Filtrator z oplotu - problemy
Collapse
X
-
DO tej pory wysładzałem przy pomocy wiadra z BA, w którym dowierciłem z 10 razy więcej otworów. Wczoraj zachęcony radami kolegów wykonałem swój filtr z wężyka do kibelka 1/2 cala o długości 1 m. Ktoś wcześniej napisał, że cała filtracja i wysładzanie zajęło ok. 30 min., więc nastawiony byłem hurraoptymistycznie. ALe gdy przeczytałęm ten wątek, to musze przyznać, że z pewną dozą nieśmiałości przystąpię do pierwszej filtracji z użyciem wężyka.
Tym bardziej, że wypraktywałem technikę wysładzania zupełnie niezgodną z tym co zalecał BA i inni forumowicze. MI chodzi o to, aby jak najdokłądnie wysłodzić cukry z młóta i jednocześnie nie mieć zbyt dużej ilości brzeczki. Zawsze jest lepiej po gotowaniu rozcieńczyć brzeczkę wodą niż się zastanawiać co zrobić, bo brzeczka wyszła za cienka. Nie robię żadnego podbicia, to tylko niepotrzebnie rozcieńćza brzeczkę. Najpierw więc odbieram brzeczkę przednią na maksa, dopóki wogóle leci. Przy tym staram się zacier przenieść jak najgorętszy i jak naiszybiej. Potem wysładzam wodą ogrzaną do prawie 100 C porcjami 6 l, 6 l, 4 l, 2, 2 l i dalej jęzweli trzeba już tylko poracjami 2 l. Nie oprzejmuję się , że wlewam prawie wrzątem, bo i tak młóto chłodzi brzeczkę poniżej 80 C. Tak postępując uzyskuję na końcu filtat 0 - 1 Blg i wydajność zawsze wychodzi mi wyższa niż w przepisie. Problemy miałem jedynie z porterem, gdzie było ponad 8 kg słodów. Filracja cąła trwa dość długo, anwet do 3 h, ale w czasie filtracji już podgrzewam brzeczkę, więć trochę nadrabiam. A pierwotne cudowanie z podbiciem, pełnym wężem, uważaniem, aby się nei zapowietrzyło i tak w cąłości nie przyspieszało mi nic.Comment
-
przyłóż się może trochę bardziej, by przynajmniej wyszukiwarka odnalazła Twoje posty jeśli napiszesz coś ciekawego.
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
wybacz ale nie mogłem się powstrzymaćprzyłóż się może trochę bardziej, by przynajmniej wyszukiwarka odnalazła Twoje posty jeśli napiszesz coś ciekawego.
A ja tam sądzę że jest inaczej - że zawsze jest lepiej żeby brzeczka wyszła taka jak należy. Bez rozcieńczania
Sorry masz rację w 100 %, postaram się przyłożyć. To wszystko przez pośpiech.
Mi ostatnio z reguły wydchodzą brzeczki 1 - 2 Blg za mocne, więc rozcieńczam. Szbciej się chłodzi gar z mniejszą ilością brzeczki.
Czy można edytować swoje posty, aby porawić te paskudne buble?Comment
-
masz na to 5 minut od zamieszczenia. ale wystarczy dodać do przeglądarki opcję sprawdzania pisowni i przynajmniej podkreśli podstawowe byki które można poprawić przed zamieszczeniem postu- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Nie robię żadnego podbicia, to tylko niepotrzebnie rozcieńćza brzeczkę. Najpierw więc odbieram brzeczkę przednią na maksa, dopóki wogóle leci. Przy tym staram się zacier przenieść jak najgorętszy i jak naiszybiej. Potem wysładzam wodą ogrzaną do prawie 100 C porcjami 6 l, 6 l, 4 l, 2, 2 l i dalej jęzweli trzeba już tylko poracjami 2 l. Nie oprzejmuję się , że wlewam prawie wrzątem, bo i tak młóto chłodzi brzeczkę poniżej 80 C.
Jeszcze co do warzenia: takeśmy się z Naczelnikiem zagadali, że zapomnieliśmy wlać wrzątku do filtra przed zlaniem zacieru - oczywiście stwierdziliśmy, że spróbujemy bez wody - proszę Państwa, ni chuchu, nic nie leciało. Musieliśmy zlać z powrotem zacier do gara, podgrzać go, bo ochłodził się, zagotować 6 litrów wody do filtra i dopiero znowu zacier.Comment
-
A to wtedy była moja dopiero 7 warka! W dodatku była to pszenica, co tłumaczy dodatkowo blokadę młóta.
Ale zawsze robię podbicie....... tzn. robiłam, bo teraz mam wężykComment
-
Witam
Nadszedł w końcu czas na warzenie piwa, do którego przymierzałem się od 2005r
Sprawiłem sobie filtrator z oplotu wężyka, czytając niektóre wypowiedzi o powolnym filtrowaniu zaskoczył mnie mój zestaw dla którego "nie ma zmiłuj" - leci jak szalone,
do kranika od wewnątrz jest wężyk 90cm (z tych cieńszych na 1/2") od zewnątrz zwisa rurka silikonowa ok 50cm z zaciskiem na dole,
Przed filtracją "zalewam układ" 2litrami wody (podbicie?) i wlewam zacier, odczekuję ok. 30 minut i puszczam zacisk tak aby leciało ok. 0,5litra na minutę,
i tu powstaje zapytanie spowodowane innym niż opisywane zazwyczaj zjawiskiem - po rozpoczęciu odbioru, wyraźnie zanieczyszczony zacierem filtrat leci w ilości ok litra, następny już do samego końca o tej samej klarowności, problem w tym że nie jest to dobrze przezroczysty płyn,
moje pytanie: jak klarowny powinien być filtrat?(jakoś nie mogłem tego nigdzie znaleźć), do czego można go porównać - może foto
dodam że na śrutowanym zestawie PaleAle od Browamatora było bardziej klarowne niż na śrutowanym przeze mnie słodzie PilzneńskimComment
-
Jak się stosuje wężyk, to podbicie jest niepotrzebne. Wlewamy od razu cały zacier do wiadra, czekamy na ułożenie złoża i filtrujemy. Filtrat jest zwykle mniej lub bardziej nieprzejrzysty.Comment
-
moje pytanie: jak klarowny powinien być filtrat?(jakoś nie mogłem tego nigdzie znaleźć), do czego można go porównać - może foto
=dodam że na śrutowanym zestawie PaleAle od Browamatora było bardziej klarowne niż na śrutowanym przeze mnie słodzie PilzneńskimNie niestety mam fotek.
Częściowo sklaruje Ci się podczas fermentacji, ale generalnie następnym razem zawróć pierwszy filtrat i będzie oki...Comment
-
Jaki powinien być, to nie jestem do końca pewien, ale wiem jaki może być. Stosując wężyk można uzyskać filtrat kryształowo przejrzysty. Z drugiej strony jeśli będzie ciutkę mętny, to tragedii nie ma. W przypadku filtrowania workiem zaciernym lub choćby Speidel Maisterem nie ma szans uzyskać takiej klarowności, jak w przypadku wężyka, a jednak mnóstwo ludzi na świecie w ten sposób filtruje i ma dobre piwo.
Podbicie zbędne, tak jak już napisali koledzy.
PS: warto jeszcze nadmienić, że po gotowaniu nasz kryształowo przejrzysty filtrat, staje się zwykle mętną brzeczką.To tak dla początkujących, żeby się nie zdziwili, bo mnie to np. zdziwiło za pierwszym razem.
Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2008-11-06, 14:40.Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi:
- garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł
- drewniana warząchew (łyżka) 10 zł
- śrutownik stołowy 200 zł
- chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł
- refraktometr 0-40°Brix'a...5 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
2024-03-10, 19:01 -
-
Cześć,
Sprzedam sprzęt domowy:
18 skrzynek na piwo, ok 10 skrzynek z butelkami. Butelki są w większości czyste, bez etykiet, mogą byc zakurzone. Część 330ml, część 500ml. Dla zainteresowanego sprawdzę dokładnie ile czego tam jest.
Butelki litrowe z grubego szkła z zamknięciem...-
Channel: Targowisko piwowarskie
2023-07-27, 18:05 -
-
Sprzedam zestaw na start, większość sprzętu z zestawu startowego z Twojego Browaru, historia: 3 warki.1. Fermantator z kranikiem 33 l
2. Fermentator z rurką 33l
3. Aerometr
4. Łyga
5. Środek do dezynfekcji ok. 50 % opakowania
6. Filtrator z oplotu
7. Jodowy...3 Photos-
Channel: Giełda: kupię - sprzedam - zamienię
2022-05-23, 19:49 -
-
-
Sprzedam Filtrator z oplotu - 25 zł
Mam do sprzedania filtrator z oplotu o długości 65cm wraz z redukcją. Oplot zabezpieczony jest zaciskiem. Pasuje on do fermentatorów z kranikiem firmy Browamator jak i innych kraników 3/4 cala. Wykorzystanie filtratora z oplotu zamiast kadzi filtracyjnej...-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment