dokładność termometrów naklejanych na fermentatory?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mlody_w_fachu
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.12
    • 325

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyb Wyświetlenie odpowiedzi
    ... bo właśnie szukam sobie jakiegoś termometru dobrego i wygodnego w użyciu
    Sprawdż czy w najbliższej ikei masz dostępny ten termometr
    po prostu mlody_w_fachu
    - - -
    gdzieniegdzie znany jako winorobek

    Comment

    • cyb
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2008.02
      • 76

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mlody_w_fachu Wyświetlenie odpowiedzi
      Sprawdż czy w najbliższej ikei masz dostępny ten termometr
      dzięki za info - chyba w tym tygodniu podjadę do ikei i zobaczę ten termometr "namacalnie".

      rozumiem ze go używasz i nie masz z nim problemów?

      mam nadzieję że sonda wytrzymuje wyparzanie wrzątkiem (w końcu mierzy do 130 stopni, więc powinno być luzik) ;-)

      Comment

      • kiszot
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2001.08
        • 8108

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyb Wyświetlenie odpowiedzi
        dzięki za info - chyba w tym tygodniu podjadę do ikei i zobaczę ten termometr "namacalnie".

        rozumiem ze go używasz i nie masz z nim problemów?

        mam nadzieję że sonda wytrzymuje wyparzanie wrzątkiem (w końcu mierzy do 130 stopni, więc powinno być luzik) ;-)
        Zaizoluj wyjście przewodu z sondy bo przecieka.Mi ta sonda wytrzymała jedno warzenie.
        Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
        1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

        Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
        Mein Schlesierland, mein Heimatland,
        So von Natur, Natur in alter Weise,
        Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
        Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

        Comment

        • Totus
          Porucznik Browarny Tester
          • 2007.11
          • 326

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
          Zaizoluj wyjście przewodu z sondy bo przecieka.Mi ta sonda wytrzymała jedno warzenie.
          A co się konkretnie stało? Gdzieś na tym forum czytałem, że termometr działał nawet po zalaniu tej sądu (wlaniu się wody do środka).
          Zapraszam do Browaru Sielanka.

          Comment

          • rafi_4444
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2008.02
            • 101

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyb Wyświetlenie odpowiedzi
            ...a jeśli masz sprzęt który mierzy od 0 do 100 stopni to możesz po prostu sprawdzić punkty przemiany fazowej, czyli 0 stopni -gdy rozpuszczasz zamrożony lód to w momencie gdy jest część wody a część lodu, to wtedy termometr powinien wskazywać 0stopni, i podobnie przy wrzeniu (tyle że temperatura wrzenia jest trochę zależna od ciśnienia, ale to jets chyba pomijalne w warunkach domowych).
            No właśnie troche w warunkach domowych ciśnienie ma znaczenie. W zależnosci od cisnienia atmosferycznego temperatura wrzenia może być inna niż 100C. Ja np przy gotowaniu brzeczki miałem na ww termometrze 95-96C . Stąd wzięło sie to całe moje pytanie o mozliwości sprawdzenia termometru - nie wiem czy nie było 100C bo akurat takie cisnienie czy też dlatego, że jest niedokładny. I o ile przy gotowaniu to nie ma znaczenia, bo że się gotuje to widać, o tyle w niższych temperaturach większe odchylenia mają znaczenie.
            Spróbuje znaleźć z 2 termometry rtęciowe i porównać.

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marek-C Wyświetlenie odpowiedzi
            ...Uwaga! W tym termometrze sonda (ten plastik) jest nieszczelna - jak wleci do termopary to niestety papa!
            Mówisz o nieszczelności na styku sondy i kabla dochodzącego do niej?

            A poza tym to termometr jest dosyć wygodny w użyciu. Sonda na długim kablu, nózki pozwalające postawić termometr. Jak na razie dobrze się na nim pracowało.

            Comment

            • cyb
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2008.02
              • 76

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafi_4444 Wyświetlenie odpowiedzi
              W zależnosci od cisnienia atmosferycznego temperatura wrzenia może być inna niż 100C. Ja np przy gotowaniu brzeczki miałem na ww termometrze 95-96C .
              spróbuj zagotować czystą wodę i sprawdź temperaturę. brzeczka może z racji dużej ilości dodatków mieć już lekko zmienione właściwości fizyczne ;-)

              Comment

              • cyb
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2008.02
                • 76

                #22
                temp. wrzenia wody przy określonym ciśnieniu:

                1014hPa = 100 stopni
                980 hPa = 99 stopni

                czy ciśnienie u ciebie często wychodzi poza ten zakres?

                Comment

                • kiszot
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🍼🍼
                  • 2001.08
                  • 8108

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Totus Wyświetlenie odpowiedzi
                  A co się konkretnie stało? Gdzieś na tym forum czytałem, że termometr działał nawet po zalaniu tej sądu (wlaniu się wody do środka).
                  Nawet w czasie gotowania pokazuje coś ok 60 stopni.
                  Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                  1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                  Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                  Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                  So von Natur, Natur in alter Weise,
                  Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                  Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                  Comment

                  • mareks
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1939

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyb Wyświetlenie odpowiedzi
                    dzięki za info - chyba w tym tygodniu podjadę do ikei i zobaczę ten termometr "namacalnie".

                    rozumiem ze go używasz i nie masz z nim problemów?

                    mam nadzieję że sonda wytrzymuje wyparzanie wrzątkiem (w końcu mierzy do 130 stopni, więc powinno być luzik) ;-)
                    Ale przewód nie wytrzymuje takiej temperatury.

                    Proponuję sam czujnik włożyć do dłuższej miedzianej rurki, zalutowanej z jednego końca na srebrny lut.

                    Comment

                    • mareks
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 1939

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
                      Ale przewód nie wytrzymuje takiej temperatury.

                      Proponuję sam czujnik włożyć do dłuższej miedzianej rurki, zalutowanej z jednego końca na srebrny lut.
                      Mam taki termometr do 150 stopni :

                      Comment

                      • mlody_w_fachu
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2006.12
                        • 325

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyb Wyświetlenie odpowiedzi
                        ... rozumiem ze go używasz i nie masz z nim problemów? ...
                        Najmniejszych

                        Marek-C też się zaraził Tym termometrem ode mnie, jest solidny, dokładny i pika jak temp. jest taka sama lub wyższa od przez nas ustalonej, czyli ustawiasz np. na 75*C i idziesz czytać gazetę*, jak pika to znaczy, ze temp se podniosła i jest >= od 75*C

                        Sonda opiera swoje działanie na termistorze (termopara), jest wykonana, z stali nierdzewnej, kabel jest w oplocie, zasilany 1 baterią AAA, ma magnes pozwalający umocować go w dostępnym dla nas miejscu oraz stopkę do postawienia, zakres od 0 do 130*C

                        W tej cenie jest to bardzo przyzwoity termometr

                        * wstawić dowolną inną przyjemną czynność
                        po prostu mlody_w_fachu
                        - - -
                        gdzieniegdzie znany jako winorobek

                        Comment

                        • Totus
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2007.11
                          • 326

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
                          Ale przewód nie wytrzymuje takiej temperatury.
                          Instrukcja od tego termometru z ikei mowi co innego... 220 stopni...
                          Zapraszam do Browaru Sielanka.

                          Comment

                          • Mumin_
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2007.10
                            • 109

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mlody_w_fachu Wyświetlenie odpowiedzi
                            Sonda opiera swoje działanie na termistorze (termopara),
                            Albo-albo. Termistor to rezystor nieliniowy, którego oporność się zmienia z temperaturą. Czyli mierzymy oporność i przeliczamy na temperaturę. A termopara to termoogniwo, czyli układ który pod wpływem RÓŻNICY temperatur wytwarza napięcie. Mierzymy to napięcie, przeliczamy na różnicę od temperatury odniesienia. Czyli termopara wymaga albo znanej temperatury jednego końca, albo odpowiedniego układu który taki "zimny koniec" udaje.
                            W każdym razie to są dwie różne rzeczy

                            Mumin

                            Comment

                            • mlody_w_fachu
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2006.12
                              • 325

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mumin_ Wyświetlenie odpowiedzi
                              ... W każdym razie to są dwie różne rzeczy

                              Mumin
                              No to mnie na fizyce oszukali :-/
                              po prostu mlody_w_fachu
                              - - -
                              gdzieniegdzie znany jako winorobek

                              Comment

                              • rafi_4444
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2008.02
                                • 101

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyb Wyświetlenie odpowiedzi
                                temp. wrzenia wody przy określonym ciśnieniu:

                                1014hPa = 100 stopni
                                980 hPa = 99 stopni

                                czy ciśnienie u ciebie często wychodzi poza ten zakres?
                                No i sprawdzone.
                                Przy niższych temperaturach ( około 20C) pokazywał dokładnie to samo co rtęciowy.
                                Przy wyższych ( około 80) pokazywał 1C mniej niż rtęciowy.
                                Czyli wniosek taki, że brzeczka faktycznie może nie dochodzić do 100C.
                                A drugi, jeszcze ważniejszy - mój termometr pokazuje właściwą temperaturę :-)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X