mam pytanie:w jaki sposób i czym dezynfekujecie swoje chładzarki do rozlewu piwa ?
schładzarki dezynfekcja
Collapse
X
-
Używam roztworu ACE i małego 5 l KEG'a.
Zalewam KEG'a roztworem ACE, podłączam głowice, CO2 i przepuszczam roztwór przez schładzarkę i nalewak. Zostawiam na kilka godzin napełnione roztworem.
Napełniam KEG'a wodą i płuczę.Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych" -
1. nie pamiętam dokładnie proporcji ACE, rozcieńczałem wg przepisu na butelce,
2. Mój KEG 5 l jest uniwersalny, po wypłukaniu można go spokojnie napełnić piwem.
KEG może dowolnej pojemności, ja akurat mam 5 l.Ostatnia zmiana dokonana przez kangurpl; 2008-08-13, 18:39.Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"Comment
-
Ja używam do dezynfekcji sody kaustycznej.Ostatnia zmiana dokonana przez giudice; 2008-08-13, 18:48.Comment
-
Jeśli soda kaustyczna ma mieć działanie dezynfekujące, to musi być użyta na gorąco w stężeniu co najmniej 3%.Ostatnia zmiana dokonana przez darko; 2008-08-13, 19:07.Comment
-
Dla ścisłości - nie tyle mylę, bo miałem do czynienia z jednymi i drugimi. Prosiłem jedynie o doprecyzowanie, gdyż dla nie znających tematu z wypowiedzi kol. kangura mogłaby wynikać nieścisłość odnośnie uniwersalności tych beczek (z BA oczywiście).Ostatnia zmiana dokonana przez giudice; 2008-08-13, 19:23.Comment
-
Co tu wyjaśniać KEG to KEG a puszka to puszka.
A ja używam standardowego KEG'a.Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"Comment
-
Ja płucze ciepłą woda z pirosiarczanem. Jeszcze nigdy nie miałem żadnych kłopotów. Ale dobija mnie ciągłe czyszczenie po każdym użyciu. Likwiduje chłodziarkę i zacznę używać zwykłej lodówki. Dodatkowo będę mógł włożyć latem fermentor do środka z pilsem.
Widziałem jak ktoś miał głowicę przykręconą do góry takiej chłodziarki. Przewiercił z góry otwory by do środka wprowadzić węże i głowicę. Całość obił deskami. Wyglądało bosko o co najważniejsze jest bardzo mało pracy. Jeśli te jedno piwo dziennie lejemy to praktycznie nie ma potrzeby nic czyścić aż do opróżnienia beczki.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika thobetaWidziałem jak ktoś miał głowicę przykręconą do góry takiej chłodziarki. Przewiercił z góry otwory by do środka wprowadzić węże i głowicę. Całość obił deskami. Wyglądało bosko o co najważniejsze jest bardzo mało pracy. Jeśli te jedno piwo dziennie lejemy to praktycznie nie ma potrzeby nic czyścić aż do opróżnienia beczki.Domena piwowarów za oceanu
Comment
-
Biorę pustego kega leje do niego 5L ciepłej wody wsypuje ok 5 łyżeczek Piro i gazuje delikatnie co2 w takim stopniu by tylko starczyło na wypchnięcie. Po Piro nigdy nie płukałem tylko przedmuchiwałem CO2. W chłodziarce miałem dwa obiegi. Jeden jest praktycznie nie używany i po takim jednorazowym płukaniu bez żadnych dziwnych zapachów trzyma już ze dwa miesiące.Comment
-
Comment