbycia się mikrobów z gęstwy, teoria mówi o kilkuminutowym przemyciu gęstwy roztworem 13 ppm.
Ja przygotowałem 400 ml roztworu 10ppm, (roztwór roboczy rozcieńczyłem przegotowaną wodą w stosunku 1:200 - 2ml roztworu na 400 ml wody), czas przemywania wyszedł jednak sporo dłuższy. Nie do końca przemyślałem technologię - jak wymieszałem drożdże z roztworem, to nie chciały osiąść wsześniej niż po 24h, wtedy dopiero zlałem ClO2 w wierzchu i gęstwę rozcieńczyłem przegotowaną wodą pół na pół.
Chyba jednak im to nie zaszkodziło - warka do której je wlałem ma dużą pianę już po 12h.Comment
-
W tym dziale znajdziesz opracowania wybranych tematów do działu BA. Przeznaczone są one do przedyskutowania zanim zostaną zamieszczone w serwisie w ostatecznej formie.
Tam robią doświadczenia z przemywaniem roztworem 13ppm przez 24h - wybił bakterie, nie zredukował żywotności drożdży. Tą drugą część udało mi się udowodnić doświadczalnie.Comment
-
Eksperyment będzie można udać za udany, jeżeli za 2 miesiące stwierdzisz, że piwo nie ma żadnych niepożądanych smaczków.Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.Comment
-
Dziś po raz pierwszy użyłem ClO2 do dezynfekcji. Zobaczymy jakie będą efekty. Na pewno znacznie przyjemniejszy w stosowaniu od pirosiarczynu i podchlorynu (bielinki). Aż sie trochę boję o skuteczność sterylizacji. Zapach chloru był obecny ale na całkiem znośnym poziomie. Pracowałem bez rękawic i skóra zniosła kontakt całkiem dobrze. Zdecydowanie nie wymaga płukania.Last edited by jkocurek; 2007-11-09, 23:20.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
ja natomiast zapraszam na stronę http://www.mexeo.pl , gdzie również znajdują się środki dezynfekujące, dwutlenek chloru i inne przydatne
na stronie też sklep internetowy..
pozdrawiamLast edited by stilewski; 2008-09-21, 02:57.Comment
-
Witajcie.
Serdecznie zapraszam na stronę http://www.lauf.pl, gdzie znajdziecie Anthium Dioxcide (Dwutlenek chloru) w opakowaniach 1L, 5L, 20L
PozdrowieniaComment
-
Zrobił nam się wątek reklamowy. Mam jednak nadzieję, że Art nie wywali tych postów bo konkurencja wśród sprzedawców jest korzystna dla kupujących.
Po roku używania ClO2 do dezynfekcji sprzętu stwierdzam, że środek jest właściwie bez wad. Na ok. 20 warek żadna się nie zepsuła a ClO2 poręcznością stosowania dorównuje znacznie droższemu Chemipro Oxy. Roztwór roboczy można przechowywać nawet kilka miesięcy byle w ciemnym miejscu.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
Comment