Refraktometr
Collapse
X
-
-
To zupełnie inny przyrząd i na innej zasadzie działa. Mierzy gęstość, dokładność odczytu i przeliczenia to 0.2 Blg, trudno mi ocenić dokładnośc pomiaru, liczę, że 0.3 Blg, i tak lepiej niż potrzebujemy. Podstawową jego zaletą jest to, że do pomiaru wystarczy kropelka - nie marnuje się piwa, i nie wymaga poprawek temperaturowych.Comment
-
Nie jestem pewien.... Coś mi się pałęta po głowie jeszcze ze szkoły. Refraktometr mierzy zawartość cukrów na podstawie załamania światła. Im ciemniejsze będzie piwo tym większy błąd odczytu. Ale może się mylę bo szkoła była dawno.
Jak byłem ostatnio w browarze Ciechanów to mieli taki duży baligomierz i nim mierzyli.Comment
-
Refraktometr pokazuje w stopniach Brix. Kiedyś widziałem jaka jest różnica między Blg, Plato i Brix. O ile pamiętam, to raczej znikoma. masz może jakieś dokładne dane?
PS. Myślę, że jeżeli chodzi o ciemne piwa, to nie powinnp to mieć znaczenia dla dokładności pomiaru. Pomiar odbywa się w tak cienkiej warstwie, że nie ma to znaczącego wpływu na przepuszczalność światła. No chyba, że piwo jęst mętne i bardzo ciemne jak np. Stout.Comment
-
W tym dziale znajdziesz opracowania wybranych tematów do działu BA. Przeznaczone są one do przedyskutowania zanim zostaną zamieszczone w serwisie w ostatecznej formie.
masz dokłade wzory
Zrobiłem na ich podstawie prymitywny programik do przeliczania (dla brzeczki już fermentującej), mozesz do sciągnąć stąd:
Ostatnia zmiana dokonana przez coder; 2007-11-15, 08:55.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam. Mam na sprzedaż parę części z likwidowanego browaru domowego. Do cen należy doliczyć koszty wysyłki PP lub kurierem.
A najlepiej widziany odbiór osobisty w Zielonce k/ Warszawy. Fotki możliwe na PW.
Poniżej lista rzeczy z cenami:
1) Chłodnica karbowana...-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
-
Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi:
- garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł
- drewniana warząchew (łyżka) 10 zł
- śrutownik stołowy 200 zł
- chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł
- refraktometr 0-40°Brix'a...5 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
2024-03-10, 19:01 -
-
Witam
Mam pytanie w kwestii działania refraktometru do win. Ostatnio sprawdzałem na winach wytrawnych ilość cukru w Bx na kilku różnych refraktometrach (tych wyskalowanych w Brixach). Każdy z nich pokazywał około 14Bx. podczas gdy te same próbki były również badane winomierzem "spławikowym"...-
Channel: Sprzęt
-
-
Zapraszamy na nowe promocje:
- Akcesoria
Balon (pojemnik fermentacyjny) PET 23 litry
- Akcesoria
Gar piwowarski 36,5 litra – stal nierdzewna
- Akcesoria
Kapslownica ręczna Eterna
- Akcesoria
Pojemnik fermentacyjny PP 33 l z opcjami do wyboru...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2021-08-30, 14:17 -
-
Przymierzam się do zakupu refraktometru. W sklepie CP znalazłem dwa modele, które poza znaczną różnicą w cenie nie wiem czym się jeszcze różnią, na chyba jeszcze tym że jeden jest wyskalowany do 40 stopni brixa i jest tańszy, a drugi do 32 stopni brixa i jest droższy. Czy może któryś...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment