fermentator bez skali objętości?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gabe
    Porucznik Browarny Tester
    • 2010.03
    • 405

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
    Zapomniałem, że juz odpowiadałem w tym temacie.

    Dlatego dopowiadając: waga jest na zawsze i przydaje się także do odważania słodów przy zasypie na kolejna warkę. Na allegro jest ich multum.
    Natomiast wszelkie markery, naklejki sa do niczego, bo z czasem zmywają się lub odklejają... Zdaje egzamin wytłoczenie powstałe w procesie produkcji (zazwyczaj wystarcza jedna kreska i wprawne oko) a dla dokładnych lub poczatkujacych tak jak odpowiedziałem powyżej.
    Ale ważąc tę wodę, też musisz czymś skalę na fermentorze oznaczyć :] Chyba że chodzi ci o zapisanie na kartce skali wg odległości od dna fermentora?

    I istnieje coś takiego jak markery wodoodporne, nawet jak w perspektywie czasu zacznie się zmywać, to można go poprawić, nie trzeba mierzyć na nowo.

    Comment

    • bully
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.12
      • 7

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
      Natomiast wszelkie markery, naklejki sa do niczego, bo z czasem zmywają się lub odklejają... Zdaje egzamin wytłoczenie powstałe w procesie produkcji (zazwyczaj wystarcza jedna kreska i wprawne oko) a dla dokładnych lub poczatkujacych tak jak odpowiedziałem powyżej.
      Wystarczy zabezpieczyc skale naniesionym markerem przed zmywaniem - naklejajac pionowy pasek dobrej tasmy przezroczystej.

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #33
        Ja mam naklejony plaster i na nim zwykłym pisakiem maźnięte co ~5 litrów. Na rok wystarczy, potem i tak wiadro do wymiany.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • Marwis
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2010.10
          • 36

          #34
          Ja sobie odmierzałem co 2 litry wg. wskazania wodomierza. Wcześniej próbowałem za pomocą chińskiej miarki, ale okazało się że miała 20% błedu: eek:

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
            Na rok wystarczy, potem i tak wiadro do wymiany.
            Bez sensu co roku wymieniać fermentor. Aż tak ci się niszczą?

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10782

              #36
              moje najstarsze mają już ooooooo i poszły na magazyn słodów . Spokojnie 4-5 lat używam i jest ok .Pod warunkiem że nie czyścimy w środku szczotką stalową
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • zgoda
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 3516

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
                Bez sensu co roku wymieniać fermentor. Aż tak ci się niszczą?
                Za dużo pary w łapach - jak myję (zwykłym zmywakiem do naczyń) to zawsze zarysuję dno. Albo zapomnę i powieszę do wyschnięcia na kiju. Dwa pierwsze poszły już na magazyn słodu po 6 miesiącach. Szramy było widać już nawet nie pod światło. Czas wymienić dwa kolejne. Te nieprzezroczyste z białego plastiku są trochę wytrzymalsze, ale te z BA u mnie wytrzymują 4 warki.
                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                Comment

                • jkocurek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.12
                  • 1030

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                  Te nieprzezroczyste z białego plastiku są trochę wytrzymalsze, ale te z BA u mnie wytrzymują 4 warki.
                  Przejdź na zbiorniki z kwasówki bo się zrujnujesz na te plastiki.
                  Pozdrawiam,
                  Jacek
                  Świentechlywiki

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #39
                    Ja swoje fermentory piłuję latami, ale mam ich dużo. Dopiero ostatnio kilka poszło w odstawkę, bo powierzchnia wewnątrz już była na tyle porysowana, że domycie ich zrobiło się niezłą katorgą.
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 3516

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                      Przejdź na zbiorniki z kwasówki bo się zrujnujesz na te plastiki.
                      Po pół roku nadganiania zaległości mam wreszcie pełną piwnicę i mogę zwolnić produkcję.
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                      Comment

                      • mareks
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1939

                        #41
                        Moje mają 4 lata i są ok.
                        Wnętrze wygląda jest trochę porysowane ale to od drożdży bo myję fermentor gąbką.
                        Do umytego nalewam trochę wody z piro, zamykam i tak sobie czekają.
                        Last edited by mareks; 2011-02-22, 10:31.

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X