Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6
Wyświetlenie odpowiedzi
Problemy z Gretą
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziPo prostu butelki od tyskacza są do d..., takie z krótkimi kołnierzami są ogólnie ciężkie do kapslowania. My takich w ogóle nie używamy i problemu z kapslowaniem nie ma, a staram się mieć zawsze kapsle twarde.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika alnus Wyświetlenie odpowiedziJuż dawno pisałem o tym, że Greta oprócz tego, że jest urządzeniem nieco szmatławym (oczywiście bez przesady i zależy od egzemplarza), to jest przeznaczona do butelek z wysokimi kołnierzami, ale szczęśliwi użytkownicy zakrzyczeli mnie, że nie umię kapslować butelek z tyskaczy, bo "wystarczy odrobinę przekręcić i poprawić". I nie jest to wina butelek, bo stołową kapslownicą nie ma żadnych problemów z kapslowaniem czegokolwiek.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Qboland Wyświetlenie odpowiedzimoja kapslownica już dogorywa i kupiłem drugąLast edited by jkocurek; 2008-02-14, 12:08.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedziNasza Greta trzeszczy i wygina się. Ostatnio dosłownie obcinała szyjki butelek z trzy, cztery na warke-butelki od tyskiego. Podobno dla Grety są lepsze miękkie kapsle, ale kiepsko trzymają.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika muavmf Wyświetlenie odpowiedziTrzymają, trzymają. Trzynaście warek zakapslowanych miękkimi i trzymają.
kapslując Gretą z dużym przebiegiem, butelki z krótkim kołnierzem - miękimi kapslami - efekt może być mizerny
ja już dawno stosuję twarde kapsle, Greta z dużym przebiegiem (> 60 warek),
nieźle skrzypi - ale się jeszcze trzyma!
Gdybym miał kupować nową - to ta Emily wygląda obiecującoNORMALNOŚĆ
Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.
Comment
-
-
Pamiętam moją pierwszą, pożyczoną od elroya chodziła gładko. Potem kupiłem już swoją - jakieś czterdzieścikilka warek na niej - zaczęła skrzypieć. Naoliwiłem i hula dalej. Stosuje butelki z długim kołnierzem, choć pojedyncze zdarzają się i z krótkim. Miękkich kapsli już dawno nie spotkałem, ale nie było z tym (kapslowaniem) też problemu.Last edited by e-prezes; 2008-02-14, 13:11.
Comment
-
-
Greta nie jest całkiem zła, ale dałem sobie od razu spokój z butelkami z niskim kołnierzem. Co prawda da się je zakapslować, ale jest to nieco kłopotliwe i na granicy zniszczenia kapslownicy. Kapsle mogą być i twarde i miękkie, choć podobno te ostatnie trafiają się felerne (odklejają się gumki podczas wyparzania) ale ja osobiście się z takimi nie spotkałem, choć parę warek zrobiłem tylko na miękkich. Jeśli jednak ktoś dużo warzy i na dodatek ma zapas butelek z niskim kołnierzem, to chyba warto kupić stołową.
Comment
-
-
Trochę mnie wystraszyliście problemami z gretą. Chyba wymienię na praktyczniejszą
Comment
-
-
czołem
właśnie natrafiłem na coś takiego:
czyli na oko taka pancerna Greta
Może to jest wyjście dla tych, którzy mają zbyt wiele siły.W zasadzie to wychodzi, że wiem niewiele
Comment
-
-
Ja mam gretę ponad 5 lat, zabutelkowałem nią 72 warki, ciągle trzeszczy, ale działa.
Kapsle twarde, wszystkie typy butelek, łącznie z tyskimi, a także z jednorazowymi (0,33 żywiec bezalkoholowy, Palm itp). Jedynie te jednorazowe po kilku użyciach się kruszą, ale to jest raczej słabość butelek.
Na pewno nie jest doskonała, ale ciągle działa.
Comment
-
-
Na moją Gretkę też już przyszedł czas. Stąd pytanie, czy kapslownica Emily występuje tak jak Greta w dwóch wersjach, czyli z wymienną głowicą lub bez? Znalazłem parę Emily'ek w sklepach internetowych ale ceny za Emily wahają się od 49 do ponad 80 zł, dlatego to pytanie, czy są to te same modele?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kolomar Wyświetlenie odpowiedziNa moją Gretkę też już przyszedł czas. Stąd pytanie, czy kapslownica Emily występuje tak jak Greta w dwóch wersjach, czyli z wymienną głowicą lub bez? Znalazłem parę Emily'ek w sklepach internetowych ale ceny za Emily wahają się od 49 do ponad 80 zł, dlatego to pytanie, czy są to te same modele?"Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"
Comment
-
-
Pozwolę sobie na odpowiedź Przedmówcy (na PW) na forum. Nadużywaliśmy (ze Stasiem) Grety, było trochę kapslowania. W jednej pękło "ramię", w drugiej stępiły ("z"tępiły - sorry Marusia ) się krawędzie. Kupiliśmy Emily z dodatkowym kubkiem. Zakapslowałem tym trochę ale buteki z "małym" kołnierzem "do poprawienia Gretką". Nie zaciska "po bożemu". Ma się wrażenie, że za chwilę uleci co...
W grecie "krawędzie" zamieniłem miejscami i działa (było na forum). Może trochę bardziej "tnie" butle (szyjka odpada :-) ale przy pewnej wprawie będzie jak dawniej.
Powyższym chciałem tylko wstukać, że w naszym przypadku zamiana Grety na Emily była błędem. Pozostanę przy Gretce ale być może trafiliśmy akurat na taki egzemplarz Emily.Last edited by Infam; 2009-01-04, 16:44."Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"
Comment
-
Comment