Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
Wyświetlenie odpowiedzi
stosowanie pompy pralkowej w instalacji
Collapse
X
-
-
-
czołem
Teraz już widzę Twoją instalację oczyma wyobraźni Sam przyznasz, że pierwszy opis dla kogoś kto tego nie widział mógł być problematyczny w odbiorze
W każdym razie konkludując to wg. mnie wygląda w takim razie jak taki nieco odwrócony RIMS. Ciekawi mnie jak dokładnie w takim układzie udaje Ci się filtrować brzeczkę tzn. czy ostatecznie jest klarowna. No i czy z wysładzania nie pójdzie mętna brzeczka - w końcu odwraca się kierunek przepływu. A co do pompki to może grzała się przez zbytnie obudowanie tym garnkiem? Przy mojej pompie nie ma wentylatora i mam nadzieję, że nie będę musiał go dokładać - ale to jeszcze sprawdzę. Ogólnie ciekawy pomysł na system zacierania
pozdroW zasadzie to wychodzi, że wiem niewiele
Comment
-
-
Nie wątpiłem w nieograniczone wręcz możliwości Twojej wyobraźni...Sam przyznaję, dużo haosu w 1 poście, ale Junior jestem i już! Konkluzja trafna. Brzęczka jest klarowna, bowiem po zakończeniu gotowania odchylam kocioł od pionu 30 stopni na 2 godziny, ściągam wężem -takim do wina-brzęczkę z nad osadu rozgotowanego granulatu chmielu, resztę -gęstą zupę wlewam do podwójnego worka z pardy, odciskam przez wykręcanie i do fermentatora po uprzednim wychłodzeniu...cd. dalej znasz. Jako Junior, proszę o odpowiedź, czy suche drożdże wsypujemy do fermentatora z brzęczką i właśnie z tym granulatem chmielu, czy tak jak ja to do tej pory robiłem, usuwając muł powstały z granulatu. Piwo wychodzi dobre.
Pozdrawiam...
Comment
-
-
Co do pompy...Każdy silnik, elektryczny też, wydziela w czasie pracy ciepło, znaczy się, grzeje. 1,5 godziny przez korpus pompy tłoczysz czysty(u mnie tak jest) zacier prawie 80 stp.C. Dodatkowe długodziałające źródło ciepła. To musi się grzać. Na pompie był fabrycznie mały wiatraczek, bo pompa pracowac miała w jednym cyklu ok.10-15 min. Spytaj żony, to Ci powie, że przed wypompowaniem gorącej wody, pralka dobiera zimnej, właśnie po to, by obniżyć temp. brudnej wody. Zamieniłem wiatrak na wirnik od pompy "Ola", taki znalazłem w rupieciach. Po rozwierceniu otworu na wał silnika, wcisnąłem, założyłem obudowę ze względu na bezpieczeństwo obsługi też, ale głównie po to, by ukierunkować strumień przepływającego powietrza chłodzącego na silnik i korpus pompy poprzez umieszczenie otworów wentylacyjnych wzdłuż osi silnika i pompy. Strumień jest dość silny i skuteczny. Pompa jest przez cały czas pracy letnia, czyli ok. Korpus pompy z plastiku.Gdybyś miał dodatkowe pytania, to odpiszę. Pozdrawiam..
Comment
-
Comment