W czym chłodzicie?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • przemo70
    † 1970-2019 Piwosz w Raju
    • 2007.05
    • 1501

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
    Wersja damska podnośnika:
    Już widzę że mnie nie będzie stać na to urządzenie ale tak na moje oko 200 kg zasypu targnie jak nic
    Save water, drink beer ...

    http://www.parowozy.com.pl/
    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

    Comment

    • wogosz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.12
      • 1007

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Przemo
      Już widzę że mnie nie będzie stać na to urządzenie
      Pewnie nie będzie Cię stać na jej wyżywienie, bo te dwie skąpe szmatki to grosze. Ale pomyśl, mogłaby Cię nosić na rękach, a nawet na jednej.

      Comment

      • przemo70
        † 1970-2019 Piwosz w Raju
        • 2007.05
        • 1501

        #48
        Oj, bałbym się powierzyć w jej ręce moje wątłe członki naźre to się byle czego i potem nie masz pewności co takiej strzeli do łba
        Zaraz tu seta zrobi z nami porządek za ten offtop
        Last edited by przemo70; 2011-01-30, 20:55.
        Save water, drink beer ...

        http://www.parowozy.com.pl/
        http://www.kamery.wolsztyn.pl/
        https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10769

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedzi
          Oj, bałbym się powierzyć w jej ręce moje wątłe członki naźre to się byle czego i potem nie masz pewności co takiej strzeli do łba
          no co Ty
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • przemo70
            † 1970-2019 Piwosz w Raju
            • 2007.05
            • 1501

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
            no co Ty
            No dobra, żartowałem
            Save water, drink beer ...

            http://www.parowozy.com.pl/
            http://www.kamery.wolsztyn.pl/
            https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

            Comment

            • kamcio1990
              Porucznik Browarny Tester
              • 2010.11
              • 300

              #51
              Już w niedługim czasie będę warzył metodą zacierania i mam kilka dylematów, m.in. dotyczącego chłodzenia gorącej brzeczki. Podoba mi się pomysł Marusi z transferem gorącej brzeczki wprost do fermentora i odstawieniem na taras/noc, ale obawiam się czy mój fermentor to wytrzyma (nie pęknie). Z drugiej strony szybciej było by zchłodzić ją w wannie, ale boje się że mogę ją łatwo skazić. Plusem chłodzenia w wannie jest to że przelewając już schłodzoną brzeczkę do fermentora wężem dodatkowo ją napowietrzam, a sposobem Marusi muszę to robić nazajutrz, też ryzykując infekcję. Co polecacie bardziej?

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kamcio1990 Wyświetlenie odpowiedzi
                Co polecacie bardziej?
                Bardziej polecamy kupić chłodnicę.

                twoja brzeczka, twój wybór.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #53
                  Jeszcze nie słyszałam o przypadku niewytrzymującego gorąca fermentora Co oczywiście nie oznacza, że to niemożliwe
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • kamcio1990
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2010.11
                    • 300

                    #54
                    W lutym kupno chłodnicy odpada - brak środków.

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23933

                      #55
                      Chłodnica na początek nie jest Ci do szczęścia potrzebna, wystarczą temperatury panujące na zewnątrz.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • SlawekT
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2006.08
                        • 174

                        #56
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                        Jeszcze nie słyszałam o przypadku niewytrzymującego gorąca fermentora Co oczywiście nie oznacza, że to niemożliwe
                        Fermentor raczej temperaturę wytrzyma, ale jeżeli jest to fermentor z zaworem, to obawiałbym się o zawór. W moim przypadku po wyparzaniu wodą i wysładzaniu 2 zawory zaczęły przeciekać.

                        Comment

                        • kamcio1990
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2010.11
                          • 300

                          #57
                          Robił bym to w fermentorze bez kranika, także problemów chyba nie powinno być.
                          Ile czasu mniej więcej studzi się 20 litrowa brzeczka w temperaturze powiedzmy około 10C?

                          Comment

                          • zgoda
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.05
                            • 3516

                            #58
                            Od zgaszenia gazu do 20*C to będzie parenaście godzin. Licz całą noc.
                            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                            Comment

                            • leona
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2009.07
                              • 5853

                              #59
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kamcio1990 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Robił bym to w fermentorze bez kranika, także problemów chyba nie powinno być.
                              Ile czasu mniej więcej studzi się 20 litrowa brzeczka w temperaturze powiedzmy około 10C?
                              Ja w okresach późnowiosennych / wczesnojesiennych chłodząc na balkonie mam jakieś 6-8 godzin czekania. Zazwyczaj kończę chmielenie ok. 22ej kiedy temperatura na zewnątrz przekracza 10*C. Nigdy nie zadawałem drożdży później niż o 9tej rano, przy temperaturze brzeczki poniżej 24*C.
                              Brzeczkę dekantuję dopiero zimną.
                              Last edited by leona; 2011-02-04, 13:45.

                              Comment

                              • Robert13
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2010.04
                                • 899

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kamcio1990 Wyświetlenie odpowiedzi
                                Już w niedługim czasie będę warzył metodą zacierania i mam kilka dylematów, m.in. dotyczącego chłodzenia gorącej brzeczki. Podoba mi się pomysł Marusi z transferem gorącej brzeczki wprost do fermentora i odstawieniem na taras/noc, ale obawiam się czy mój fermentor to wytrzyma (nie pęknie). Z drugiej strony szybciej było by zchłodzić ją w wannie, ale boje się że mogę ją łatwo skazić. Plusem chłodzenia w wannie jest to że przelewając już schłodzoną brzeczkę do fermentora wężem dodatkowo ją napowietrzam, a sposobem Marusi muszę to robić nazajutrz, też ryzykując infekcję. Co polecacie bardziej?
                                Polecam chłodzenie w garze zaciernym i przelewanie chłodnej brzęczki do fernentatora. Przedmuchać tak czy siak zawwsze powinieneś celem dobrego napowietrzenia, zresztą wężyk i tak będzie zanurzony po zakończeniu przelewania.

                                Przy zwykłych 20-25 litrowych warkach chłodzenie napowietrzne jest bez zarzutu, natomiast w przypadku takiego chłodzenia póżną wiosną i wczesnym latem, polecam uzywanie słodów Pale Ale, ktore w odrożnieniu od pilznieńskiego nie mają skłonności do wytwarzania DMS. Gdzies o tym czytałem, nie pomnę juz gdzie, pewnie u Czesa.

                                Drugim dobrym sposobem na przyspieszenie chłodzenia napowietrznego (jak równiez wodnego w kastrze budowlanej-jak ja to robię) jest -tuż po wyłączeniu gazu- przelanie jej znacznej cześci do drugiego większego garnka (lub dwóch mniejszych, takich 6 litrowych kuchennych) i chłodzenie w kilku.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X