W czym chłodzicie?
Collapse
X
-
Comment
-
Wkładam chłodnicę do kotła jakieś 10 min. przed końcem gotowania w celu jej dezynfekcji. Po 20 min. jak opadną osady, przelewam wężykiem brzeczkę do fermentora pozostawiając osady w kotle. Wtedy przekładam chłodnicę do fermentora i rozpoczynam chłodzenie. To zła kolejność?Comment
-
Wkładam chłodnicę do kotła jakieś 10 min. przed końcem gotowania w celu jej dezynfekcji. Po 20 min. jak opadną osady, przelewam wężykiem brzeczkę do fermentora pozostawiając osady w kotle. Wtedy przekładam chłodnicę do fermentora i rozpoczynam chłodzenie. To zła kolejność?Kolejność jest dowolna byle efekt był prawidłowy.
U mnie proces chłodzenia odbywa się w kadzi warzelnej, schłodzone przelewam za pomocą wężyka z filtrem na końcu do fermentora przy okazji natleniając brzeczkę.Comment
-
Comment
-
Comment
-
Wkładam chłodnicę do kotła jakieś 10 min. przed końcem gotowania w celu jej dezynfekcji. Po 20 min. jak opadną osady, przelewam wężykiem brzeczkę do fermentora pozostawiając osady w kotle. Wtedy przekładam chłodnicę do fermentora i rozpoczynam chłodzenie. To zła kolejność?Comment
-
Po wyłączeniu ogrzewania czekam około 0,5 godziny, aż osady zbiorą się na dnie, zlewam piwo przez kranik do dwóch 11-o litrowych garnków, które umieszczam w małej wannie z zimna wodą. Po godzinie brzeczka ma około 25 st. C, przelewam do fermentora i zadaję drożdże. Szybko, łatwo i przyjemnie, a dźwiganie 2 razy po 10 kg brzeczki nie obciąża za bardzo kręgosłupa.Comment
-
Ja osobiście chłodze chłodnicą do ok. 40 oC. Co jakiś czas mieszam chłodnicą, aby wzmóc wymianę ciepła. POtem wystawiam na balkon, i gdy temperatura osiągnie ok. 33 oC przelewam całość przez zdezynfekowane bardzo drobne sito. Myślę, że w ten sposób pozbywam się ok. 90 % osadów i dodatkowo brzeczka się w miarę porządnie natlenia. Osad na sicie przemywam jeszcze przegotowaną wodą, aby odzyskać brzeczkę. Zauważyłem,że chmiel w szyszkach dość dobrze koaguluje osad, natomiast przy granulacie brzeczka wychodzi mętniejsza. Musze jeszcze potweirdzić tę pierwszą obserwację kilkoma warkami, bo dopiero od niedawna przerzuciłem się na większą skalę na szyszki.Comment
-
Zaczynalem od wanny z zimna woda, pozniej byla chlodnica zanurzeniowa w kotle a od niedawna korzystam z chlodnicy przeciwbieznej ktora zrobilem z tej zanurzeniowej. Ta ostatnia metoda jest najwygodniejsza. Pozwala tez zaoszczedzic czas, szczegolnie gdy napowietrzasz brzeczke jednoczesnie ze zlewaniem jej do fermentora.Comment
-
Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowiComment
-
No widzę,że się ścigacie w nabijaniu postów i żaden nie odpuszcza-łeb w łeb idzieta..."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
a mozliwych odpowiedzi jest wiecej, miedzy innymi chlodnica przeciwbiezna a to o nia glownie mi chodzilo.
Najwyrazniej trudno zrozumiec moje intencje wiec ponizej zamieszczam doslowne odpowiedzi na Twoje pytanie "w czym":
- w kotle warzelnym
- w chlodnicy przeciwbieznejComment
Related Topics
Collapse
-
DNIPA 18 ekstraktu, 8vol, tylko dwa chmiele. Plusy tego piwa (poza ceną w Lidl'u)-ładny winogronowy zapach na wejściu, poza tym jest passiflora, rozmaryn, wanilia, sok z pomarańczy, nuta dolna trochę jałowcowej żywicy i kosaćca, w sumie las, w tym przypadku, las deszczowy. W smaku niestety bardzo...
-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-01-18, 09:30 -
-
Sporych rozmiarów browar regionalny z własnym wyszynkiem zlokalizowany z dala od centrum Aten, za to tuż przy stacji metra Agios Dimitrios czerwonej linii 2.
Jest to otwarty w 2021 roku browar w stylu amerykańskim. Wszystko znajduje się w hangarze dawnej hali przemysłowej.
Pół powierzchni...-
Channel: Grecja
2024-06-28, 08:00 -
-
Hej. Przy przelewaniu na cichą, pobierałem próbkę chochlą zdezynfekowaną desprejem (ale jeszcze mokrą od niego) ponadto zdezynfekowałem pokrywkę desprejem i z tej pokrywki kilka/kilkanaście kropel despreja wpadło do fermentora. By tego było mało zassało mi z rurki trochę despreja do fermentora...
-
Channel: Sprzęt
-
-
Witam,
Zabrałem się w listopadzie za piwo imbirowe ciemne z ekstraktów. Ekstrakty były ciemny, pale ale i troszeczkę karmelowego. BLG początkowe 13 drożdże S04 chmiel Nugget no i sam dodatek 60g imbiru.
Na początku byłem zaniepokojony smakiem bo imbir dawał po nosie że...-
Channel: Kołyska piwowarska
2017-12-26, 19:34 -
-
Nie wiem jak tam trafiłem, ale z racji, że nocowałem w okolicy trudno było nie wpaść następnego dnia, gdy pub przy Adelchi 5 był jeszcze nieczynny, jak większość innych browarów i knajpek w tej części miasta. Czynny jest od 12, więc część wpada tam na lunch, a młodzież po zajęciach....
-
Channel: Włochy
2022-10-21, 13:34 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment