Mam jeden fermentator (biowinu) bez skali wskazującej objętość a drugi (browamatora) ma już taką skalę. Chciałbym mieć również na tym pierwszym jakąś skalę wskazującą objętość - w sumie mogę napełniać po jednym litrze i pisać sobie kreski na nim, ale może jest jakaś inna metoda?
fermentator bez skali objętości?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyb Wyświetlenie odpowiedziMam jeden fermentator (biowinu) bez skali wskazującej objętość a drugi (browamatora) ma już taką skalę. Chciałbym mieć również na tym pierwszym jakąś skalę wskazującą objętość - w sumie mogę napełniać po jednym litrze i pisać sobie kreski na nim, ale może jest jakaś inna metoda?Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziNic nie stoi na przeszkodzie, żeby sobie policzyć. Prosta geometria (ściśle stereometria)Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedziFajnie Ci sie pisze. Uściślij może wypowiedz co inni się dowiedzą o co Ci chodzi.
owszem, można policzyć, ale dokładność wzgklędem faktycznego naczynia będzie taka sobie, a błąd rzędu 1l jest trochę sporawy...
już lepiej wlewać po 5 litrów i robić znaczki, a później już sobie zgodnie z matematyką podzielić to na pojedyncze litry
Comment
-
-
Np. znając wzór na objętość walca
V = h x Pp
możesz obliczyć wysokość jaką będzie miał słup wody o objętości 1 litra, wewnątrz walca o podstawie koła o określonym polu.
V - objętość
h - wysokość bryły
Pp - pole podstawy
Można bardziej łopatologicznie
Bierzesz miarkę i wlewasz do miarki 1 litr wody, potem przelewasz do fermentora i zaznaczasz na boku fermentora, czynność ta wykonujesz aż do napełnienia fermentoraLast edited by mlody_w_fachu; 2008-04-07, 17:15.po prostu mlody_w_fachu
- - -
gdzieniegdzie znany jako winorobek
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mlody_w_fachu Wyświetlenie odpowiedziNp. znając wzór na objętość walca
V = h x Pp
możesz obliczyć wysokość jaką będzie miał słup wody o objętości 1 litra, wewnątrz walca o podstawie koła o określonym polu.
V - objętość
h - wysokość bryły
Pp - pole podstawy
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mlody_w_fachu Wyświetlenie odpowiedziBierzesz miarkę i wlewasz do miarki 1 litr wody, potem przelewasz do fermentora i zaznaczasz na boku fermentora, czynność ta wykonujesz aż do napełnienia fermentora
a pisząc posta miałem nadzieję, że może po prostu jest np. jakaś naklejka, która się nakleja na fermentator i koniec ;-) albo inne podobne ułatwienie życia.
Comment
-
-
Jeżeli modele Biowinu i Browamatora są takie same, to możesz odmierzyć od krawędzi wiadra Browamatora podziałkę i nanieść ją na wiadro Biowinu. Z liczeniem daj sobie spokój. Wycinek stożka nie jest taki prosty w obliczeniach. Zwłaszcza, że nie znasz jednej z jego średnic. No i dno wiadra (przynajmniej w tym z Browamatora) nie jest płaskie.Maciek
Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyb Wyświetlenie odpowiedzia pisząc posta miałem nadzieję, że może po prostu jest np. jakaś naklejka, która się nakleja na fermentator i koniec ;-) albo inne podobne ułatwienie życia.Popieraj swój browar.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mjp Wyświetlenie odpowiedziJeżeli modele Biowinu i Browamatora są takie same, to możesz odmierzyć od krawędzi wiadra Browamatora podziałkę i nanieść ją na wiadro Biowinu. Z liczeniem daj sobie spokój. Wycinek stożka nie jest taki prosty w obliczeniach. Zwłaszcza, że nie znasz jednej z jego średnic. No i dno wiadra (przynajmniej w tym z Browamatora) nie jest płaskie.Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C Wyświetlenie odpowiedzihihihi! Porównaj dwa wiadra z BA i jak te naklejki są przyklejone - zdaje się BA ma dość swobodne podejście do tego tematuPopieraj swój browar.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika China_Blue Wyświetlenie odpowiedziTo ja mam chyba farta, bo mam kilka wiader z BA kupione w ciągu ostatniego roku i żaden nie ma naklejki, tylko nadruk i wszystkie są dobrze wyskalowane (wymiarkowane)Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyb Wyświetlenie odpowiedzi... a pisząc posta miałem nadzieję, że może po prostu jest np. jakaś naklejka, która się nakleja na fermentator i koniec ;-) ...po prostu mlody_w_fachu
- - -
gdzieniegdzie znany jako winorobek
Comment
-
-
Czytam, czytam i sobie pomyślałem, że zamiast naklejki z podziałką na każdym fermentatorze, można zakupić na allegro elektroniczną wagę łazienkową za 15-25 złotych plus wysyłka. 1litr=1kg plus waga fermentatora. Wagi te maja zakres do 150kg.
Comment
-
Comment