Dostałem od kuzyna beczułkę 5l po piwie, jakie ostatnio było dostępne w lidlu i biedronce. Czy ktoś ma doświadczenia z powtórnym wykorzystaniem? Na pierwszy rzut oka górny plastikowy zaworek (odpowietrzający?) da się zastąpić normalną uszczelką, ale martwi mnie ten dolny (wysuwany kranik). Czy to nie będzie przeciekać? No i jak z czystością, czy zalanie chemipro załatwi sprawę?
"Lidlowe" minikegi 5l
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mumin_ Wyświetlenie odpowiedziDostałem od kuzyna beczułkę 5l po piwie, jakie ostatnio było dostępne w lidlu i biedronce. Czy ktoś ma doświadczenia z powtórnym wykorzystaniem? Na pierwszy rzut oka górny plastikowy zaworek (odpowietrzający?) da się zastąpić normalną uszczelką, ale martwi mnie ten dolny (wysuwany kranik). Czy to nie będzie przeciekać? No i jak z czystością, czy zalanie chemipro załatwi sprawę?Pozdrawiam Cię !!!!
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedziKranik jeśli był wysunięty będzie ciekł.
Comment
-
-
Spoko! Mam jedną taką, która dostałem mocno zaschniętą w środku. Wyczyściłem i do dziś służy. Podstawa to nie chować kranika - cieknie. Na wysuniętym jest OK. Ze względu na zintegrowany kranik czyszczenie po spożyciu i dezynfekcja przed rozlewem bardziej pracochłonna niż w zwykłej beczułce jak z BA.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziSpoko! Mam jedną taką, która dostałem mocno zaschniętą w środku. Wyczyściłem i do dziś służy. Podstawa to nie chować kranika - cieknie. Na wysuniętym jest OK. Ze względu na zintegrowany kranik czyszczenie po spożyciu i dezynfekcja przed rozlewem bardziej pracochłonna niż w zwykłej beczułce jak z BA.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
a te z BA nie?? nie popadajmy w paranoję. przecież te dostępne w sprzedaży to nie jest nierdzewka - taki sam szajs. paradoksalnie piwo z tej przemysłowej nie ma takich metalicznych posmaków jak te używane wielokrotnie przeznaczone do piwowarstwa domowego.
Comment
-
-
Spokojnie zalewaj te puchy. Można je zamykać uszczelką z BA jak i tą oryginalną z odpowietrznikiem. Kilkakrotnie używałem takiej puchy i nie ma żadnych przecieków nawet z wsuniętym kranikiem.
Jedno jest pewne: jest to taki sam szajs jak z BA. Po dwóch miesiącach leżakowania piwo ma smak głównie metalu. Osobiście używam tych beczułek do napełniania z kegów."Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"
Wolsztyński Browar Domowy M & P
Comment
-
Comment