Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
Wyświetlenie odpowiedzi
W czym chłodzicie?
Collapse
X
-
Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PrzemoJuż widzę że mnie nie będzie stać na to urządzenie
Comment
-
-
Oj, bałbym się powierzyć w jej ręce moje wątłe członki naźre to się byle czego i potem nie masz pewności co takiej strzeli do łba
Zaraz tu seta zrobi z nami porządek za ten offtopLast edited by przemo70; 2011-01-30, 20:55.Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedziOj, bałbym się powierzyć w jej ręce moje wątłe członki naźre to się byle czego i potem nie masz pewności co takiej strzeli do łbaMniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzino co TySave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Już w niedługim czasie będę warzył metodą zacierania i mam kilka dylematów, m.in. dotyczącego chłodzenia gorącej brzeczki. Podoba mi się pomysł Marusi z transferem gorącej brzeczki wprost do fermentora i odstawieniem na taras/noc, ale obawiam się czy mój fermentor to wytrzyma (nie pęknie). Z drugiej strony szybciej było by zchłodzić ją w wannie, ale boje się że mogę ją łatwo skazić. Plusem chłodzenia w wannie jest to że przelewając już schłodzoną brzeczkę do fermentora wężem dodatkowo ją napowietrzam, a sposobem Marusi muszę to robić nazajutrz, też ryzykując infekcję. Co polecacie bardziej?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kamcio1990 Wyświetlenie odpowiedziCo polecacie bardziej?
twoja brzeczka, twój wybór.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Jeszcze nie słyszałam o przypadku niewytrzymującego gorąca fermentora Co oczywiście nie oznacza, że to niemożliwe
Comment
-
-
Chłodnica na początek nie jest Ci do szczęścia potrzebna, wystarczą temperatury panujące na zewnątrz.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziJeszcze nie słyszałam o przypadku niewytrzymującego gorąca fermentora Co oczywiście nie oznacza, że to niemożliwe
Comment
-
-
Od zgaszenia gazu do 20*C to będzie parenaście godzin. Licz całą noc.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kamcio1990 Wyświetlenie odpowiedziRobił bym to w fermentorze bez kranika, także problemów chyba nie powinno być.
Ile czasu mniej więcej studzi się 20 litrowa brzeczka w temperaturze powiedzmy około 10C?
Brzeczkę dekantuję dopiero zimną.Last edited by leona; 2011-02-04, 13:45.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kamcio1990 Wyświetlenie odpowiedziJuż w niedługim czasie będę warzył metodą zacierania i mam kilka dylematów, m.in. dotyczącego chłodzenia gorącej brzeczki. Podoba mi się pomysł Marusi z transferem gorącej brzeczki wprost do fermentora i odstawieniem na taras/noc, ale obawiam się czy mój fermentor to wytrzyma (nie pęknie). Z drugiej strony szybciej było by zchłodzić ją w wannie, ale boje się że mogę ją łatwo skazić. Plusem chłodzenia w wannie jest to że przelewając już schłodzoną brzeczkę do fermentora wężem dodatkowo ją napowietrzam, a sposobem Marusi muszę to robić nazajutrz, też ryzykując infekcję. Co polecacie bardziej?
Przy zwykłych 20-25 litrowych warkach chłodzenie napowietrzne jest bez zarzutu, natomiast w przypadku takiego chłodzenia póżną wiosną i wczesnym latem, polecam uzywanie słodów Pale Ale, ktore w odrożnieniu od pilznieńskiego nie mają skłonności do wytwarzania DMS. Gdzies o tym czytałem, nie pomnę juz gdzie, pewnie u Czesa.
Drugim dobrym sposobem na przyspieszenie chłodzenia napowietrznego (jak równiez wodnego w kastrze budowlanej-jak ja to robię) jest -tuż po wyłączeniu gazu- przelanie jej znacznej cześci do drugiego większego garnka (lub dwóch mniejszych, takich 6 litrowych kuchennych) i chłodzenie w kilku.
Comment
-
Comment