schładzarki dezynfekcja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    schładzarki dezynfekcja

    mam pytanie:w jaki sposób i czym dezynfekujecie swoje chładzarki do rozlewu piwa ?
    Mniej książków więcej piwa
  • kangurpl
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.03
    • 2660

    #2
    Używam roztworu ACE i małego 5 l KEG'a.
    Zalewam KEG'a roztworem ACE, podłączam głowice, CO2 i przepuszczam roztwór przez schładzarkę i nalewak. Zostawiam na kilka godzin napełnione roztworem.
    Napełniam KEG'a wodą i płuczę.
    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

    "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

      #3
      ile dajesz tego ace na 5l ?
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • giudice
        Gość
        • 2005.07
        • 231

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl Wyświetlenie odpowiedzi
        Używam roztworu ACE i małego 5 l KEG'a.
        .
        Rozumiem, że jest to specjalny 5 l keg do dezynfekcji instalacji ?

        Comment

        • kangurpl
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.03
          • 2660

          #5
          1. nie pamiętam dokładnie proporcji ACE, rozcieńczałem wg przepisu na butelce,
          2. Mój KEG 5 l jest uniwersalny, po wypłukaniu można go spokojnie napełnić piwem.

          KEG może dowolnej pojemności, ja akurat mam 5 l.
          Last edited by kangurpl; 2008-08-13, 18:39.
          Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
          "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

          "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

          Comment

          • giudice
            Gość
            • 2005.07
            • 231

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl Wyświetlenie odpowiedzi
            2. Mój KEG 5 l jest uniwersalny, po wypłukaniu można go spokojnie napełnić piwem.

            KEG może dowolnej pojemności, ja akurat mam 5 l.
            No dobrze, ale uniwersalny keg 5 l, powszechnie stosowany przez piwowarów domowych ( np. z BA) nie ma wyjścia na głowicę, obojętnie czy to typu flach czy kombi.

            Ja używam do dezynfekcji sody kaustycznej.
            Last edited by giudice; 2008-08-13, 18:48.

            Comment

            • darko
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.06
              • 2078

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika giudice Wyświetlenie odpowiedzi
              No dobrze, ale uniwersalny keg 5 l, powszechnie stosowany przez piwowarów domowych ( np. z BA) nie ma wyjścia na głowicę, obojętnie czy to typu flach czy kombi.

              Ja używam do dezynfekcji sody kaustycznej.
              Podejrzewam, że mylisz puszki sprzedawane przez Browamatora czy Piwodzieja z kegami, które z definicji posiadają fitting i możliwość podłączenia głowicy.
              Jeśli soda kaustyczna ma mieć działanie dezynfekujące, to musi być użyta na gorąco w stężeniu co najmniej 3%.
              Last edited by darko; 2008-08-13, 19:07.

              Comment

              • giudice
                Gość
                • 2005.07
                • 231

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
                Podejrzewam, że mylisz puszki sprzedawane przez Browamatora czy Piwodzieja z kegami, które z definicji posiadają fitting i możliwość podłączenia głowicy.
                Dla ścisłości - nie tyle mylę, bo miałem do czynienia z jednymi i drugimi. Prosiłem jedynie o doprecyzowanie, gdyż dla nie znających tematu z wypowiedzi kol. kangura mogłaby wynikać nieścisłość odnośnie uniwersalności tych beczek (z BA oczywiście).
                Last edited by giudice; 2008-08-13, 19:23.

                Comment

                • kangurpl
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.03
                  • 2660

                  #9
                  Co tu wyjaśniać KEG to KEG a puszka to puszka.
                  A ja używam standardowego KEG'a.
                  Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                  "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                  "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                  Comment

                  • thobeta
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2008.04
                    • 17

                    #10
                    Ja płucze ciepłą woda z pirosiarczanem. Jeszcze nigdy nie miałem żadnych kłopotów. Ale dobija mnie ciągłe czyszczenie po każdym użyciu. Likwiduje chłodziarkę i zacznę używać zwykłej lodówki. Dodatkowo będę mógł włożyć latem fermentor do środka z pilsem.
                    Widziałem jak ktoś miał głowicę przykręconą do góry takiej chłodziarki. Przewiercił z góry otwory by do środka wprowadzić węże i głowicę. Całość obił deskami. Wyglądało bosko o co najważniejsze jest bardzo mało pracy. Jeśli te jedno piwo dziennie lejemy to praktycznie nie ma potrzeby nic czyścić aż do opróżnienia beczki.

                    Comment

                    • elroy
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2002.10
                      • 359

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika thobeta
                      Widziałem jak ktoś miał głowicę przykręconą do góry takiej chłodziarki. Przewiercił z góry otwory by do środka wprowadzić węże i głowicę. Całość obił deskami. Wyglądało bosko o co najważniejsze jest bardzo mało pracy. Jeśli te jedno piwo dziennie lejemy to praktycznie nie ma potrzeby nic czyścić aż do opróżnienia beczki.
                      Czyli klasyczny kegerator Domena piwowarów za oceanu
                      www.piwo.org

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10768

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika thobeta Wyświetlenie odpowiedzi
                        Ja płucze ciepłą woda z pirosiarczanem. Jeszcze nigdy nie miałem żadnych kłopotów.
                        jak wtłaczasz piro w układ ?
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • thobeta
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2008.04
                          • 17

                          #13
                          Biorę pustego kega leje do niego 5L ciepłej wody wsypuje ok 5 łyżeczek Piro i gazuje delikatnie co2 w takim stopniu by tylko starczyło na wypchnięcie. Po Piro nigdy nie płukałem tylko przedmuchiwałem CO2. W chłodziarce miałem dwa obiegi. Jeden jest praktycznie nie używany i po takim jednorazowym płukaniu bez żadnych dziwnych zapachów trzyma już ze dwa miesiące.

                          Comment

                          • thobeta
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2008.04
                            • 17

                            #14
                            PS. Możesz na allegro kupić taki nietypowy keg za 40zł i przerobić go jako pojemnik do sterylizacji. "KEGI SCHAFER 20,6 LB prod. niemieckiej VI"

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10768

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika thobeta Wyświetlenie odpowiedzi
                              PS. Możesz na allegro kupić taki nietypowy keg za 40zł i przerobić go jako pojemnik do sterylizacji. "KEGI SCHAFER 20,6 LB prod. niemieckiej VI"
                              przeróbki wymaga też głowica
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X