Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
Wyświetlenie odpowiedzi
W czym chłodzicie?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mumin_ Wyświetlenie odpowiedziPiłeś, nie jedź^Wsiadaj do klawiatury
Jak się człowiek śpieszy, to się diabel cieszy!
Comment
-
-
Witam zastanawiam się nad wykorzystaniem do chłodzenia brzeczki wymiennika ciepła.
Szczegółowy opis zamieszczono chociażby tutaj:
Jak myślicie, ma to sens, czy też z jakichś powodów nie nadaje się?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika glysio Wyświetlenie odpowiedziWitam zastanawiam się nad wykorzystaniem do chłodzenia brzeczki wymiennika ciepła.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika glysio Wyświetlenie odpowiedziWitam zastanawiam się nad wykorzystaniem do chłodzenia brzeczki wymiennika ciepła.
1. cena - chłodnica zanurzeniowa wychodzi taniej
2. mycie tego ustrojstwa wydaj się być ciężki (dużo zakamarków)
Niech mnie ktoś poprawi, jak coś namieszałem
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leszcz007 Wyświetlenie odpowiedziPomysł fajny, chłodzenie powietrzem albo po zanurzeniu w cieczy (przynajmniej tak zrozumiałem ze zdjęć), ale jak dla mnie ma dwa minusy:
1. cena - chłodnica zanurzeniowa wychodzi taniej
2. mycie tego ustrojstwa wydaj się być ciężki (dużo zakamarków)
Niech mnie ktoś poprawi, jak coś namieszałem
Natomiast też mam obawy co do zachowania sterylności. Chociaż w opisie zawarto informację, że profilowanie płyt zapobiega gromadzeniu się zanieczyszczeń.
Niemniej jednak pewnie trzeba by pewnie płukać to pod ciśnieniem.
Dzięki za odpowiedzi.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika glysio Wyświetlenie odpowiedziJak myślicie, ma to sens, czy też z jakichś powodów nie nadaje się?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziMa sens, wielu piwowarów ma takie wymienniki płytowe. Również instalacje w minibrowarach mają takie wymienniki.Last edited by Krzysiu; 2011-09-05, 20:07.
Comment
-
-
1. Wymiennik płytowy ma lepszą wydajność niż rurkowy.
2. mniejsze zużycie wody
3 szybsze chłodzenie
4. Napisz mi gdzie gośc napisał, że chce chłodzić 20l
5. Są piwowarzy, którzy chłodzą tak 20l, więc ich pytajMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziWyjaśnij mi, jaki ma sens stosowanie czegoś takiego do schłodzenia dwudziestu litrów brzeczki, w "instalacji" składającej się z trzydziestolitrowego gara i kilku plastikowych wiader.
Comment
-
-
Chłodnica wydaje się niezła. Nie jest duża, ale z pewnością wydajna. Jej sterylność i czystość można zachować za pomocą środków chemicznych. Wadą jest to, że do przetłoczenia brzeczki przez chłodnicę potrzebna jest pompa, a więc kolejny zakup i kolejny element o którego sterylność trzeba dbać.
Comment
-
-
Można ustawić kadź warzelną wyżej i spuścić brzeczkę przez wymiennik grawitacyjnie.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JacerMożna ustawić kadź warzelną wyżej i spuścić brzeczkę przez wymiennik grawitacyjnie.
Comment
-
-
Aż sprawdziłem, moja ma dziś 15st C.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
Comment
-
Comment