Cyna

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rafi_4444
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.02
    • 101

    #1

    Cyna

    kombinuje nad zrobieniem własnej autorskiej chłodnicy.
    I tutaj moje pytanie - czy cyna używana przy lutowaniu wydziela jakieś związki, smaki, itp. niekorzystne dla smaku piwa lub co gorsze szkodliwe dla zdrowia?
  • rafi_4444
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.02
    • 101

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafi_4444
    kombinuje nad zrobieniem własnej autorskiej chłodnicy.
    I tutaj moje pytanie - czy cyna używana przy lutowaniu wydziela jakieś związki, smaki, itp. niekorzystne dla smaku piwa lub co gorsze szkodliwe dla zdrowia?
    Drugie pytanie nie czekając na odpowiedź. Jesli nie jest wskazana do łączenia alementów mających kontakt z gorącą brzeczką to jakiego innego spoiwa można użyc do łączenia elementów chłodnicy ( prawdopodobnie miedzianej)?

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafi_4444
      I tutaj moje pytanie - czy cyna używana przy lutowaniu wydziela jakieś związki, smaki, itp. niekorzystne dla smaku piwa lub co gorsze szkodliwe dla zdrowia?

      Zawiera małe ilości ołowiu. Kolega chemik gdy zobaczył polutowany mój filtr rurkowy odradził mi stosowanie go.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • DanielJakubowski
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.12
        • 791

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafi_4444
        Drugie pytanie nie czekając na odpowiedź. Jesli nie jest wskazana do łączenia alementów mających kontakt z gorącą brzeczką to jakiego innego spoiwa można użyc do łączenia elementów chłodnicy ( prawdopodobnie miedzianej)?
        Jeśli chodzi o chłodnicę to myślę, że można się obyć bez jakiegokolwiek lutowania. Zresztą nie bardzo rozumiem w którym miejscu chłodnicy, w którym miałaby mieć kontakt z brzeczką, chciałbyś coś lutować.
        Pozdrawiam
        dj

        Comment

        • bielok
          Porucznik Browarny Tester
          • 2007.10
          • 338

          #5
          cześć

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafi_4444
          kombinuje nad zrobieniem własnej autorskiej chłodnicy.
          I tutaj moje pytanie - czy cyna używana przy lutowaniu wydziela jakieś związki, smaki, itp. niekorzystne dla smaku piwa lub co gorsze szkodliwe dla zdrowia?
          Użyj cyny do lutowania instalacji miedzianych dla wody pitnej. Jest całkowicie bezołowiowa i nieszkodliwa dla zdrowia. Tak samo topnik do lutowania.
          Sporo kolegów z forum www.bimber.info ma lutowane kondensery lub chłodnice miedziane właśnie w ten sposób, a tam cyna ma stycznośc z wysokoprocentowym stężeniem o dość wysokiej temperaturze. Wiec można spokojnie lutować.
          anioły śmierdzą potem
          żrą kiełbasę
          mają w dupie żywych

          Comment

          • skandal
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1439

            #6
            Właśnie czeka mnie naprawa chłodnicy miedzianej. Pękł lut na kolanku. A tu czytam o tym ołowiu. Że też wcześniej o tym nie pomyślałem. Niezły kwas bo i filtr też jest w 1 miejscu lutowany. Ciekaw jestem czy ma to jaki spory wpływ na zdrowie czy jest w normie. Zrobił się ktoś niebieski od ołowicy?

            Comment

            • skandal
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1439

              #7
              I juz po sprawie. Lutowane było lutem Unitin3 który nie zawiera ołowiu z tego co zobaczyłem w necie.

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10798

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gladiator
                jesli cyna bedzie zawierala 6 lub 8% srebra to jeszcze lepiej nadaje sie do uzytku alimentacyjnego bez problemow
                to ma coś wspólnego z alimentami ? I dla kogo ?
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • wogosz
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.12
                  • 1007

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gladiator
                  tu chodzi oto ze mozna ja lutowac bez problemow. i moze miec zetkniecie razem z np. woda pitna a nadodatek taki lut wytrzymoje wiecej jak te inne ze wzgledu srebro.Nie sa tanie
                  Tu wypowiedź z innego wątku:
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gladiator
                  Czy mogl by mi ktos podac zchemat na fermentator, mam mozliwosci zrobic go sobie z nierdzewki, slyszalem o stozkowych, jak sie nie myle.PYTANIE jaki jest najleprzy do robienia browara? i ile powinien miec litrow?
                  Chłopie, musiałeś chyba wyjechać z Polski w dzieciństwie, tak na oko w III klasie szkoły podstawowej, bo Twój język polski jest tak kiepski, że trudno to czytać.

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • derfin
                    podpięcie chłodnicy pod kran
                    derfin
                    Witam
                    Mam obecnie problem z podłączeniem chłodnicy z nierdzewki karbowanej pod kran taki jak widać na obrazku. Jak to zrobić, żeby nie ciekła woda ani z kranu ani z przyłącza na rurce? I oczywiście był między nimi jakiś wąż. W tej chwili na rurce jest stare rozwiązanie, z którego...
                    2020-01-23, 19:31
                  • JanmeneL
                    Możliwości chłodnicy na 30l (średnica 215mm) przy chłodzeniu w garnku o pojemności 50
                    JanmeneL
                    Witam, rozpoczynam przygodę z warzeniem ze słodów i skłądam się do kupna garnka o pojemności 50 litrów. Wiele osób pisało że jest dużo bardziej praktyczny niż taki np 30 litrów. Posiadam już jednak chłodnicę : https://browamator.pl/chlodnica-zanu...x-215,3,5,2430 przystosowaną do...
                    2017-05-30, 19:35
                  • heckler
                    Žerotín, Žerotín 101, Pidipivovar Pod Kalousem
                    heckler
                    Pidipivovar Pod Kalousem to obecnie bodajże najmniejszy spośród legalnie działających browarów w Czechach. Mieliśmy go odwiedzić jeszcze w marcu, ale ,corona, pokrzyżował nam plany .
                    Browar znajduje się w małym prywatnym domku we wsi Žerotín. Kiedy podjechaliśmy pod bramę, nawet...
                    2020-07-16, 08:31
                  • yorg
                    Podczas chłodzenia kapie do warki z chłodnicy
                    yorg
                    Panowie, taka sytuacja: Czwarta warka i pierwszy kwas. Mam podejrzenie o słabo zdezynfekowany fermentor lub/i błąd podczas chłodzenia. To pierwsze będę robil sumienniej na to drugie pomysłu brak:
                    Geneza problemu
                    Zakupiłem chłodnicę zanurzeniową, podłaczyłem do kranu wężykiem....
                    2016-04-19, 20:18
                  • Czarny1975
                    Czas chłodzenia brzeczki
                    Czarny1975
                    Przymierzam się do warzenia z ekstraktów. Mam oczywiście pewne braki sprzętowe (garnek poniżej 20 litrów, brak chłodnicy). O ile brak gara 30l nie jest jakimś poważnym problemem (można zawsze uwarzyć mniejszą warkę) o tyle martwi mnie brak chłodnicy.

                    Czy (i jaki) wpływ...
                    2017-09-26, 08:50
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...