Tani śrutownik na allegro?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • macas
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2008.02
    • 682

Do Porketa podłączasz wiertarkę z Lombardu za 30 zł, i 5 kg słodu śrutujesz minutę, właśnie jestem po teście, tylko trzeba założyć jakiś rękaw bo ył będzie w całej chałupie !!!!!
    Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
    Beniamin Franklin

Comment

• fuzzy
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2007.02
      • 124

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika vaz Wyświetlenie odpowiedzi
      Już tam zaglądałem, ale po pierwsze czeski język jest trudniejszy niż mi się wydawało (czasami ciężko jest o zrozumienie czytanego tekstu ), rejestracja nie przewiduje innych krajów poza Czechami i Słowacją (ale z tego co piszesz nie jest to problem), nie zauważyłem opcji płacenia kartą (a to byłoby najwygodniejsze) i nie wiem jaki jest koszt wysyłki za Polski.

Tak więc, chyba zagadam na PW do Maidenowca albo cierpliwie poczekam aż ponownie śrutowniki pojawią się w ofercie.

Comment

• Tomek-Pasieka
        • 2005.10
        • 197

nie kupuj. Mam podobny sprzęt, ale starszy (pewnie pamięta lata 60.). Ma trzy podstawowe wady. Mały zbiornik na słód, trudną regulację grubości śrutowania. I powalającą na kolana wydajność: 5 kg w 3 godziny...

Comment

• irbis9
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2008.04
          • 12

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fuzzy Wyświetlenie odpowiedzi
          Jest tylko jeden problem, na chwilę obecną śrutownik ten nie jest dostępny ani w BA ani w Piwodzieju.
          dostałem info od BA, że spodziewają się dostawy około 18-20 listopada

Comment

• krzymir
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2008.09
            • 5

Po przeglądnięciu strony www.porkert.cz widzę, że mieliście jednak rację - podobnej konstrukcji młynek znalazłem również tu nazywa się to po prostu "Mlýnek na mák" - tak więc z takiego rezygnuję ale jestem też w trakcie licytacji na allegro http://www.allegro.pl/item474352617_...e_wiadomo.html - może się nada jak myślicie - a jakby się nie nadał to po "odrestaurowaniu" spełni rolę przedmiotu kolekcjonerskiego he he no i nie zamierzam przesadzać z ceną

Comment

• bogdan62
              • 2004.10
              • 173

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzymir Wyświetlenie odpowiedzi
              Po przeglądnięciu strony www.porkert.cz widzę, że mieliście jednak rację - podobnej konstrukcji młynek znalazłem również tu nazywa się to po prostu "Mlýnek na mák" - tak więc z takiego rezygnuję ale jestem też w trakcie licytacji na allegro http://www.allegro.pl/item474352617_...e_wiadomo.html - może się nada jak myślicie - a jakby się nie nadał to po "odrestaurowaniu" spełni rolę przedmiotu kolekcjonerskiego he he no i nie zamierzam przesadzać z ceną
              Zdjęcia nie oddają jego stanu, ani wielkości. Biorąc pod uwagę jego cenę i ewentualną możliwość traktowania jako eksponatu można zaryzykować.

Comment

• Stasiek
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2007.02
                • 609

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bogdan62 Wyświetlenie odpowiedzi
                Biorąc pod uwagę jego cenę i ewentualną możliwość traktowania jako eksponatu można zaryzykować.
                I chyba tylko. Bo jakoś nie widzę śrutowania tym ustrojstwem kilku kg słodu.
                Zakładając optymistycznie że to w ogóle jest jakiś młynek, bo nawet sprzedający tego nie jest pewien.

Comment

• bogdan62
                  • 2004.10
                  • 173

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bogdan62 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Przedstawione maszynki do celów piwowarskich nie nadają się. Po przeróbkach można je zaadoptować do śrutowania, ale wydajność jest tak tragicznie niska, ze przestaje mieć to sens. Można zaoszczędić na śrutowniku szukając sprzętu mającego conajmniej kilkadziesiąt lat, a służącego kiedyś w gospodarstwie domowym do robienia kaszy. Kiedyś na Allegro widziałem takie sprzęty pod różnymi zazwami tj. kaszownik, młynek, śrutownik, maszynka. Sprzęty te, jeżeli nie są zniszczone to mimo swojego wieku mogą być lepsze od Porketa i można je kupić za 20 do 50zł.
                  W ramach uzupełnienia podaje, że rozwiązania konstrukcyjne tych maszynek nie są złe, tylko zbyt mała wielkość elementów w których następuje śrutowanie powoduje tragicznie niską wydajność. W Porkecie elementy, które łamią ziarno są wielokrotnie większe. Szukając coś tańszego od Porketa, należy pamiętać o powyższej uwadze.

Comment

• gniady
                    • 2006.12
                    • 146

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Bo jakoś nie widzę śrutowania tym ustrojstwem kilku kg słodu.
                    Zakładając optymistycznie że to w ogóle jest jakiś młynek, bo nawet sprzedający tego nie jest pewien.
                    Stasiek nie przesadzaj. Ześrutowałem takim właśnie ustrojstwem słód na kilkanaście warek. Kupiłem w końcu Porketa, ale dopiero jak mi się wiertarka spaliła przy śrutowaniu, fakt miała już kilkanaście lat.
                    Oczywiście nie nadaje się absolutnie do śrutowania ręcznego, ale z wiertarką idzie niewiele wolniej niż ręcznie porketem.
                    No i oczywiście trzeba sprzęt troszkę przerobić, aby można było podłączyć wiertarkę, tu jest zdjęcie http://www.browar.biz/forum/attachme...1&d=1168207682 (dodam, że wkrętarkę użyłem tylko do testów, szkoda mi jej było).
                    Tutaj jest śruta jaka wychodzi z tego ustrojstwa http://www.browar.biz/forum/attachme...1&d=1167768800 , grubość regulowałem podkładkami.

Comment

• gniady
                      • 2006.12
                      • 146

Przepraszam, nie zauważyłem, że Stasiek komentował ten zabytek, nie zdążyłem z edycją.
                      Co by nie było dalsza część poprzedniej mojej wypowiedzi chyba ma sens.
                      Muszę wypić piwo, bo mi na trzeźwo myślenie nie wychodzi.

Comment

• irbis9
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2008.04
                        • 12

na browamatorze śrutowniki Porkert już są, co więcej tylko dzisiaj w promocyjnej cenie z okazji urodzin browamatora

Comment

Przetwarzanie...
                        X