Łaźnia wodna

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

Łaźnia wodna

Bardzo przydatna do inkubacji drożdży WYEAST i sporządzania starterów drożdżowych w sytuacji gdy temperatura w domu nie przekracza 20 st. C.
    U mnie ma postać małego, 6 l akwarium i na stałe załączonej grzałki akwarystycznej o mocy 5 W, dzięki czemu przy temperaturze w pokoju 18 st. C w łaźni jest 22 co ewidentnie skraca czas "puchnięcia" saszetki drożdży WYEAST. W "wersji de lux" może być wyposażona w mocniejszą grzałkę podłączoną z termostatem.
  • michalh
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.12
    • 284

Tez tak robię od 2 lat - nalewam do plastikowej miski wodę i umieszczam w niej grzałkę akwarystyczna, chyba nieco więcej niż 5W, z płynną regulacja temperatury. Do wody wstawiam naczynie ze starterem. Działa niezawodnie, też polecam - był to jeden z moich najlepszych i najprostszych pomysłów do ulepszenia jakości / stabilności starterów.

Comment

Related Topics

Collapse

• dadek
      Fulda, Wiesenmühlenstraße 13, Brauhaus Wiesenmühle
      dadek
      Fulda to 60-tysięczne zabytkowe miasto (12 wiek) położone w Hesji, właściwie w środku Niemiec, przy ważnej magistral kolejowej, więc świetnie skomunikowane właściwie z całym krajem. Od dworca kolejowego idziemy Bahnhofstraße cały czas w dół, potem koło kościoła przez centrum starówki. Gdy się...
      2023-10-06, 00:10
    • dadek
      Köln (Kolonia), Martinstraße 32, Craftbeer Corner Coeln
      dadek
      W Köln gdzie nie spojrzeć wszędzie kölsch, jak dla mnie styl niepijalny. Miejscowi są pewnie przyzwyczajeni bo to ich tradycja, a poza tym ciężko dostać coś innego, jednak turyści szukają urozmaicenia. Ale na szczęście da się znaleźć miejsca gdzie można się napić prawdziwego...
      2023-10-04, 23:21
    • b_kas
      Poznań, Wodna 12, NaPiwek Pub
      b_kas
      Przytulny pub w piwniczce niedaleko starego rynku (krótki spacer w kierunku Garbar, ostatnie drzwiczki żółtej kamienicy, tuż obok Aparthotelu). Osiem kranów, zawsze podpięty Guinness oraz polski Dzik Perry, reszta rotuje. Ponad 130 różnych piw rzemieślniczych, polskich, belgijskich, niemieckich....
      2017-03-03, 15:01
    • PiotrN
      Witajcie !
      PiotrN
      Mam na imię Piotr, mieszkam w Krakowie.
      Zajawiłem się piwowarstwem, choć piwowar ze mnie na razie żaden. Bardzo imponują mi amatorscy piwowarzy i ich piwa. Co do mnie to mam na koncie piwo z ekstraktów z Gozdawy, było pijalne i przyjemne, co zachęciło mnie do dalszych kroczków....
      2020-01-09, 11:10
    • seneka
      Dogrzewanie
      seneka
      Witam,

Browarnictwem amatorskim zajmuje się od niedawna (3 warki). Od pewnego czasu trapi mnie kwestia utrzymania właściwej temperatury podczas fermentacji. Otóż swoje doświadczenia piwne przeprowadzam w piwnicy. Mam tam kompletną kuchnię a w dodatku nikt mi nie przeszkadza, ale...
      Grzałka akwariowa
      27,27%
      3
      Łażnia Wodna
      36,36%
      4
      Łaźnia powietrzna
      0,00%
      0
      Wszystke powyższe są bez sensu
      36,36%
      4