Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jacer
W czym chłodzicie?
Collapse
X
-
Witam.
Taki mi jeszcze głupi pomysł do głowy wpadł żeby może zamrozić 1,5-2L butelkę wody bez naklejek. Następnie tuż przed chłodzeniem brzeczki wyciągnąć z zamrażarki polać wrzątkiem aby zdezynfekować i wrzucić butelkę do gara.
Rozsadzi butelkę czy nie? czy też za duże ryzyko infekcji?
Pozdrawiam.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wesolcmg Wyświetlenie odpowiedziWitam.
Taki mi jeszcze głupi pomysł do głowy wpadł żeby może zamrozić 1,5-2L butelkę wody bez naklejek. Następnie tuż przed chłodzeniem brzeczki wyciągnąć z zamrażarki polać wrzątkiem aby zdezynfekować i wrzucić butelkę do gara.
Rozsadzi butelkę czy nie? czy też za duże ryzyko infekcji?
Pozdrawiam.
Łatwiej przelać gorące ( ja przelewam za pomocą wężyka dodatkowo poprzez filtr)
do fermentora i wystawić na balkon czy do zimnej piwnicy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wesolcmg Wyświetlenie odpowiedzitylko może takie chłodzenie od środka inaczej by działało. Może nawet 2 butelki by wystarczyły, pierwsza na zbicie do 50st. a druga do 20-25st. Bo jednak lód od razu się nie roztopi raczej.
Jeżeli 2 litry będzie miało 0*C to tymi dwoma schłodzisz 2 litry brzeczki do 45 *C zakładając że brzeczka ma już 90*C. To chyba logiczne
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wesolcmg Wyświetlenie odpowiedzitylko może takie chłodzenie od środka inaczej by działało. Może nawet 2 butelki by wystarczyły, pierwsza na zbicie do 50st. a druga do 20-25st. Bo jednak lód od razu się nie roztopi raczej.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziIdąc dalej można uwarzyć mocniejsze piwo i dodać kostki lodu w celu chłodzenia i rozcieńczenia
Nie podpuszczaj kolegi bo tak zrobi
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wesolcmg Wyświetlenie odpowiedzioj tam, oj tam, kombinować trza
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziWyjaśnij mi, jaki ma sens stosowanie czegoś takiego do schłodzenia dwudziestu litrów brzeczki, w "instalacji" składającej się z trzydziestolitrowego gara i kilku plastikowych wiader.
Comment
-
-
Ostatnio natknalem sie na dosyc ciekawe, bardzo proste i tanie rozwiazanie. Bardzo atrakcyjne obecnie, ze wzgl na aure. Pewnie znane juz wielu osobom, Marusia wspomniala o podobnym na poczatku watku ;P.
Bardzo popularne w Australii, ze wzgledu na zakazy i niechec do marnowania wody. Wrzaca brzeczke zlewaja do plastykowych (HDPE) kanistrow, lekko sciskaja any usunac ew. nadmiar powietrza. Temperatura zalatwia bakterie i wszyscy sa happy. Wspominaja tez ze mozna taka brzeczke mozna przechowywac tygodniami (pod warunkiem, ze korek trzyma . Metoda no-chill cube jak ktos chce poszperac.
Comment
-
-
http://www.homebrewtalk.com/wiki/ind...o_Chill_Method - parę słów o metodzie no-chill
Ja tuż po zakończeniu gotowania wlewam brzeczkę do plastikowego fermentora, zamykam szczelnie i idę spać . Obecne w nim powietrze jest wyjałowione oparami brzeczki, oczywiście uprzednio dezynfekuję fermentor.JEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzihttp://www.homebrewtalk.com/wiki/ind...o_Chill_Method - parę słów o metodzie no-chill
Ja tuż po zakończeniu gotowania wlewam brzeczkę do plastikowego fermentora, zamykam szczelnie i idę spać . Obecne w nim powietrze jest wyjałowione oparami brzeczki, oczywiście uprzednio dezynfekuję fermentor.
Comment
-
Comment