Problemy z Gretą
Collapse
X
-
-
Już dawno pisałem o tym, że Greta oprócz tego, że jest urządzeniem nieco szmatławym (oczywiście bez przesady i zależy od egzemplarza), to jest przeznaczona do butelek z wysokimi kołnierzami, ale szczęśliwi użytkownicy zakrzyczeli mnie, że nie umię kapslować butelek z tyskaczy, bo "wystarczy odrobinę przekręcić i poprawić". I nie jest to wina butelek, bo stołową kapslownicą nie ma żadnych problemów z kapslowaniem czegokolwiek.Comment
-
Już dawno pisałem o tym, że Greta oprócz tego, że jest urządzeniem nieco szmatławym (oczywiście bez przesady i zależy od egzemplarza), to jest przeznaczona do butelek z wysokimi kołnierzami, ale szczęśliwi użytkownicy zakrzyczeli mnie, że nie umię kapslować butelek z tyskaczy, bo "wystarczy odrobinę przekręcić i poprawić". I nie jest to wina butelek, bo stołową kapslownicą nie ma żadnych problemów z kapslowaniem czegokolwiek.Comment
-
Comment
-
Trzymają, trzymają. Trzynaście warek zakapslowanych miękkimi i trzymają.Comment
-
kapslując Gretą z dużym przebiegiem, butelki z krótkim kołnierzem - miękimi kapslami - efekt może być mizerny
ja już dawno stosuję twarde kapsle, Greta z dużym przebiegiem (> 60 warek),
nieźle skrzypi - ale się jeszcze trzyma!
Gdybym miał kupować nową - to ta Emily wygląda obiecującoNORMALNOŚĆ
Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.Comment
-
Pamiętam moją pierwszą, pożyczoną od elroya chodziła gładko. Potem kupiłem już swoją - jakieś czterdzieścikilka warek na niej - zaczęła skrzypieć. Naoliwiłem i hula dalej. Stosuje butelki z długim kołnierzem, choć pojedyncze zdarzają się i z krótkim. Miękkich kapsli już dawno nie spotkałem, ale nie było z tym (kapslowaniem) też problemu.Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2008-02-14, 13:11.Comment
-
Greta nie jest całkiem zła, ale dałem sobie od razu spokój z butelkami z niskim kołnierzem. Co prawda da się je zakapslować, ale jest to nieco kłopotliwe i na granicy zniszczenia kapslownicy. Kapsle mogą być i twarde i miękkie, choć podobno te ostatnie trafiają się felerne (odklejają się gumki podczas wyparzania) ale ja osobiście się z takimi nie spotkałem, choć parę warek zrobiłem tylko na miękkich. Jeśli jednak ktoś dużo warzy i na dodatek ma zapas butelek z niskim kołnierzem, to chyba warto kupić stołową.Comment
-
Trochę mnie wystraszyliście problemami z gretą. Chyba wymienię na praktyczniejszą
Comment
-
czołem
właśnie natrafiłem na coś takiego:
czyli na oko taka pancerna Greta
Może to jest wyjście dla tych, którzy mają zbyt wiele siły.W zasadzie to wychodzi, że wiem niewieleComment
-
Ja mam gretę ponad 5 lat, zabutelkowałem nią 72 warki, ciągle trzeszczy, ale działa.
Kapsle twarde, wszystkie typy butelek, łącznie z tyskimi, a także z jednorazowymi (0,33 żywiec bezalkoholowy, Palm itp). Jedynie te jednorazowe po kilku użyciach się kruszą, ale to jest raczej słabość butelek.
Na pewno nie jest doskonała, ale ciągle działa.Comment
-
Na moją Gretkę też już przyszedł czas. Stąd pytanie, czy kapslownica Emily występuje tak jak Greta w dwóch wersjach, czyli z wymienną głowicą lub bez? Znalazłem parę Emily'ek w sklepach internetowych ale ceny za Emily wahają się od 49 do ponad 80 zł, dlatego to pytanie, czy są to te same modele?Comment
-
Na moją Gretkę też już przyszedł czas. Stąd pytanie, czy kapslownica Emily występuje tak jak Greta w dwóch wersjach, czyli z wymienną głowicą lub bez? Znalazłem parę Emily'ek w sklepach internetowych ale ceny za Emily wahają się od 49 do ponad 80 zł, dlatego to pytanie, czy są to te same modele?"Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"Comment
-
Pozwolę sobie na odpowiedź Przedmówcy (na PW) na forum. Nadużywaliśmy (ze Stasiem) Grety, było trochę kapslowania. W jednej pękło "ramię", w drugiej stępiły ("z"tępiły - sorry Marusia) się krawędzie. Kupiliśmy Emily z dodatkowym kubkiem. Zakapslowałem tym trochę ale buteki z "małym" kołnierzem "do poprawienia Gretką". Nie zaciska "po bożemu". Ma się wrażenie, że za chwilę uleci co...
W grecie "krawędzie" zamieniłem miejscami i działa (było na forum). Może trochę bardziej "tnie" butle (szyjka odpada :-) ale przy pewnej wprawie będzie jak dawniej.
Powyższym chciałem tylko wstukać, że w naszym przypadku zamiana Grety na Emily była błędem. Pozostanę przy Gretce ale być może trafiliśmy akurat na taki egzemplarz Emily.Ostatnia zmiana dokonana przez Infam; 2009-01-04, 16:44."Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"Comment