mam pytanie:w jaki sposób i czym dezynfekujecie swoje chładzarki do rozlewu piwa ?
schładzarki dezynfekcja
Collapse
X
-
Używam roztworu ACE i małego 5 l KEG'a.
Zalewam KEG'a roztworem ACE, podłączam głowice, CO2 i przepuszczam roztwór przez schładzarkę i nalewak. Zostawiam na kilka godzin napełnione roztworem.
Napełniam KEG'a wodą i płuczę.Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl Wyświetlenie odpowiedziUżywam roztworu ACE i małego 5 l KEG'a.
.
Comment
-
-
1. nie pamiętam dokładnie proporcji ACE, rozcieńczałem wg przepisu na butelce,
2. Mój KEG 5 l jest uniwersalny, po wypłukaniu można go spokojnie napełnić piwem.
KEG może dowolnej pojemności, ja akurat mam 5 l.Last edited by kangurpl; 2008-08-13, 18:39.Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl Wyświetlenie odpowiedzi2. Mój KEG 5 l jest uniwersalny, po wypłukaniu można go spokojnie napełnić piwem.
KEG może dowolnej pojemności, ja akurat mam 5 l.
Ja używam do dezynfekcji sody kaustycznej.Last edited by giudice; 2008-08-13, 18:48.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika giudice Wyświetlenie odpowiedziNo dobrze, ale uniwersalny keg 5 l, powszechnie stosowany przez piwowarów domowych ( np. z BA) nie ma wyjścia na głowicę, obojętnie czy to typu flach czy kombi.
Ja używam do dezynfekcji sody kaustycznej.
Jeśli soda kaustyczna ma mieć działanie dezynfekujące, to musi być użyta na gorąco w stężeniu co najmniej 3%.Last edited by darko; 2008-08-13, 19:07.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedziPodejrzewam, że mylisz puszki sprzedawane przez Browamatora czy Piwodzieja z kegami, które z definicji posiadają fitting i możliwość podłączenia głowicy.Last edited by giudice; 2008-08-13, 19:23.
Comment
-
-
Co tu wyjaśniać KEG to KEG a puszka to puszka.
A ja używam standardowego KEG'a.Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
Comment
-
-
Ja płucze ciepłą woda z pirosiarczanem. Jeszcze nigdy nie miałem żadnych kłopotów. Ale dobija mnie ciągłe czyszczenie po każdym użyciu. Likwiduje chłodziarkę i zacznę używać zwykłej lodówki. Dodatkowo będę mógł włożyć latem fermentor do środka z pilsem.
Widziałem jak ktoś miał głowicę przykręconą do góry takiej chłodziarki. Przewiercił z góry otwory by do środka wprowadzić węże i głowicę. Całość obił deskami. Wyglądało bosko o co najważniejsze jest bardzo mało pracy. Jeśli te jedno piwo dziennie lejemy to praktycznie nie ma potrzeby nic czyścić aż do opróżnienia beczki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika thobetaWidziałem jak ktoś miał głowicę przykręconą do góry takiej chłodziarki. Przewiercił z góry otwory by do środka wprowadzić węże i głowicę. Całość obił deskami. Wyglądało bosko o co najważniejsze jest bardzo mało pracy. Jeśli te jedno piwo dziennie lejemy to praktycznie nie ma potrzeby nic czyścić aż do opróżnienia beczki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika thobeta Wyświetlenie odpowiedziJa płucze ciepłą woda z pirosiarczanem. Jeszcze nigdy nie miałem żadnych kłopotów.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Biorę pustego kega leje do niego 5L ciepłej wody wsypuje ok 5 łyżeczek Piro i gazuje delikatnie co2 w takim stopniu by tylko starczyło na wypchnięcie. Po Piro nigdy nie płukałem tylko przedmuchiwałem CO2. W chłodziarce miałem dwa obiegi. Jeden jest praktycznie nie używany i po takim jednorazowym płukaniu bez żadnych dziwnych zapachów trzyma już ze dwa miesiące.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika thobeta Wyświetlenie odpowiedziPS. Możesz na allegro kupić taki nietypowy keg za 40zł i przerobić go jako pojemnik do sterylizacji. "KEGI SCHAFER 20,6 LB prod. niemieckiej VI"Mniej książków więcej piwa
Comment
-
Comment