W czym chłodzicie?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • klusek1712
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.01
    • 29

    #166
    Ja wpadłem na pomysł żeby nie marnować wody na chłodzenie brzeczki to zamontuje pompkę z pralki w obieg wody czyli wezmę beczkę ok 50l napełnianą woda (robię mocniejsze trunki wiec woda będzie z odzysku) podłącze pompkę pod chłodnicę i heya. Jeszcze nie wiem w jakim tempie te 50l wody mi się nagrzeje więc wrzucę do zamrażarki parę butelek z wodą,oczywiście cała woda zostaje do recyklingu.

    Comment

    • heruka
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.08
      • 3

      #167
      Witam. Zamierzam robić 1sze piwo w swoim życiu z ekstraktów + chmielenie też z ekstraktu. Moje pytanie: czy po chmieleniu mogę zostawić brzeczkę w garnku przykrytym powiedzmy na noc do ostygnięcia z całą jego zawartością? Czy zostawienie tych ekstraktów chmielowych nie wpłynie negatywnie na wyrób? Czy są jakieś inne przeciwwskazania?

      Dziękuję

      Comment

      • toh11
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2016.03
        • 87

        #168
        możesz zostawić do wystudzenia, większość tak robi. Choć czym prędzej brzeczkę wystudzisz, tym mniejsze ryzyko jakiegoś zakażenia. Co do chmielin to kiedyś przy źle przeprowadzonej filtracji, dużo trafiło mi do butelek, po 2 miesiącach po za tym że pełno było syfu na dnie, to piwo było oki.

        Comment

        • Rycho_128
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2007.03
          • 1054

          #169
          U nas jest tak, żeby możliwie krótko było, to w punktach:
          1. Chmielimy (jak do tej pory – granulatem) tak prawie 50 litrów w garze, na ok. 5-10 min. pod koniec chłodnica z karbowanej rurki do gara w celu dezynfekcji
          2. Po chmieleniu przelewamy rondlem gorącą brzeczkę do zazwyczaj dwóch fermentorów z kranikiem i zamontowanym filtratorem z oplotu, w celu oddzielenia chmielin (przepłukanych piro, na wszelki wypadek)
          3. Filtrujemy do zdezynfekowanych (piro) fermentorów bez kranika. Raz na jakiś czas – NaOH, ale to trzeba dobrze wypłukać
          4. Po wysładzaniu brzeczki jest zawsze więcej, niż te niecałe 50 litrów, więc po przemyciu gara przegotowujemy pozostałość z wysładzania
          4. Dolewamy do fermentorów, już nie filtrujemy
          5. Chłodzimy za pomocą chłodnicy dwa (zazwyczaj), czasem nawet trzy fermentory, jeden po drugim, trwa to po ok. 20 – 25 min. na fermentor. Fermentor wstawiamy do wanny, do której odpływa ciepła woda; mamy fajnie, bo ta wanna jest 3 metry od warzelni, w tym samym pomieszczeniu
          6. Napowietrzamy (łyżką cedzakową, zdezynfekowaną)
          7. Zadajemy drożdże
          Powiem tak: prosto, logicznie, łatwo i przyjemnie, no i dość szybko. Od pierwszej warki ten sam schemat postępowania.
          Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2016-09-16, 09:23.
          Gdański Browar WaRy
          Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
          Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

          Comment

          • Darins
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2020.08
            • 7

            #170
            Czy do polaczenia karbowanki mozna uzyc druta z kabla antenowego? Jest czym pokryty?

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • Petitpierre
              Funky Fluid, Game Over Invasion
              Petitpierre
              DNIPA 18 ekstraktu, 8vol, tylko dwa chmiele. Plusy tego piwa (poza ceną w Lidl'u)-ładny winogronowy zapach na wejściu, poza tym jest passiflora, rozmaryn, wanilia, sok z pomarańczy, nuta dolna trochę jałowcowej żywicy i kosaćca, w sumie las, w tym przypadku, las deszczowy. W smaku niestety bardzo...
              2025-01-18, 09:30
            • pebejot
              Grecja, Ateny, Lemesou 3, Paragon Brewery
              pebejot
              Sporych rozmiarów browar regionalny z własnym wyszynkiem zlokalizowany z dala od centrum Aten, za to tuż przy stacji metra Agios Dimitrios czerwonej linii 2.
              Jest to otwarty w 2021 roku browar w stylu amerykańskim. Wszystko znajduje się w hangarze dawnej hali przemysłowej.
              Pół powierzchni...
              2024-06-28, 08:00
            • pegazus300
              Desprej w fermentorze
              pegazus300
              Hej. Przy przelewaniu na cichą, pobierałem próbkę chochlą zdezynfekowaną desprejem (ale jeszcze mokrą od niego) ponadto zdezynfekowałem pokrywkę desprejem i z tej pokrywki kilka/kilkanaście kropel despreja wpadło do fermentora. By tego było mało zassało mi z rurki trochę despreja do fermentora...
              2018-04-15, 20:50
            • Kwachu1444
              Nalot w fermentorze
              Kwachu1444
              Witam,

              Zabrałem się w listopadzie za piwo imbirowe ciemne z ekstraktów. Ekstrakty były ciemny, pale ale i troszeczkę karmelowego. BLG początkowe 13 drożdże S04 chmiel Nugget no i sam dodatek 60g imbiru.
              Na początku byłem zaniepokojony smakiem bo imbir dawał po nosie że...
              2017-12-26, 19:34
            • e-prezes
              Włochy, Mediolan, Camillo Golgi 60, Birrificio Lambrate
              e-prezes
              Nie wiem jak tam trafiłem, ale z racji, że nocowałem w okolicy trudno było nie wpaść następnego dnia, gdy pub przy Adelchi 5 był jeszcze nieczynny, jak większość innych browarów i knajpek w tej części miasta. Czynny jest od 12, więc część wpada tam na lunch, a młodzież po zajęciach....
              2022-10-21, 13:34
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...