Garnek ze stali nierdzewnej na płytę ceramiczną.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • plpaw
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.11
    • 57

    Garnek ze stali nierdzewnej na płytę ceramiczną.

    Znalazłem fajną stronkę hurtowni AGD w Warszawie. Jest tam taki garnek: http://www.kasik-sklep.5o.pl/product...oducts_id=1423 Co sądzicie o firmie Bohmann? Jeśli możecie mi polecić jakiś inny garnek za wmiare niską cene do 200 zł będę wdzięczny.
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika plpaw Wyświetlenie odpowiedzi
    Znalazłem fajną stronkę hurtowni AGD w Warszawie. Jest tam taki garnek: http://www.kasik-sklep.5o.pl/product...oducts_id=1423 Co sądzicie o firmie Bohmann? Jeśli możecie mi polecić jakiś inny garnek za wmiare niską cene do 200 zł będę wdzięczny.
    Przede wszystkim ten garnek jest za mały. Najwygodniejszy na warki ~20l jest garnek 29l, tak żebyś mógł swobodnie zamieszać, no i żeby ci nie wykipiało jak będziesz chmielił.

    Oczywiście możesz robić warki 15l, tylko po co?
    blog.kopyra.com

    Comment

    • plpaw
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.11
      • 57

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
      Przede wszystkim ten garnek jest za mały. Najwygodniejszy na warki ~20l jest garnek 29l, tak żebyś mógł swobodnie zamieszać, no i żeby ci nie wykipiało jak będziesz chmielił.

      Oczywiście możesz robić warki 15l, tylko po co?


      Właśnie myślałem o mniejszych warkach - takich 10-15 litrowych. Troche się boje stawiać cięższe garki na płycie i kręgosłup do dźwigania już nie ten. Ta hurtownia z większych garnków ma taki: http://www.kasik-sklep.5o.pl/product...oducts_id=1260 Ten będzie lepszy? Chodzi mi najbardziej o to, żeby dno się nieodkształciło podczas długiego gotowania ( zacieranie). A może inny producent, ta hurtownia ma i inne garnki.

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika plpaw
        Właśnie myślałem o mniejszych warkach - takich 10-15 litrowych. Troche się boje stawiać cięższe garki na płycie i kręgosłup do dźwigania już nie ten. Ta hurtownia z większych garnków ma taki: http://www.kasik-sklep.5o.pl/product...oducts_id=1260 Ten będzie lepszy? Chodzi mi najbardziej o to, żeby dno się nieodkształciło podczas długiego gotowania ( zacieranie). A może inny producent, ta hurtownia ma i inne garnki.
        Za płytę to ja ci odpowiedzialności wziąć nie mogę, a za kręgosłup tym bardziej. Odkształcić się raczej nie powinno, w końcu będzie je dociskał zacier, ale nie mam dużego doświadczenia w tej kwestii, bo sam mam kuchenkę gazową. Wiem jedno, jakbym mógł mój gar zamienić na 5l większy, to bym to z chęcią zrobił.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • Marek-C
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.12
          • 848

          #5
          Zacieranie na płycie jeszcze przejdzie, ale doprowadzić do wrzenia brzeczkę to z doświadczenia: WYCZYN!
          Bez dopalania nie dało rady zagotować 20l brzeczki, dogrzewałem opalarką 1600W!
          Płyta nie pęknie no chyba że tak ciężki gar upuścisz.
          Tak więc odradzam warki na płycie, no chyba że 10l.
          Aha! I jeszcze jedno: garnek nie może mieć cienkiego dna bo będzie podskakiwał.

          powodzenia Marek
          Last edited by Marek-C; 2007-12-03, 12:04.
          Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            Zainwestuj w większy garnek i taboret gazowy, zamiast męczyć kuchenkę i kręgosłup
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • plpaw
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2007.11
              • 57

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C Wyświetlenie odpowiedzi
              Zacieranie na płycie jeszcze przejdzie, ale doprowadzić do wrzenia brzeczkę to z doświadczenia: WYCZYN!
              Bez dopalania nie dało rady zagotować 20l brzeczki, dogrzewałem opalarką 1600W!
              Płyta nie pęknie no chyba że tak ciężki gar upuścisz.
              Tak więc odradzam warki na płycie, no chyba że 10l.
              Aha! I jeszcze jedno: garnek nie może mieć cienkiego dna bo będzie podskakiwał.

              powodzenia Marek


              Czyli najlepiej na płycie warzyć ok 10 litrowe warki? Więc garnek 14 - 16 litrów chyba wystarczy? Zaś co do cienkiego dna, czy jak jest dno tego typu : WYSOKIEJ KLASY DUŻY 14-LITROWY GARNEK z GRUBYM DNEM AKUTERMICZNYM ( Aluminiowe, potrójne dno akutermiczne (0,5cm) ), to będzie dobry garnek. Taki garnek kupiłbym juz od 90 - 100 zł.

              Comment

              • kiszot
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🍼🍼
                • 2001.08
                • 8109

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika plpaw Wyświetlenie odpowiedzi
                Czyli najlepiej na płycie warzyć ok 10 litrowe warki?
                czytałeś co pisał Marek? Daj se spokój z warzeniem piwa na ceramicznej płycie.
                Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                So von Natur, Natur in alter Weise,
                Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                Comment

                • kham
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2006.01
                  • 751

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  Zainwestuj w większy garnek i taboret gazowy, zamiast męczyć kuchenkę i kręgosłup
                  Wiesz jest tylko jeszcze problem z miejscem. U mnie w kuchni między szafkami 1,2m. Jak postawisz taboret blokujesz całą kuchnie.

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham Wyświetlenie odpowiedzi
                    Wiesz jest tylko jeszcze problem z miejscem. U mnie w kuchni między szafkami 1,2m. Jak postawisz taboret blokujesz całą kuchnie.
                    A czy ja pisałam do Ciebie?
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • plpaw
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2007.11
                      • 57

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
                      czytałeś co pisał Marek? Daj se spokój z warzeniem piwa na ceramicznej płycie.


                      Z logicznego punktu, czym płyta ma większą moc tym będzie łatwiej zagotować te 22 litry brzeczki. Musze sprawdzić jaką moc ma moja. Czekam na opinie innych piwowarów którzy warzą na płycie. Też macie problemy z zagotowaniem 22 litrowej brzeczki? Jakie macie garnki? Jakich producentów?
                      Czekam na dalsze rady i opinie.

                      Comment

                      • dkrasnodebski
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.05
                        • 2316

                        #12
                        Jako, że posiadam taki garnek i płytę ceramiczną pozwolę sobie zabrać głos.
                        Bier ten garnek. Spokojnie daje radę.
                        Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

                        www.radoslawstolar.pl

                        Comment

                        • kiszot
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🍼🍼
                          • 2001.08
                          • 8109

                          #13
                          Jak warzyłem na kuchence gazowej to było ok.Teraz jak mam ceramiczną to tylko spróbowałem zagotować 15 litrów wody i dałem se spokój.Szkoda energii i nerwów.mam zamiar kupić taboret na dniach o ile wszystko pójdzie dobrze.
                          Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                          1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                          Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                          Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                          So von Natur, Natur in alter Weise,
                          Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                          Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                          Comment

                          • kham
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2006.01
                            • 751

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                            A czy ja pisałam do Ciebie?
                            Nie do mnie. Ale taborecik taki fajny znalazłem tylko nie mam go gdzie postawic.

                            Comment

                            • plpaw
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2007.11
                              • 57

                              #15
                              Płyte mam Boscha PKN 645E01. Najwyższa moc to 2,4 i 2,2 kW. Inne pola mają mniej. I teraz pytanie, czy moc jest wystarczająca do gotowania w garnku 27 litrowym http://www.kasik-sklep.5o.pl/product...oducts_id=1260 , czy dać sobie spokój i kupić np. taki http://www.kasik-sklep.5o.pl/product...oducts_id=1101 . Sam już nie wiem. Ważyłem narazie z brew-kita i z zagotowanie 5 litrów wody na tej płycie trwało dość szybko ( jak dla mnie ).
                              Last edited by plpaw; 2007-12-04, 07:30.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X