W czym chłodzicie?
Collapse
X
-
Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile -
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PrzemoJuż widzę że mnie nie będzie stać na to urządzenieAle pomyśl, mogłaby Cię nosić na rękach, a nawet na jednej.
Comment
-
Oj, bałbym się powierzyć w jej ręce moje wątłe członkinaźre to się byle czego i potem nie masz pewności co takiej strzeli do łba
Zaraz tu seta zrobi z nami porządek za ten offtopOstatnia zmiana dokonana przez przemo70; 2011-01-30, 20:55.Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
Już w niedługim czasie będę warzył metodą zacierania i mam kilka dylematów, m.in. dotyczącego chłodzenia gorącej brzeczki. Podoba mi się pomysł Marusi z transferem gorącej brzeczki wprost do fermentora i odstawieniem na taras/noc, ale obawiam się czy mój fermentor to wytrzyma (nie pęknie). Z drugiej strony szybciej było by zchłodzić ją w wannie, ale boje się że mogę ją łatwo skazić. Plusem chłodzenia w wannie jest to że przelewając już schłodzoną brzeczkę do fermentora wężem dodatkowo ją napowietrzam, a sposobem Marusi muszę to robić nazajutrz, też ryzykując infekcję. Co polecacie bardziej?Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Jeszcze nie słyszałam o przypadku niewytrzymującego gorąca fermentoraCo oczywiście nie oznacza, że to niemożliwe
Comment
-
-
Chłodnica na początek nie jest Ci do szczęścia potrzebna, wystarczą temperatury panujące na zewnątrz.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Fermentor raczej temperaturę wytrzyma, ale jeżeli jest to fermentor z zaworem, to obawiałbym się o zawór. W moim przypadku po wyparzaniu wodą i wysładzaniu 2 zawory zaczęły przeciekać.Comment
-
Robił bym to w fermentorze bez kranika, także problemów chyba nie powinno być.
Ile czasu mniej więcej studzi się 20 litrowa brzeczka w temperaturze powiedzmy około 10C?Comment
-
Od zgaszenia gazu do 20*C to będzie parenaście godzin. Licz całą noc.Comment
-
Brzeczkę dekantuję dopiero zimną.Ostatnia zmiana dokonana przez leona; 2011-02-04, 13:45.Comment
-
Już w niedługim czasie będę warzył metodą zacierania i mam kilka dylematów, m.in. dotyczącego chłodzenia gorącej brzeczki. Podoba mi się pomysł Marusi z transferem gorącej brzeczki wprost do fermentora i odstawieniem na taras/noc, ale obawiam się czy mój fermentor to wytrzyma (nie pęknie). Z drugiej strony szybciej było by zchłodzić ją w wannie, ale boje się że mogę ją łatwo skazić. Plusem chłodzenia w wannie jest to że przelewając już schłodzoną brzeczkę do fermentora wężem dodatkowo ją napowietrzam, a sposobem Marusi muszę to robić nazajutrz, też ryzykując infekcję. Co polecacie bardziej?
Przy zwykłych 20-25 litrowych warkach chłodzenie napowietrzne jest bez zarzutu, natomiast w przypadku takiego chłodzenia póżną wiosną i wczesnym latem, polecam uzywanie słodów Pale Ale, ktore w odrożnieniu od pilznieńskiego nie mają skłonności do wytwarzania DMS. Gdzies o tym czytałem, nie pomnę juz gdzie, pewnie u Czesa.
Drugim dobrym sposobem na przyspieszenie chłodzenia napowietrznego (jak równiez wodnego w kastrze budowlanej-jak ja to robię) jest -tuż po wyłączeniu gazu- przelanie jej znacznej cześci do drugiego większego garnka (lub dwóch mniejszych, takich 6 litrowych kuchennych) i chłodzenie w kilku.Comment
Related Topics
Collapse
-
DNIPA 18 ekstraktu, 8vol, tylko dwa chmiele. Plusy tego piwa (poza ceną w Lidl'u)-ładny winogronowy zapach na wejściu, poza tym jest passiflora, rozmaryn, wanilia, sok z pomarańczy, nuta dolna trochę jałowcowej żywicy i kosaćca, w sumie las, w tym przypadku, las deszczowy. W smaku niestety bardzo...
-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-01-18, 09:30 -
-
Sporych rozmiarów browar regionalny z własnym wyszynkiem zlokalizowany z dala od centrum Aten, za to tuż przy stacji metra Agios Dimitrios czerwonej linii 2.
Jest to otwarty w 2021 roku browar w stylu amerykańskim. Wszystko znajduje się w hangarze dawnej hali przemysłowej.
Pół powierzchni...-
Channel: Grecja
2024-06-28, 08:00 -
-
Hej. Przy przelewaniu na cichą, pobierałem próbkę chochlą zdezynfekowaną desprejem (ale jeszcze mokrą od niego) ponadto zdezynfekowałem pokrywkę desprejem i z tej pokrywki kilka/kilkanaście kropel despreja wpadło do fermentora. By tego było mało zassało mi z rurki trochę despreja do fermentora...
-
Channel: Sprzęt
-
-
Witam,
Zabrałem się w listopadzie za piwo imbirowe ciemne z ekstraktów. Ekstrakty były ciemny, pale ale i troszeczkę karmelowego. BLG początkowe 13 drożdże S04 chmiel Nugget no i sam dodatek 60g imbiru.
Na początku byłem zaniepokojony smakiem bo imbir dawał po nosie że...-
Channel: Kołyska piwowarska
2017-12-26, 19:34 -
-
Nie wiem jak tam trafiłem, ale z racji, że nocowałem w okolicy trudno było nie wpaść następnego dnia, gdy pub przy Adelchi 5 był jeszcze nieczynny, jak większość innych browarów i knajpek w tej części miasta. Czynny jest od 12, więc część wpada tam na lunch, a młodzież po zajęciach....
-
Channel: Włochy
2022-10-21, 13:34 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment