Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyb
Wyświetlenie odpowiedzi
dokładność termometrów naklejanych na fermentatory?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mlody_w_fachu Wyświetlenie odpowiedziSprawdż czy w najbliższej ikei masz dostępny ten termometr
rozumiem ze go używasz i nie masz z nim problemów?
mam nadzieję że sonda wytrzymuje wyparzanie wrzątkiem (w końcu mierzy do 130 stopni, więc powinno być luzik) ;-)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyb Wyświetlenie odpowiedzidzięki za info - chyba w tym tygodniu podjadę do ikei i zobaczę ten termometr "namacalnie".
mam nadzieję że sonda wytrzymuje wyparzanie wrzątkiem (w końcu mierzy do 130 stopni, więc powinno być luzik) ;-)Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedziZaizoluj wyjście przewodu z sondy bo przecieka.Mi ta sonda wytrzymała jedno warzenie.Zapraszam do Browaru Sielanka.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyb Wyświetlenie odpowiedzi...a jeśli masz sprzęt który mierzy od 0 do 100 stopni to możesz po prostu sprawdzić punkty przemiany fazowej, czyli 0 stopni -gdy rozpuszczasz zamrożony lód to w momencie gdy jest część wody a część lodu, to wtedy termometr powinien wskazywać 0stopni, i podobnie przy wrzeniu (tyle że temperatura wrzenia jest trochę zależna od ciśnienia, ale to jets chyba pomijalne w warunkach domowych).
Spróbuje znaleźć z 2 termometry rtęciowe i porównać.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marek-C Wyświetlenie odpowiedzi...Uwaga! W tym termometrze sonda (ten plastik) jest nieszczelna - jak wleci do termopary to niestety papa!
A poza tym to termometr jest dosyć wygodny w użyciu. Sonda na długim kablu, nózki pozwalające postawić termometr. Jak na razie dobrze się na nim pracowało.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafi_4444 Wyświetlenie odpowiedziW zależnosci od cisnienia atmosferycznego temperatura wrzenia może być inna niż 100C. Ja np przy gotowaniu brzeczki miałem na ww termometrze 95-96C .
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Totus Wyświetlenie odpowiedziA co się konkretnie stało? Gdzieś na tym forum czytałem, że termometr działał nawet po zalaniu tej sądu (wlaniu się wody do środka).Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyb Wyświetlenie odpowiedzidzięki za info - chyba w tym tygodniu podjadę do ikei i zobaczę ten termometr "namacalnie".
mam nadzieję że sonda wytrzymuje wyparzanie wrzątkiem (w końcu mierzy do 130 stopni, więc powinno być luzik) ;-)
Proponuję sam czujnik włożyć do dłuższej miedzianej rurki, zalutowanej z jednego końca na srebrny lut.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedziAle przewód nie wytrzymuje takiej temperatury.
Proponuję sam czujnik włożyć do dłuższej miedzianej rurki, zalutowanej z jednego końca na srebrny lut.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyb Wyświetlenie odpowiedzi... rozumiem ze go używasz i nie masz z nim problemów? ...
Marek-C też się zaraził Tym termometrem ode mnie, jest solidny, dokładny i pika jak temp. jest taka sama lub wyższa od przez nas ustalonej, czyli ustawiasz np. na 75*C i idziesz czytać gazetę*, jak pika to znaczy, ze temp se podniosła i jest >= od 75*C
Sonda opiera swoje działanie na termistorze (termopara), jest wykonana, z stali nierdzewnej, kabel jest w oplocie, zasilany 1 baterią AAA, ma magnes pozwalający umocować go w dostępnym dla nas miejscu oraz stopkę do postawienia, zakres od 0 do 130*C
W tej cenie jest to bardzo przyzwoity termometr
* wstawić dowolną inną przyjemną czynnośćpo prostu mlody_w_fachu
- - -
gdzieniegdzie znany jako winorobek
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedziAle przewód nie wytrzymuje takiej temperatury.Zapraszam do Browaru Sielanka.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mlody_w_fachu Wyświetlenie odpowiedziSonda opiera swoje działanie na termistorze (termopara),
W każdym razie to są dwie różne rzeczy
Mumin
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mumin_ Wyświetlenie odpowiedzi... W każdym razie to są dwie różne rzeczy
Muminpo prostu mlody_w_fachu
- - -
gdzieniegdzie znany jako winorobek
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyb Wyświetlenie odpowiedzi
Przy niższych temperaturach ( około 20C) pokazywał dokładnie to samo co rtęciowy.
Przy wyższych ( około 80) pokazywał 1C mniej niż rtęciowy.
Czyli wniosek taki, że brzeczka faktycznie może nie dochodzić do 100C.
A drugi, jeszcze ważniejszy - mój termometr pokazuje właściwą temperaturę :-)
Comment
-
Comment