emalia zaprawkowa?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • barteczekr
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.11
    • 31

    emalia zaprawkowa?

    Mam delikatny odprysk w pięknym garze 30l emaliowanym. Czy istnieje jakaś emalia zaprawkowa, którą mógłbym wykorzystać do naprawy lub ewentualnie farba dopuszczona do kontaktu z żywnością ? Z góry dzięki za odpowiedź.
  • franekf
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.06
    • 944

    #2
    Szukałem jakiś czas temu czegoś podobnego - w jakimś markecie budowlanym znalazłem środki do naprawy emalii, ale dopuszczalna temperatura ich użytkowania wynosiła, z tego co pamiętam, około 60-70 stopni, co raczej dyskwalifikuje je jako środki do naprawy garnka.
    Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
    http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
    Piwny Janusz bez Teku

    Comment

    • barteczekr
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.11
      • 31

      #3
      Ciągle mam nadzieję, że coś się znajdzie To jest niewielki ubytek a garnek niemal jak nowy... szkoda wyrzucić.

      Comment

      • muavmf
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2007.08
        • 119

        #4
        Istnieje.
        W zwykłym sklepie chemicznym kupiłem coś takiego (nazwy już nie pamiętam - jeśli Cię to nadal interesuje, daj informację na PW to sprawdzę).
        Środek ten jest na bazie żywic, trzeba pytać o środek do naprawy emalii np. zlewozmywaka.
        Po stwardnieniu nie rusza tego nawet ognień palnika którym grzejesz - sprawdzone.

        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika barteczekr Wyświetlenie odpowiedzi
          Ciągle mam nadzieję, że coś się znajdzie To jest niewielki ubytek a garnek niemal jak nowy... szkoda wyrzucić.
          A po co wyrzucać? Gotuj w takim jaki jest. Jak przerdzewieje to wyrzucisz.

          Comment

          • barteczekr
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2007.11
            • 31

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
            A po co wyrzucać? Gotuj w takim jaki jest. Jak przerdzewieje to wyrzucisz.
            W ostateczności tak też uczynię. Ale podobno piwko może mieć metaliczny posmak... więc liczę, że czymś ten ubytek zaprawię.

            Comment

            • Makaron
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.08
              • 2107

              #7
              Warzylem piwo na delikatnie poobijanym garnku przez blisko 2 lata, zadnych smakow metalicznych niewyczulem. Jesli to jest drobny odprysk to daj sobie z nim spokoj, po prostu uzywaj garka jakby nigdy nic, jesli jest powaznie pobijany to niestety musisz go wymienic. Ja bym sie nie bawil w naprawianie emaili, raczej wszystkie chemoutrwaldzalne zywice, emalie nie sa neutralne dla zdrowia.
              "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

              Comment

              • Motylu
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2013.10
                • 4

                #8
                Przepraszam, że tak odkopuje stary temat ale może się to przydać, czytałem w innych tematach o tym, że komuś się przepalił garnek i został zalutowany cyną, wiec dlaczego nie można by zrobić tak z odpryskiem? Wytrawić ten odprysk kwasem, a następnie roztopić cynę i zalać ten odprysk?

                Comment

                Przetwarzanie...
                X