Wybór garnka na płytę indukcyjną

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lukrobax
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.06
    • 36

    Wybór garnka na płytę indukcyjną

    U mnie w najbliższym czasie kroi się płyta indukcyjna... Czy ktoś ma jakiekolwiek doświadczenia w tym temacie? Na dzień dzisiejszy słyszałem tylko że płyty indukcyjne wymagają specjalnych garnków... Chyba w moim wypadku warzenie na płycie nie sprawdzi się...
  • escobar
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.01
    • 99

    #2
    Ja warzę na płycie w normalnym garze z emalii z cienkiej blachy i jest wszystko ok 3 warki z zacieraniem bezproblemowo wszystkie jak najbardziej poprawne pozdrawiam jak masz jakies pytanie odpowiem jeżeli będę wiedział zdrówko

    Comment

    • lukrobax
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.06
      • 36

      #3
      Ale jesteś pewien, że Twoja płyta jest indukcyjna? Nie obraź się, ale muszę mieć pewność
      Bo w innym wątku zauważyłem, że ludzie mylą płyty ceramiczne elektryczne z płytami ceramicznymi indukcyjnymi...

      Comment

      • escobar
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.01
        • 99

        #4
        Wiesz z tego co się orientuję to chodzi Ci chyba o temperaturę a w przypadku indukcyjnej i ceramicznej to różnica taka że się nie poparzysz jak coś z tego co się orientuje także masz płytę nowszej generacji ale wątpię żeby wymagała innego gara myślę że trochę tu czasem niektórzy wyolbrzymiają niektóre problemy ale o tym przekonasz sie jak uwarzysz parę warek pozdro 800

        Comment

        • kiszot
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🍼🍼
          • 2001.08
          • 8108

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukrobax Wyświetlenie odpowiedzi
          U mnie w najbliższym czasie kroi się płyta indukcyjna...
          Czy to jest takie zdrowe? W końcu to jest pole magnetyczne.
          Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
          1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

          Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
          Mein Schlesierland, mein Heimatland,
          So von Natur, Natur in alter Weise,
          Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
          Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

          Comment

          • piotry
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.08
            • 761

            #6
            róznica w płycie zwyklej i indukcyjnej jest kolosalna:
            - zwykła płyta grzeje standardowo - jest grzałka która oddaje ciepło do gara
            - płyta indukcyjna powoduje powstanie pola elektormagnetycznego co w momencie umieszczenia w tym miejscu garnka powoduje podgrzeanie się dna garnka - garnek jest ciepły i ogrzewa zawartość

            do płyt indukcyjnych potrzeba specjalnych garnków z grubym dnem - najlepiej jak jest napisane że nadaje się do indukcji. na pewno nie nadają się garnki z cienkim dnem.

            co do bezpieczeństwa to wydaje mi się że bardziej powinniśmy się martwić polem które codziennie przykładamy do naszych skronii - komórkami ....

            nie siądze aby generowane pole miało wpływ na jedzenie w ganku albo na kogoś obok w końcu gdyby tak miało być to nie dostało by to pozwolenia ....

            Comment

            • kiszot
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🍼🍼
              • 2001.08
              • 8108

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotry Wyświetlenie odpowiedzi


              nie siądze aby generowane pole miało wpływ na jedzenie w ganku albo na kogoś obok w końcu gdyby tak miało być to nie dostało by to pozwolenia ....
              Papierosy sa szkodliwe a jednak wolno je sprzedawać.
              Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
              1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

              Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
              Mein Schlesierland, mein Heimatland,
              So von Natur, Natur in alter Weise,
              Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
              Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

              Comment

              • lukrobax
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2007.06
                • 36

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotry Wyświetlenie odpowiedzi

                do płyt indukcyjnych potrzeba specjalnych garnków z grubym dnem - najlepiej jak jest napisane że nadaje się do indukcji.
                I taki właśnie garnek o pojemności ~30L w Makro kosztuje około 450zł bez pokrywki, a pokrywka około 100zł... co jak co, ale 550zł to stanowczo zbyt dużo jak za garnek...

                Kuchnia indukcyjna na szczęście jeszcze nie jest pewna u mnie w domu, będę pewnie oponował... w najgorszym wypadku szykuje się butla gazowa + taboret...
                Last edited by lukrobax; 2007-12-06, 23:43.

                Comment

                • piotry
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.08
                  • 761

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
                  Papierosy sa szkodliwe a jednak wolno je sprzedawać.
                  to chyba niezbyt szcześliwe porównianie
                  na papierosach jest napisane że szkodzą :P

                  Comment

                  • piotry
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.08
                    • 761

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukrobax Wyświetlenie odpowiedzi
                    I taki właśnie garnek o pojemności ~30L w Makro kosztuje około 450zł bez pokrywki, a pokrywka około 100zł... co jak co, ale 550zł to stanowczo zbyt dużo jak za garnek...

                    Kuchnia indukcyjna na szczęście jeszcze nie jest pewna u mnie w domu, będę pewnie oponował... w najgorszym wypadku szykuje się butla gazowa + taboret...
                    osobiście uwazam że jeśli jest gaz w budynku to najlepsza jest płyta gazowa - i nie mówię tu tylko o wzgledach ekonomicznych ale i o komforcie gotowania - gaz jest bardziej dynamiczny a to daje duzo większe pole manewru i pozwala na więcej pomyłek anizeli podczas gotowania na płycie (nie wiem jak z płytą indukcyjną)

                    Comment

                    • Titus_Fox
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2005.10
                      • 400

                      #11
                      ja sobie kupiłem 30-litrowego Bachmayra z grubym dnem, nadającego się do indukcji. Sprawuje się genialnie tak na gazie, jak i elektrycznej. Z indukcyjną jeszcze nie miałem do czynienia.

                      A co sądzilibyście o czymś takim?

                      Comment

                      • kiszot
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🍼🍼
                        • 2001.08
                        • 8108

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotry Wyświetlenie odpowiedzi
                        to chyba niezbyt szcześliwe porównianie
                        na papierosach jest napisane że szkodzą :P
                        No widzisz.Szkodza a jednak sa ogólnie dostępne.Z płytami może być tak,że szkodza ale nikt tego n ie podaje do ogólnej wiadomości bo i pewnie szkodza mniej.
                        Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                        1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                        Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                        Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                        So von Natur, Natur in alter Weise,
                        Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                        Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                        Comment

                        • Lesław
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2007.12
                          • 6

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukrobax Wyświetlenie odpowiedzi
                          Kuchnia indukcyjna na szczęście jeszcze nie jest pewna u mnie w domu, będę pewnie oponował...
                          Nie mebluj sobie domu pod kątem piwowarzenia, w końcu i tak pewnie kupisz taboret.

                          Comment

                          • Marek-C
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.12
                            • 848

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Titus_Fox Wyświetlenie odpowiedzi
                            ja sobie kupiłem 30-litrowego Bachmayra z grubym dnem, nadającego się do indukcji. Sprawuje się genialnie tak na gazie, jak i elektrycznej. Z indukcyjną jeszcze nie miałem do czynienia.

                            A co sądzilibyście o czymś takim?

                            http://www.allegro.pl/item273930200_..._29litrow.html
                            Sądzę że wystarczy wyszukiwarka na forum!
                            Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                            Comment

                            • Marek-C
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.12
                              • 848

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotry Wyświetlenie odpowiedzi
                              osobiście uwazam że jeśli jest gaz w budynku to najlepsza jest płyta gazowa - i nie mówię tu tylko o wzgledach ekonomicznych ale i o komforcie gotowania - gaz jest bardziej dynamiczny a to daje duzo większe pole manewru i pozwala na więcej pomyłek anizeli podczas gotowania na płycie (nie wiem jak z płytą indukcyjną)

                              tzn? Ja mam gaz a kuchnię elektryczną...
                              Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X