Filtrator z oplotu - problemy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
    No ale to chyba musisz zawrócić całość brzeczki przedniej? A może się mylę, nigdy worka nie stosowałem.
    No fakt, worek trza przełożyć do np. fermentora z kranikiem, przelać całą brzeczkę i poprzez kranik z węzykiem wysładzać do gara, który już się grzeje.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • abratek
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2005.08
      • 27

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
      Gratulacje!
      dzięki
      Podbicie Ci do niczego nie potrzebne. Stosuje się je przy "zepsutym wiadrze".
      tak też czytałem, jednak będąc ostrożnym chciałem zabezpieczyć "układ" przed pierwszymi drobinami - nastęnym razem zrobię już bez podbicia (będzie więcej wody do wysładzania )
      Pierwsze 4-5 litrów powinieneś przelać z powrotem do gara (niektórzy robią to nawet 2 razy).
      przelałem nawet 10l - niestety od drugiego litra nic się nie zmienia,
      może oplot jest za "rzadki", te grubsze wężyki wydają się mieć oplot bardziej ścisły
      warto jeszcze nadmienić, że po gotowaniu nasz kryształowo przejrzysty filtrat, staje się zwykle mętną brzeczką.
      to fakt... stąd pytanie czy warto dążyć do kryształowego filtratu skoro:
      Częściowo sklaruje Ci się podczas fermentacji
      - nie wiem czy można porównywać, ale w zacierach gorzelnianych fermentowanych w całości (ze śrutą) drożdże lepiej pracują produkując mniej substancji niekorzystnych.

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        #33
        Obrazowo przy filtracji , po warzeniu.

        Comment

        • abratek
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2005.08
          • 27

          #34
          Dzięki za odzew - troszku się uspokoiłem choć w menzurkach zawsze wydaje się być bardziej przejrzyste

          Comment

          • Mumin_
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2007.10
            • 109

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abratek Wyświetlenie odpowiedzi
            przelałem nawet 10l - niestety od drugiego litra nic się nie zmienia,
            może oplot jest za "rzadki", te grubsze wężyki wydają się mieć oplot bardziej ścisły
            Spokojnie, to nie wężyk filtruje, tylko łuska słodu (całe złoże). Wężyk ma tylko zatrzymać to złoże a przepuścić brzeczkę.

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #36
              Jak nie wężyk to co mi odfiltrowało TĘ WARKĘ?

              Comment

              • wogosz
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.12
                • 1007

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SETA,
                Jak nie wężyk to co mi odfiltrowało TĘ WARKĘ?
                Filtruje nie tylko łuska, ale całe złoże filtracyjne składające się ze śruty i łuski. W przypadku pszenicy nie ma łuski, dlatego filtracja na samej śrucie przysparza więcej kłopotów bo odbywa się tylko na śrucie.
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abratek,
                przelałem nawet 10l - niestety od drugiego litra nic się nie zmienia,
                może oplot jest za "rzadki", te grubsze wężyki wydają się mieć oplot bardziej ścisły
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer,
                Za pomocą worka tyz się da uzyskać klar.
                Pamiętajmy, że klarowność brzeczki jest jednym z parametrów słodu. Jeżeli słód jest kiepski, to żebyśmy stanęli na głowie, filtracja będzie szła opornie, a filtrat będzie mętny. Zawsze trzeba zwrócić uwagę czy:
                - robimy kolejne piwa z tych samych słodów - jeżeli są duże różnice w filtracji lub klarowności to może to być wina techniki filtracji
                - jeżeli użyliśmy innych słodów i pogorszyła się nam filtracja - może być winny słód

                Comment

                • dentharg
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2008.05
                  • 16

                  #38
                  Dziś za mną pierwsze filtrowanie wężykiem z oplotu (A'la grodziskie) - poszło bardzo sprawnie, a w por. do kadzi z BA - rewelacyjnie! Pomysł przedni!

                  Comment

                  • piotrg
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2006.05
                    • 59

                    #39
                    dwa tygodnie temu robiłem pierwszą filtrację z węzykiem z oplotu. Do testowania wybrałem recepturę którą na kadzi z BA filtorwałem ponad 8 godzin (1/4 pilzneński, 1/2 pszeniczny, 1/4 kasza jęczmienna) skład wybitnie upierdliwy do odfiltorania. Z wężykiem poszło w nieco ponad godzinę. Dla mnie wynalazek rewelacyjny, szkoda tylko że znalazłem to na formum po 4 latach filtorwania tradycyjnie.
                    FemtoBrowar
                    http://www.femtobrowar.pglab.xon.pl/

                    Comment

                    • bergmann
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2007.11
                      • 35

                      #40
                      A oto inny rodzaj filtratora,rurka miedziana fi 10mm,napiłowana,zaklepana końcowka.Wężyk silikonowy +gruszka z biowinu-aby nie parzyć sobie ust =działa perfekcyjnie.
                      Attached Files

                      Comment

                      • Pendragon
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2006.03
                        • 13952

                        #41
                        A ja mam pytanie i zadam go w tym wątku, bo po co zakładać nowy...
                        Rozumiem, że ten filtrator z oplotu oferowany przez Centrum Piwowarstwa, to jest już sprzęt gotowy do zamontowania w fermentorze, tzn pozbawiony wewnętrznej gumy? Cena oraz nazwa to sugeruje, bo w przeciwnym razie byłby to wężyk w oplocie a nie filtrator.
                        Jeśli tak, to kto się para wyciąganiem tej gumy?
                        Last edited by Pendragon; 2010-06-14, 19:50.

                        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                        Comment

                        • Maggyk
                          Szara Adminiscjencja
                          🍼
                          • 2004.05
                          • 5617

                          #42
                          A. Tak
                          B. Tajemnica zawodowa
                          Pytania dotyczące CP proszę zadawać w dziale CP-owskim.
                          Last edited by Maggyk; 2010-06-14, 19:55.
                          Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                          Piwo domowe -
                          Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                          Reklama w BROWARZE
                          PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X