Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
Wyświetlenie odpowiedzi
W czym chłodzicie?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
Ja nie mogę ruchem okrężnym (taka Wirpool?) bo w kotle tkwi wtedy zdezynfekowana chłodnica.
A no widzisz. Ja jeśli już używam chłodnicy, to w fermentorze, zatem problemu z zamieszaniem w garnku nie mam
Comment
-
-
Wkładam chłodnicę do kotła jakieś 10 min. przed końcem gotowania w celu jej dezynfekcji. Po 20 min. jak opadną osady, przelewam wężykiem brzeczkę do fermentora pozostawiając osady w kotle. Wtedy przekładam chłodnicę do fermentora i rozpoczynam chłodzenie. To zła kolejność?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedziWkładam chłodnicę do kotła jakieś 10 min. przed końcem gotowania w celu jej dezynfekcji. Po 20 min. jak opadną osady, przelewam wężykiem brzeczkę do fermentora pozostawiając osady w kotle. Wtedy przekładam chłodnicę do fermentora i rozpoczynam chłodzenie. To zła kolejność?
U mnie proces chłodzenia odbywa się w kadzi warzelnej, schłodzone przelewam za pomocą wężyka z filtrem na końcu do fermentora przy okazji natleniając brzeczkę.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziU mnie proces chłodzenia odbywa się w kadzi warzelnej, schłodzone przelewam za pomocą wężyka z filtrem na końcu do fermentora przy okazji natleniając brzeczkę.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedziNa zdjęciu słabo widać czy ten "filtr na końcu" do muślinowy woreczek?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedziWkładam chłodnicę do kotła jakieś 10 min. przed końcem gotowania w celu jej dezynfekcji. Po 20 min. jak opadną osady, przelewam wężykiem brzeczkę do fermentora pozostawiając osady w kotle. Wtedy przekładam chłodnicę do fermentora i rozpoczynam chłodzenie. To zła kolejność?
Comment
-
-
Po wyłączeniu ogrzewania czekam około 0,5 godziny, aż osady zbiorą się na dnie, zlewam piwo przez kranik do dwóch 11-o litrowych garnków, które umieszczam w małej wannie z zimna wodą. Po godzinie brzeczka ma około 25 st. C, przelewam do fermentora i zadaję drożdże. Szybko, łatwo i przyjemnie, a dźwiganie 2 razy po 10 kg brzeczki nie obciąża za bardzo kręgosłupa.
Comment
-
-
Ja osobiście chłodze chłodnicą do ok. 40 oC. Co jakiś czas mieszam chłodnicą, aby wzmóc wymianę ciepła. POtem wystawiam na balkon, i gdy temperatura osiągnie ok. 33 oC przelewam całość przez zdezynfekowane bardzo drobne sito. Myślę, że w ten sposób pozbywam się ok. 90 % osadów i dodatkowo brzeczka się w miarę porządnie natlenia. Osad na sicie przemywam jeszcze przegotowaną wodą, aby odzyskać brzeczkę. Zauważyłem,że chmiel w szyszkach dość dobrze koaguluje osad, natomiast przy granulacie brzeczka wychodzi mętniejsza. Musze jeszcze potweirdzić tę pierwszą obserwację kilkoma warkami, bo dopiero od niedawna przerzuciłem się na większą skalę na szyszki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi... Chodzi o to W CZYM chłodzicie...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziFajnie! Tylko jak już mnie cytujesz, to pytam W CZYM, a nie CZYM...Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
No widzę,że się ścigacie w nabijaniu postów i żaden nie odpuszcza-łeb w łeb idzieta..."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziFajnie! Tylko jak już mnie cytujesz, to pytam W CZYM, a nie CZYM...
Generalnie możliwe odpowiedzi to gar warzelny lub fermentator.
Najwyrazniej trudno zrozumiec moje intencje wiec ponizej zamieszczam doslowne odpowiedzi na Twoje pytanie "w czym":
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojosik Wyświetlenie odpowiedziZaczynalem od wanny z zimna woda ...
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojosik Wyświetlenie odpowiedzi... pozniej byla chlodnica zanurzeniowa w kotle ...
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojosik Wyświetlenie odpowiedzi... korzystam z chlodnicy przeciwbieznej ...
Comment
-
Comment