Kocioł 101-w-jednym

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cafekot
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.08
    • 40

    #16
    Rospuda - to fakt - pomyłka, przepraszam wszystkich obrońców tego zakątka.
    Myślałem nad skutecznościa takiej filtracji ale w szeroko reklamowanym i drogim kociołku Z-W Speidel Braumeister - jakoś to przecie działa, może pozostałości po niedoskonałej (brak porównania z wężykiem) filtracji nie mają większego znaczenia?
    Jeśli ktoś ma takie cudo to proszę o choć słowo podpowiedzi.

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cafekot Wyświetlenie odpowiedzi
      Rospuda - to fakt - pomyłka, przepraszam wszystkich obrońców tego zakątka.
      Myślałem nad skutecznościa takiej filtracji ale w szeroko reklamowanym i drogim kociołku Z-W Speidel Braumeister - jakoś to przecie działa, może pozostałości po niedoskonałej (brak porównania z wężykiem) filtracji nie mają większego znaczenia?
      Jeśli ktoś ma takie cudo to proszę o choć słowo podpowiedzi.
      Po prostu, żeby było elegancko inaczej się tego nie da rozwiązać. IMO jednak jest to rozwiązanie gorsze, droższe i ogólnie wężyk rządzi.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • cafekot
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2005.08
        • 40

        #18
        Wężyk - RULES
        Przemyślę temat i się zastanowie, ale tak łatwo nie odpuszczę idei jednogarnkowej - od przyszłego miesiąca zaczynam składać gar, zamieszczę jakieś jakieś foty.

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
          I tak od cudownej lampy UV doszliśmy znowu do wszystkozałatwiajacego wężyka od kibla
          No, zgadzam się. Slavoy mi właśnie taki wężyk zamontował, jestem bardzo zadowolona To jest rzeczywiście kamień milowy w dziejach piwowarstwa domowego, proponuję pomysłodawcy przyznać jakąś specjalną nagrodę browar.biz!!!!!
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
            proponuję pomysłodawcy przyznać jakąś specjalną nagrodę browar.biz!!!!!
            Ten pomysł to chyba przyszedł do nas z Zachodu. Na zachodnich stronach piwowarów też widziałem takie wężyki.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
              Ten pomysł to chyba przyszedł do nas z Zachodu. Na zachodnich stronach piwowarów też widziałem takie wężyki.
              Jak dla mnie przyszedł od Lukuja z Browar.biz

              Comment

              • luklaz
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.11
                • 121

                #22
                Też kiedyś myślałem nad takim wkładem do gara, znalazłem na Ebay DE taki ciekawy dziurkowany wkład z nierdzewki do gara 50 l, chyba do gotowania makaronu bo jakoś tak leciało, nudeltopf czy nudeln kochtopf nie wiem. Jednak po prześledzeniu procesu warzenia w Braumeister, pozostałem przy swojej sprawdzonej instalacji z nawiercaną rurą miedzianą jeszcze z czasów przed oplotowych. Nie doszukałem się procesu wysładzania w procesie warzenia w Braumeister, raczej po wyciągnięciu i osączeniu młota w owym wkładzie zalecają uzupełnić warke wodą, albo ja coś przeoczyłem.
                Co do wiercenia gara z emali to zły pomysł przy dokrecaniu uszczelnienia kranika będzie się kruszyć emalia i nie uszczelnisz, ja kiedyś odbiłem całą emalie wokół kranika i dokręciłem na podkładke miedzianą ale taką miękką rozhartowaną, trzymało ale emalia już nie osłaniała metalu przy kranie to tak jakby warzyć w odbitym garze.

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika luklaz Wyświetlenie odpowiedzi
                  Co do wiercenia gara z emali to zły pomysł przy dokrecaniu uszczelnienia kranika będzie się kruszyć emalia i nie uszczelnisz, ja kiedyś odbiłem całą emalie wokół kranika i dokręciłem na podkładke miedzianą ale taką miękką rozhartowaną, trzymało ale emalia już nie osłaniała metalu przy kranie to tak jakby warzyć w odbitym garze.
                  Potwierdzasz moje obawy.
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • bumbastic
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2008.08
                    • 135

                    #24
                    Nie bardzo rozumiem działania konstrukcji kotła warzelnego z filtrem w środku. Jeżeli podłączymy kranik to garnka, a w środku dokręcimy filtrator to jak wtedy warzyć? Przecież taki zacier trzeba co jakiś czas mieszać. Czy ten wężyk się nie pognie za bardzo?

                    Comment

                    • kopyr
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2004.06
                      • 9475

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bumbastic Wyświetlenie odpowiedzi
                      Nie bardzo rozumiem działania konstrukcji kotła warzelnego z filtrem w środku. Jeżeli podłączymy kranik to garnka, a w środku dokręcimy filtrator to jak wtedy warzyć? Przecież taki zacier trzeba co jakiś czas mieszać. Czy ten wężyk się nie pognie za bardzo?
                      Nie powinien. Jest dość giętki.
                      blog.kopyra.com

                      Comment

                      • bumbastic
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2008.08
                        • 135

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                        Nie powinien. Jest dość giętki.
                        No wiem, w końcu jest pozbawiony gumy w środku. Ale mam obawy, że tym bardziej się może pozagniatać, chyba że wystarczy mieszać w zgodnym z ułożeniem wężyka kierunku.

                        I rozmumiem, że filtrat odprowadzamy do jakiegoś innego naczynia /np fermentor/ a po wysłodzeniu z powrotem wlewamy do umytego gara i chmielimy?

                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                          No, zgadzam się. Slavoy mi właśnie taki wężyk zamontował, jestem bardzo zadowolona To jest rzeczywiście kamień milowy w dziejach piwowarstwa domowego, proponuję pomysłodawcy przyznać jakąś specjalną nagrodę browar.biz!!!!!
                          ...a myślałem, że byłem ostatnim piwowarem w RP, który się zdecydował na ten krok...

                          Comment

                          • Seta
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.10
                            • 6964

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bumbastic Wyświetlenie odpowiedzi
                            1. No wiem, w końcu jest pozbawiony gumy w środku. Ale mam obawy, że tym bardziej się może pozagniatać, chyba że wystarczy mieszać w zgodnym z ułożeniem wężyka kierunku.

                            2. I rozmumiem, że filtrat odprowadzamy do jakiegoś innego naczynia /np fermentor/ a po wysłodzeniu z powrotem wlewamy do umytego gara i chmielimy?
                            Generalnie to nt wężyk kiblowego dyskutujemy TU.
                            AD 1 W poście #86 w ww temacie spytałem o mniej więcej to samo. Odpowiedzi poniżej. Zwłaszcza ta od Fido:
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                            Przy zacieraniu ja po prostu wyciągam koniec filtratora poza garnek przez lekko odsuniętą pokrywkę i tak sobie dynda.
                            AD 2 Dokładnie tak jak mówisz.

                            Comment

                            • bumbastic
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2008.08
                              • 135

                              #29
                              Dzięki za wyjaśnienia.
                              Zasadniczo też jestem za tym aby dyskutować na temat przewodni danego postu.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X