steryzlizator mechaniczny do butelek

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wojtomasz
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2006.01
    • 135

    #16
    Szklane fermantory oczywiście nie da się traktować wrzątkiem, moje fermentory to wyłącznie szklane butle.

    Comment

    • miksiok
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2006.12
      • 29

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
      nie chciałbym by byc złym prorokiem ale 17 warka to może byc piwo grejfrutowe
      Oby nie tym bardziej, że najprawdopodobniej będzie to koźlak, bo planuję go już od dawna, a dzisiaj w tym celu zostawiłem trochę gęstwy S-23 przy przelewaniu lagera na cichą.

      Przypominam teraz sobie, że raz użyłem wybielacza do fermentora, ale to po tym jak przeprowadzałem w nim fermentację w miazdze wina wiśniowo-porzeczkowego.
      A w innym przypadku to tylko wymycie płynem do mycia naczyń od razu po zakończeniu fermentacji, a przed wlaniem świeżej brzeczki dodatkowo kilka razy po 1,5l wrzątku i potrząchanie całym fermentorem w celu wyparzenia.
      Last edited by miksiok; 2008-03-08, 22:55.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X