"Lidlowe" minikegi 5l

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mumin_
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.10
    • 109

    "Lidlowe" minikegi 5l

    Dostałem od kuzyna beczułkę 5l po piwie, jakie ostatnio było dostępne w lidlu i biedronce. Czy ktoś ma doświadczenia z powtórnym wykorzystaniem? Na pierwszy rzut oka górny plastikowy zaworek (odpowietrzający?) da się zastąpić normalną uszczelką, ale martwi mnie ten dolny (wysuwany kranik). Czy to nie będzie przeciekać? No i jak z czystością, czy zalanie chemipro załatwi sprawę?
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mumin_ Wyświetlenie odpowiedzi
    Dostałem od kuzyna beczułkę 5l po piwie, jakie ostatnio było dostępne w lidlu i biedronce. Czy ktoś ma doświadczenia z powtórnym wykorzystaniem? Na pierwszy rzut oka górny plastikowy zaworek (odpowietrzający?) da się zastąpić normalną uszczelką, ale martwi mnie ten dolny (wysuwany kranik). Czy to nie będzie przeciekać? No i jak z czystością, czy zalanie chemipro załatwi sprawę?
    Kranik jeśli był wysunięty będzie ciekł. Góra ok, ale sama beczka to inna jakość więc pewnie zacznie rdzewieć dość szybko.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • Mumin_
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2007.10
      • 109

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
      Kranik jeśli był wysunięty będzie ciekł.
      Niestety był wysunięty. No to nie będę ryzykował (tym bardziej, że właśnie po weekendzie mam znowu puste oryginalne z BA), blacha z puchy przyda się do innych celów

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19260

        #4
        Spoko! Mam jedną taką, która dostałem mocno zaschniętą w środku. Wyczyściłem i do dziś służy. Podstawa to nie chować kranika - cieknie. Na wysuniętym jest OK. Ze względu na zintegrowany kranik czyszczenie po spożyciu i dezynfekcja przed rozlewem bardziej pracochłonna niż w zwykłej beczułce jak z BA.

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
          Spoko! Mam jedną taką, która dostałem mocno zaschniętą w środku. Wyczyściłem i do dziś służy. Podstawa to nie chować kranika - cieknie. Na wysuniętym jest OK. Ze względu na zintegrowany kranik czyszczenie po spożyciu i dezynfekcja przed rozlewem bardziej pracochłonna niż w zwykłej beczułce jak z BA.
          No to piknie, czytałem jednak że szybko rdzewieją, ale skoro tak padosz...
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19260

            #6
            a te z BA nie?? nie popadajmy w paranoję. przecież te dostępne w sprzedaży to nie jest nierdzewka - taki sam szajs. paradoksalnie piwo z tej przemysłowej nie ma takich metalicznych posmaków jak te używane wielokrotnie przeznaczone do piwowarstwa domowego.

            Comment

            • maaciej6
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2007.04
              • 219

              #7
              Spokojnie zalewaj te puchy. Można je zamykać uszczelką z BA jak i tą oryginalną z odpowietrznikiem. Kilkakrotnie używałem takiej puchy i nie ma żadnych przecieków nawet z wsuniętym kranikiem.
              Jedno jest pewne: jest to taki sam szajs jak z BA. Po dwóch miesiącach leżakowania piwo ma smak głównie metalu. Osobiście używam tych beczułek do napełniania z kegów.
              "Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"

              Wolsztyński Browar Domowy M & P

              Comment

              Przetwarzanie...
              X