W czym chłodzicie?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wogosz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.12
    • 1007

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jacer
    Aż sprawdziłem, moja ma dziś 15st C.
    Pewnie masz z ujęć głębinowych - ma stałą temp. przez cały rok. Ja mam z Warty, dzisiaj ma temp. 18,5st.

    Comment

    • kwl
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.08
      • 53

      Ja mam połączone dwa wymienniki w szeregu i w sumie przy jednym przepuszczeniu brzeczki temperatura spada do 55-60 st C przy temperaturze wody 13 stopni, także szału nie ma

      Comment

      • wesolcmg
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2010.10
        • 78

        Witam.
        Taki mi jeszcze głupi pomysł do głowy wpadł żeby może zamrozić 1,5-2L butelkę wody bez naklejek. Następnie tuż przed chłodzeniem brzeczki wyciągnąć z zamrażarki polać wrzątkiem aby zdezynfekować i wrzucić butelkę do gara.
        Rozsadzi butelkę czy nie? czy też za duże ryzyko infekcji?
        Pozdrawiam.

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wesolcmg Wyświetlenie odpowiedzi
          Witam.
          Taki mi jeszcze głupi pomysł do głowy wpadł żeby może zamrozić 1,5-2L butelkę wody bez naklejek. Następnie tuż przed chłodzeniem brzeczki wyciągnąć z zamrażarki polać wrzątkiem aby zdezynfekować i wrzucić butelkę do gara.
          Rozsadzi butelkę czy nie? czy też za duże ryzyko infekcji?
          Pozdrawiam.
          Tylko ile tych butelek by trzeba było na 20 litrów 10 może 15.
          Łatwiej przelać gorące ( ja przelewam za pomocą wężyka dodatkowo poprzez filtr)
          do fermentora i wystawić na balkon czy do zimnej piwnicy.

          Comment

          • wesolcmg
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2010.10
            • 78

            tylko może takie chłodzenie od środka inaczej by działało. Może nawet 2 butelki by wystarczyły, pierwsza na zbicie do 50st. a druga do 20-25st. Bo jednak lód od razu się nie roztopi raczej.

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wesolcmg Wyświetlenie odpowiedzi
              tylko może takie chłodzenie od środka inaczej by działało. Może nawet 2 butelki by wystarczyły, pierwsza na zbicie do 50st. a druga do 20-25st. Bo jednak lód od razu się nie roztopi raczej.
              Jak je napełnisz ciekłym azotem to może taką uzyskasz sprawność.
              Jeżeli 2 litry będzie miało 0*C to tymi dwoma schłodzisz 2 litry brzeczki do 45 *C zakładając że brzeczka ma już 90*C. To chyba logiczne

              Comment

              • wesolcmg
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2010.10
                • 78

                matematycznie nie fizycznie, chyba

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10769

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wesolcmg Wyświetlenie odpowiedzi
                  tylko może takie chłodzenie od środka inaczej by działało. Może nawet 2 butelki by wystarczyły, pierwsza na zbicie do 50st. a druga do 20-25st. Bo jednak lód od razu się nie roztopi raczej.
                  Idąc dalej można uwarzyć mocniejsze piwo i dodać kostki lodu w celu chłodzenia i rozcieńczenia
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • wesolcmg
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2010.10
                    • 78

                    oj tam, oj tam, kombinować trza

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                      Idąc dalej można uwarzyć mocniejsze piwo i dodać kostki lodu w celu chłodzenia i rozcieńczenia

                      Nie podpuszczaj kolegi bo tak zrobi

                      Comment

                      • mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wesolcmg Wyświetlenie odpowiedzi
                        oj tam, oj tam, kombinować trza
                        Wręcz należy moim zdaniem, jednak wpierw trzeba technologię poznać (zrozumieć), potem opanować a następnie udoskonalać. Ale ja też cuda na początku wyczyniałem

                        Comment

                        • jakejake
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2010.07
                          • 46

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                          Wyjaśnij mi, jaki ma sens stosowanie czegoś takiego do schłodzenia dwudziestu litrów brzeczki, w "instalacji" składającej się z trzydziestolitrowego gara i kilku plastikowych wiader.
                          A jakie to ma znaczenie jak duża jest instalacja?
                          Attached Files
                          piwo domowe

                          Comment

                          • mirogster
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2011.02
                            • 40

                            Ostatnio natknalem sie na dosyc ciekawe, bardzo proste i tanie rozwiazanie. Bardzo atrakcyjne obecnie, ze wzgl na aure. Pewnie znane juz wielu osobom, Marusia wspomniala o podobnym na poczatku watku ;P.
                            Bardzo popularne w Australii, ze wzgledu na zakazy i niechec do marnowania wody. Wrzaca brzeczke zlewaja do plastykowych (HDPE) kanistrow, lekko sciskaja any usunac ew. nadmiar powietrza. Temperatura zalatwia bakterie i wszyscy sa happy. Wspominaja tez ze mozna taka brzeczke mozna przechowywac tygodniami (pod warunkiem, ze korek trzyma . Metoda no-chill cube jak ktos chce poszperac.

                            Comment

                            • Mason
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2010.02
                              • 3280

                              http://www.homebrewtalk.com/wiki/ind...o_Chill_Method - parę słów o metodzie no-chill

                              Ja tuż po zakończeniu gotowania wlewam brzeczkę do plastikowego fermentora, zamykam szczelnie i idę spać . Obecne w nim powietrze jest wyjałowione oparami brzeczki, oczywiście uprzednio dezynfekuję fermentor.
                              JEDNO PIVKO NEVADI!

                              Comment

                              • hasintus
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2006.07
                                • 850

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
                                http://www.homebrewtalk.com/wiki/ind...o_Chill_Method - parę słów o metodzie no-chill

                                Ja tuż po zakończeniu gotowania wlewam brzeczkę do plastikowego fermentora, zamykam szczelnie i idę spać . Obecne w nim powietrze jest wyjałowione oparami brzeczki, oczywiście uprzednio dezynfekuję fermentor.
                                A jak tam z DMS?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X