Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika flood
Wyświetlenie odpowiedzi
ClO2 - dwutlenek chloru do dezynfekcji
Collapse
X
-
-
Clo2 dezynfekuje poprzez opary czy poprzez kontakt płynu z powierzchnią (czy przez jedno i drugie)? Skoro ditlenek chloru jest gazem to wydaje się, że opary z pewnością mają takie działanie?
Zastanawiam się nad tym, bo może nie trzeba machać jak głupi (jak ja ) zamkniętym pojemnikiem tylko wystarczy wlać np 2L rozcieńczonego roztworu, zamknąć, wstrząsnąć zostawić na 10minut, wstrząsnąć, wylać i gotowe?
Podobnie z butelkami... dotychczas robię tak, że przepłukuję butelki: 1,5l roztworu zalewam trzy butelki, a następnie przelewam do kolejnych. Po ok 30 butelkach zmiana płynu. A może wystarczy rozpylić (np 2-3 psiknięcia) płyn wewnątrz butelki i odstawić do ścieknięcia?
Kolejna kwestia to temperatura wody którą rozcieńczam roztwór... czy ma znaczenie dla skuteczności dezynfekcji?
Comment
-
-
Dziwię się Wam że wszystko dezynfekujecie jakimiś dziwnymi środkami chemicznymi. Ja do dezynfekcji używam tylko gorącej kranówki! Z kranu leci ona w temp. 70st. C. i jest w niej sporo chloru, to mi wystarcza i jeszcze żadna warka się nie popsuła, a zrobiłem już 6. Ewentualnie jak jest jakiś trudniejszy do zmycia brud to kwacek cytrynowy, szmatka i jazda Nie muszę się zastanawiać czy bedę miał jakieś obce posmaki.
Comment
-
-
Nabujali ci, że tam jest chlor.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rymcymcym Wyświetlenie odpowiedziDotarlem do informacji, ze ClO2 dezynfekuje też przez opary - pod warunkiem że ma się znajduje w układzie zamknietym.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedziCo jest "oparem"? Czemu układ musi być zamknięty?Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
Comment