Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
Wyświetlenie odpowiedzi
Filtrator z oplotu - problemy
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziGratulacje!
Podbicie Ci do niczego nie potrzebne. Stosuje się je przy "zepsutym wiadrze".
Pierwsze 4-5 litrów powinieneś przelać z powrotem do gara (niektórzy robią to nawet 2 razy).
może oplot jest za "rzadki", te grubsze wężyki wydają się mieć oplot bardziej ścisły
warto jeszcze nadmienić, że po gotowaniu nasz kryształowo przejrzysty filtrat, staje się zwykle mętną brzeczką.Częściowo sklaruje Ci się podczas fermentacji
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abratek Wyświetlenie odpowiedziprzelałem nawet 10l - niestety od drugiego litra nic się nie zmienia,
może oplot jest za "rzadki", te grubsze wężyki wydają się mieć oplot bardziej ścisły
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SETA,Jak nie wężyk to co mi odfiltrowało TĘ WARKĘ?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abratek,przelałem nawet 10l - niestety od drugiego litra nic się nie zmienia,
może oplot jest za "rzadki", te grubsze wężyki wydają się mieć oplot bardziej ścisłyPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer,Za pomocą worka tyz się da uzyskać klar.
- robimy kolejne piwa z tych samych słodów - jeżeli są duże różnice w filtracji lub klarowności to może to być wina techniki filtracji
- jeżeli użyliśmy innych słodów i pogorszyła się nam filtracja - może być winny słód
Comment
-
-
dwa tygodnie temu robiłem pierwszą filtrację z węzykiem z oplotu. Do testowania wybrałem recepturę którą na kadzi z BA filtorwałem ponad 8 godzin (1/4 pilzneński, 1/2 pszeniczny, 1/4 kasza jęczmienna) skład wybitnie upierdliwy do odfiltorania. Z wężykiem poszło w nieco ponad godzinę. Dla mnie wynalazek rewelacyjny, szkoda tylko że znalazłem to na formum po 4 latach filtorwania tradycyjnie.FemtoBrowar
http://www.femtobrowar.pglab.xon.pl/
Comment
-
-
A ja mam pytanie i zadam go w tym wątku, bo po co zakładać nowy...
Rozumiem, że ten filtrator z oplotu oferowany przez Centrum Piwowarstwa, to jest już sprzęt gotowy do zamontowania w fermentorze, tzn pozbawiony wewnętrznej gumy? Cena oraz nazwa to sugeruje, bo w przeciwnym razie byłby to wężyk w oplocie a nie filtrator.
Jeśli tak, to kto się para wyciąganiem tej gumy?Last edited by Pendragon; 2010-06-14, 19:50.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
A. Tak
B. Tajemnica zawodowa
Pytania dotyczące CP proszę zadawać w dziale CP-owskim.Last edited by Maggyk; 2010-06-14, 19:55.Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Comment
-
Comment