fermentator bez skali objętości?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bielok
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.10
    • 338

    #16
    Cześć.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
    Czytam, czytam i sobie pomyślałem, że zamiast naklejki z podziałką na każdym fermentatorze, można zakupić na allegro elektroniczną wagę łazienkową za 15-25 złotych plus wysyłka. 1litr=1kg plus waga fermentatora. Wagi te maja zakres do 150kg.

    A będziesz w fermentatorze trzymał wodę?
    anioły śmierdzą potem
    żrą kiełbasę
    mają w dupie żywych

    Comment

    • Gabe
      Porucznik Browarny Tester
      • 2010.03
      • 405

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
      Czytam, czytam i sobie pomyślałem, że zamiast naklejki z podziałką na każdym fermentatorze, można zakupić na allegro elektroniczną wagę łazienkową za 15-25 złotych plus wysyłka. 1litr=1kg plus waga fermentatora. Wagi te maja zakres do 150kg.
      A po co tak sobie życie utrudniać?

      Ja na swoim zrobiłem skalę w trakcie dezynfekowania ace - mazakiem wodoodpornym zrobiłem sobie skalę, lejąc po litrze do fermentora (krecia robota, ale miałem trochę czasu). Kiedy już doszedłem do 25l, dolałem ace i wody do pełna, dzięki czemu miałem za jednym zamachem i skalę i zdezynfekowany fermentor :]

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
        Czytam, czytam i sobie pomyślałem, że zamiast naklejki z podziałką na każdym fermentatorze, można zakupić na allegro elektroniczną wagę łazienkową za 15-25 złotych plus wysyłka. 1litr=1kg plus waga fermentatora. Wagi te maja zakres do 150kg.
        Marker jest tańszy. Życie trza sobie ułatwiać, nie utrudniać.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • Robert13
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.04
          • 899

          #19
          Bo to jest tak...
          Mam w planach zakupu 8sztuk fermentatorów z naklejką, czyli 8 razy 3,5zł, a to jest 28zł. To sobie myślę, że może lepiej zakupic takową elektroniczną wagę łazienkową i dajmy na to przy przelewaniu wężykiem z gara do wiaderka: postawię wiaderko na wadze i będe patrzył co mi pokazuje wyświetlacz.
          I będe wiedział wszystko.

          Dumam także nad tym. by zamiast szklanej płyty ułożyć grubą żeliwną lub stalową, a na tym taboret gazowy, a na nim gar.
          Znając wagę pustego takiegoż zestawu, będe mógł tak sterować odparowaniem, by idealnie trafić z balingiem i objętością końcową.

          Co na to powiecie?

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
            Znając wagę pustego takiegoż zestawu, będe mógł tak sterować odparowaniem, by idealnie trafić z balingiem i objętością końcową.

            Co na to powiecie?
            A powiemy, że se d..y nie zawracaj... Po co Ci to? Browar to nie apteka!!!!!
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • bielok
              Porucznik Browarny Tester
              • 2007.10
              • 338

              #21
              Cześć.

              Ciężar właściwy brzeczki będzie się zmieniać wraz z odparowaniem. Będzie się również zmieniać objętość. Jak chcesz to skoordynować?
              Wagi elektroniczne mają czujnik czasowy który powoduje ich wyłączanie się, a wagi analogowe są za mało dokładne.
              anioły śmierdzą potem
              żrą kiełbasę
              mają w dupie żywych

              Comment

              • Robert13
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2010.04
                • 899

                #22
                Taa... Będe jednak sobie zawracał.... Choćby po to by sie nie nudzić.

                Jak to będe koordynował?
                Ano są na to dwa sposoby: najpierw teoria pózniej praktyka albo na odwót.
                Wybiore ten drugi jako ciekawszy: odparowuje tylko woda, zważe dwa litry rezerwy dwunastki, czternastki i osiemnastki, i temu podobne notatki oraz obserwacje

                To, że waga posiada wyłacznik czasowy jest zaletą a nie wadą. Nie ma potrzeby by była ona włączona przez cały czas, bo jedyna mozliwość gwałtownych ubytków to dziura w garze lub fermentatorze.

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #23
                  Prawdę mówiąc przy odrobinie "chcenia" i tabelce w Execelu można uzyskać większą dokładność z wagi. Jedno ale: jeśli chcesz dokładnie warzyć powinieneś umieścić wiadro centralnie na wadze. Obawiam, że zasłonisz okienko pokazujące wynik. Chyba, że waga elektroniczna z zapamiętywaniem wyników.

                  Ja mam kilka świetnych wiader (z lepszego dużo twardszego plastiku niż te nasze normalne), które w ogóle nie są przeźroczyste. Wykorzystuję je głównie do cichej.

                  Szczerze, to dokładna pojemność jest nam potrzeba w momencie butelkowania i to tylko w przypadku, jeśli cukier łączymy z piwem, a nie sypiemy do butelek.

                  Comment

                  • arek36
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2007.01
                    • 73

                    #24
                    wg homebrewing.pl

                    Jak odmierzyć pojemności na czystym, nie oznaczonym fermentorze ?
                    Wystarczy od dołu pojemnika odmierzyć i zaznaczyć następujące wartości. Do trwałego zaznaczenia polecamy markery wodoodporne.

                    6cm - 5 litrów
                    12cm - 10litrów
                    17.5cm - 15litrów
                    23.5cm - 20 litrów
                    28,5cm - 25 litrów

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #25
                      Pod warunkiem, że wszystkie fermentory mają takie same wymiary, zatem ten "przepis" dotyczy fermentorów dostępnych w danym sklepie.
                      Last edited by Marusia; 2010-11-03, 22:07.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • zgoda
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.05
                        • 3516

                        #26
                        Dotyczy to fermentorów 33l "Jokey" - mam 3 rodzaje (HB, BA i z Castoramy) i wszystkie są identyczne. 31l "PlastBox" mają inny kształt i ta skala do nich nie pasuje. Ale co za problem sobie odmierzyć samemu?
                        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                          31l "PlastBox" mają inny kształt i ta skala do nich nie pasuje. Ale co za problem sobie odmierzyć samemu?
                          Plastboxy są 33 litrowe. Pewnie, że żaden problem odmierzyć samemu
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • Robert13
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2010.04
                            • 899

                            #28
                            Proponuje używać wagi (np.elektronicznej) i wody (1l=1kg).

                            Comment

                            • Gabe
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2010.03
                              • 405

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Proponuje używać wagi (np.elektronicznej) i wody (1l=1kg).
                              A raz kolejny: wody i markera :P Łatwiej dostępne niż waga elektroniczna do 25kg.

                              Comment

                              • Robert13
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2010.04
                                • 899

                                #30
                                Zapomniałem, że juz odpowiadałem w tym temacie.

                                Dlatego dopowiadając: waga jest na zawsze i przydaje się także do odważania słodów przy zasypie na kolejna warkę. Na allegro jest ich multum.
                                Natomiast wszelkie markery, naklejki sa do niczego, bo z czasem zmywają się lub odklejają... Zdaje egzamin wytłoczenie powstałe w procesie produkcji (zazwyczaj wystarcza jedna kreska i wprawne oko) a dla dokładnych lub poczatkujacych tak jak odpowiedziałem powyżej.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X