Znalazłem fajną stronkę hurtowni AGD w Warszawie. Jest tam taki garnek: http://www.kasik-sklep.5o.pl/product...oducts_id=1423 Co sądzicie o firmie Bohmann? Jeśli możecie mi polecić jakiś inny garnek za wmiare niską cene do 200 zł będę wdzięczny.
Garnek ze stali nierdzewnej na płytę ceramiczną.
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika plpaw Wyświetlenie odpowiedziZnalazłem fajną stronkę hurtowni AGD w Warszawie. Jest tam taki garnek: http://www.kasik-sklep.5o.pl/product...oducts_id=1423 Co sądzicie o firmie Bohmann? Jeśli możecie mi polecić jakiś inny garnek za wmiare niską cene do 200 zł będę wdzięczny.
Oczywiście możesz robić warki 15l, tylko po co?
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziPrzede wszystkim ten garnek jest za mały. Najwygodniejszy na warki ~20l jest garnek 29l, tak żebyś mógł swobodnie zamieszać, no i żeby ci nie wykipiało jak będziesz chmielił.
Oczywiście możesz robić warki 15l, tylko po co?
Właśnie myślałem o mniejszych warkach - takich 10-15 litrowych. Troche się boje stawiać cięższe garki na płycie i kręgosłup do dźwigania już nie ten. Ta hurtownia z większych garnków ma taki: http://www.kasik-sklep.5o.pl/product...oducts_id=1260 Ten będzie lepszy? Chodzi mi najbardziej o to, żeby dno się nieodkształciło podczas długiego gotowania ( zacieranie). A może inny producent, ta hurtownia ma i inne garnki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika plpawWłaśnie myślałem o mniejszych warkach - takich 10-15 litrowych. Troche się boje stawiać cięższe garki na płycie i kręgosłup do dźwigania już nie ten. Ta hurtownia z większych garnków ma taki: http://www.kasik-sklep.5o.pl/product...oducts_id=1260 Ten będzie lepszy? Chodzi mi najbardziej o to, żeby dno się nieodkształciło podczas długiego gotowania ( zacieranie). A może inny producent, ta hurtownia ma i inne garnki.
Comment
-
-
Zacieranie na płycie jeszcze przejdzie, ale doprowadzić do wrzenia brzeczkę to z doświadczenia: WYCZYN!
Bez dopalania nie dało rady zagotować 20l brzeczki, dogrzewałem opalarką 1600W!
Płyta nie pęknie no chyba że tak ciężki gar upuścisz.
Tak więc odradzam warki na płycie, no chyba że 10l.
Aha! I jeszcze jedno: garnek nie może mieć cienkiego dna bo będzie podskakiwał.
powodzenia MarekLast edited by Marek-C; 2007-12-03, 12:04.Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
Zainwestuj w większy garnek i taboret gazowy, zamiast męczyć kuchenkę i kręgosłup
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C Wyświetlenie odpowiedziZacieranie na płycie jeszcze przejdzie, ale doprowadzić do wrzenia brzeczkę to z doświadczenia: WYCZYN!
Bez dopalania nie dało rady zagotować 20l brzeczki, dogrzewałem opalarką 1600W!
Płyta nie pęknie no chyba że tak ciężki gar upuścisz.
Tak więc odradzam warki na płycie, no chyba że 10l.
Aha! I jeszcze jedno: garnek nie może mieć cienkiego dna bo będzie podskakiwał.
powodzenia Marek
Czyli najlepiej na płycie warzyć ok 10 litrowe warki? Więc garnek 14 - 16 litrów chyba wystarczy? Zaś co do cienkiego dna, czy jak jest dno tego typu : WYSOKIEJ KLASY DUŻY 14-LITROWY GARNEK z GRUBYM DNEM AKUTERMICZNYM ( Aluminiowe, potrójne dno akutermiczne (0,5cm) ), to będzie dobry garnek. Taki garnek kupiłbym juz od 90 - 100 zł.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika plpaw Wyświetlenie odpowiedziCzyli najlepiej na płycie warzyć ok 10 litrowe warki?Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziZainwestuj w większy garnek i taboret gazowy, zamiast męczyć kuchenkę i kręgosłup
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham Wyświetlenie odpowiedziWiesz jest tylko jeszcze problem z miejscem. U mnie w kuchni między szafkami 1,2m. Jak postawisz taboret blokujesz całą kuchnie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedziczytałeś co pisał Marek? Daj se spokój z warzeniem piwa na ceramicznej płycie.
Z logicznego punktu, czym płyta ma większą moc tym będzie łatwiej zagotować te 22 litry brzeczki. Musze sprawdzić jaką moc ma moja. Czekam na opinie innych piwowarów którzy warzą na płycie. Też macie problemy z zagotowaniem 22 litrowej brzeczki? Jakie macie garnki? Jakich producentów?
Czekam na dalsze rady i opinie.
Comment
-
-
Jak warzyłem na kuchence gazowej to było ok.Teraz jak mam ceramiczną to tylko spróbowałem zagotować 15 litrów wody i dałem se spokój.Szkoda energii i nerwów.mam zamiar kupić taboret na dniach o ile wszystko pójdzie dobrze.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziA czy ja pisałam do Ciebie?
Comment
-
-
Płyte mam Boscha PKN 645E01. Najwyższa moc to 2,4 i 2,2 kW. Inne pola mają mniej. I teraz pytanie, czy moc jest wystarczająca do gotowania w garnku 27 litrowym http://www.kasik-sklep.5o.pl/product...oducts_id=1260 , czy dać sobie spokój i kupić np. taki http://www.kasik-sklep.5o.pl/product...oducts_id=1101 . Sam już nie wiem. Ważyłem narazie z brew-kita i z zagotowanie 5 litrów wody na tej płycie trwało dość szybko ( jak dla mnie ).Last edited by plpaw; 2007-12-04, 07:30.
Comment
-
Comment