W czym chłodzicie?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • SlawekT
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2006.08
    • 174

    #91
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
    Kiedyś poinstruowano mnie, że drewniana łyżka jest zabroniona, gdyż nie jest ona dezynfekowalna.
    Masz w 100 % rację, ale moja jest używana przy każdym ważeniu do mieszania przy gotowaniu, więc się dokłądnie wyparza w tym czasie.

    Comment

    • SlawekT
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2006.08
      • 174

      #92
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mumin_
      Piłeś, nie jedź^Wsiadaj do klawiatury
      Co racja, to racja!
      Jak się człowiek śpieszy, to się diabel cieszy!

      Comment

      • glysio
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.03
        • 5

        #93
        Witam zastanawiam się nad wykorzystaniem do chłodzenia brzeczki wymiennika ciepła.
        Szczegółowy opis zamieszczono chociażby tutaj:
        http://allegro.pl/wymiennik-ciepla-u...784435282.html
        Jak myślicie, ma to sens, czy też z jakichś powodów nie nadaje się?

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #94
          Moim zdaniem sensu nie ma.

          Comment

          • diebels
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.11
            • 170

            #95
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika glysio
            Witam zastanawiam się nad wykorzystaniem do chłodzenia brzeczki wymiennika ciepła.
            Szczegółowy opis zamieszczono chociażby tutaj:
            http://allegro.pl/wymiennik-ciepla-u...784435282.html
            Jak myślicie, ma to sens, czy też z jakichś powodów nie nadaje się?
            Musisz pamiętać iż to komplikuje całą instalacje (odpowiednia pompa ) ale najważniejsze jest w układzie z kompaktem póżniejsze zachowanie sterylizacji, w zakamarkach wymiennika łatwo namnażają się niepożadane bakterie i grzyby, w sumie myslę że kompakt najbardziej do rimsa pasuje .

            Comment

            • leszcz007
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2010.04
              • 100

              #96
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika glysio
              Witam zastanawiam się nad wykorzystaniem do chłodzenia brzeczki wymiennika ciepła.
              Szczegółowy opis zamieszczono chociażby tutaj:
              http://allegro.pl/wymiennik-ciepla-u...784435282.html
              Jak myślicie, ma to sens, czy też z jakichś powodów nie nadaje się?
              Pomysł fajny, chłodzenie powietrzem albo po zanurzeniu w cieczy (przynajmniej tak zrozumiałem ze zdjęć), ale jak dla mnie ma dwa minusy:
              1. cena - chłodnica zanurzeniowa wychodzi taniej
              2. mycie tego ustrojstwa wydaj się być ciężki (dużo zakamarków)

              Niech mnie ktoś poprawi, jak coś namieszałem

              Comment

              • glysio
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2011.03
                • 5

                #97
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leszcz007
                Pomysł fajny, chłodzenie powietrzem albo po zanurzeniu w cieczy (przynajmniej tak zrozumiałem ze zdjęć), ale jak dla mnie ma dwa minusy:
                1. cena - chłodnica zanurzeniowa wychodzi taniej
                2. mycie tego ustrojstwa wydaj się być ciężki (dużo zakamarków)

                Niech mnie ktoś poprawi, jak coś namieszałem
                Zasada chłodzenia w tym przypadku to puszczenie w co drugim kanale zimnej wody, nie natomiast chłodzenie powietrzem ani zanurzanie w cieczy.
                Natomiast też mam obawy co do zachowania sterylności. Chociaż w opisie zawarto informację, że profilowanie płyt zapobiega gromadzeniu się zanieczyszczeń.
                Niemniej jednak pewnie trzeba by pewnie płukać to pod ciśnieniem.
                Dzięki za odpowiedzi.

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #98
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika glysio
                  Jak myślicie, ma to sens, czy też z jakichś powodów nie nadaje się?
                  Ma sens, wielu piwowarów ma takie wymienniki płytowe. Również instalacje w minibrowarach mają takie wymienniki.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #99
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                    Ma sens, wielu piwowarów ma takie wymienniki płytowe. Również instalacje w minibrowarach mają takie wymienniki.
                    Wyjaśnij mi, jaki ma sens stosowanie czegoś takiego do schłodzenia dwudziestu litrów brzeczki, w "instalacji" składającej się z trzydziestolitrowego gara i kilku plastikowych wiader.
                    Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2011-09-05, 21:07.

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #100
                      1. Wymiennik płytowy ma lepszą wydajność niż rurkowy.
                      2. mniejsze zużycie wody
                      3 szybsze chłodzenie
                      4. Napisz mi gdzie gośc napisał, że chce chłodzić 20l
                      5. Są piwowarzy, którzy chłodzą tak 20l, więc ich pytaj
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • glysio
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2011.03
                        • 5

                        #101
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                        Wyjaśnij mi, jaki ma sens stosowanie czegoś takiego do schłodzenia dwudziestu litrów brzeczki, w "instalacji" składającej się z trzydziestolitrowego gara i kilku plastikowych wiader.
                        czy gdzieś jest opisana "instalacja" (jak to ładnie ująłeś w cudzysłowie)i to z czego ona się składa, lub ma składać, jak również ilość brzeczki którą to miałoby chłodzić??? Nie przypominam sobie... Zadałem pytanie licząc na konstruktywne podpowiedzi osób bardziej doświadczonych w temacie piwowarstwa... W ten sposób równie dobrze można odpowiedzieć, że chłodnica zanurzeniowa z rurki miedzianej też nie ma sensu, bo zawsze można chłodzić wystawiając brzeczkę na zewnątrz, po co więc wydawać pieniądze na zbędny sprzęt... ale chyba nie o to chodzi.

                        Comment

                        • wogosz
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.12
                          • 1007

                          #102
                          Chłodnica wydaje się niezła. Nie jest duża, ale z pewnością wydajna. Jej sterylność i czystość można zachować za pomocą środków chemicznych. Wadą jest to, że do przetłoczenia brzeczki przez chłodnicę potrzebna jest pompa, a więc kolejny zakup i kolejny element o którego sterylność trzeba dbać.

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            #103
                            Można ustawić kadź warzelną wyżej i spuścić brzeczkę przez wymiennik grawitacyjnie.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • wogosz
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.12
                              • 1007

                              #104
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jacer
                              Można ustawić kadź warzelną wyżej i spuścić brzeczkę przez wymiennik grawitacyjnie.
                              Aby schłodzić brzeczkę do ok. 20st. musiałbyś przepuszczać tę brzeczkę kilka lub kilkanaście razy. Współczuję. Dławiąc przepływ zaworkiem fermentora, znacznie obniżymy sprawność wymiennika. Trzeba pamiętać, że nie chłodzimy wodą lodową, tylko kranówką o temp. 12-15st zimą i 18-20st. latem.

                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                #105
                                Aż sprawdziłem, moja ma dziś 15st C.
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Petitpierre
                                  Funky Fluid, Game Over Invasion
                                  Petitpierre
                                  DNIPA 18 ekstraktu, 8vol, tylko dwa chmiele. Plusy tego piwa (poza ceną w Lidl'u)-ładny winogronowy zapach na wejściu, poza tym jest passiflora, rozmaryn, wanilia, sok z pomarańczy, nuta dolna trochę jałowcowej żywicy i kosaćca, w sumie las, w tym przypadku, las deszczowy. W smaku niestety bardzo...
                                  2025-01-18, 10:30
                                • pebejot
                                  Grecja, Ateny, Lemesou 3, Paragon Brewery
                                  pebejot
                                  Sporych rozmiarów browar regionalny z własnym wyszynkiem zlokalizowany z dala od centrum Aten, za to tuż przy stacji metra Agios Dimitrios czerwonej linii 2.
                                  Jest to otwarty w 2021 roku browar w stylu amerykańskim. Wszystko znajduje się w hangarze dawnej hali przemysłowej.
                                  Pół powierzchni...
                                  2024-06-28, 09:00
                                • pegazus300
                                  Desprej w fermentorze
                                  pegazus300
                                  Hej. Przy przelewaniu na cichą, pobierałem próbkę chochlą zdezynfekowaną desprejem (ale jeszcze mokrą od niego) ponadto zdezynfekowałem pokrywkę desprejem i z tej pokrywki kilka/kilkanaście kropel despreja wpadło do fermentora. By tego było mało zassało mi z rurki trochę despreja do fermentora...
                                  2018-04-15, 21:50
                                • Kwachu1444
                                  Nalot w fermentorze
                                  Kwachu1444
                                  Witam,

                                  Zabrałem się w listopadzie za piwo imbirowe ciemne z ekstraktów. Ekstrakty były ciemny, pale ale i troszeczkę karmelowego. BLG początkowe 13 drożdże S04 chmiel Nugget no i sam dodatek 60g imbiru.
                                  Na początku byłem zaniepokojony smakiem bo imbir dawał po nosie że...
                                  2017-12-26, 20:34
                                • e-prezes
                                  Włochy, Mediolan, Camillo Golgi 60, Birrificio Lambrate
                                  e-prezes
                                  Nie wiem jak tam trafiłem, ale z racji, że nocowałem w okolicy trudno było nie wpaść następnego dnia, gdy pub przy Adelchi 5 był jeszcze nieczynny, jak większość innych browarów i knajpek w tej części miasta. Czynny jest od 12, więc część wpada tam na lunch, a młodzież po zajęciach....
                                  2022-10-21, 14:34
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...