W czym chłodzicie?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24055

    #121
    Czasem robię tak samo i nie miałem jakichkolwiek piw z wyczuwalnym DMSem.
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2012-01-31, 02:28.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • Mason
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2010.02
      • 3281

      #122
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
      A jak tam z DMS?
      Ma się dobrze, pozdrowić? . A serio to nie mam z nim problemu, albo mój próg wykrywalności tego związku jest na tyle wysoki, że go nie wyczuwam.
      JEDNO PIVKO NEVADI!

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #123
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
        mój próg wykrywalności tego związku jest na tyle wysoki, że go nie wyczuwam.
        Wątpię, musiałabym mieć taki sam próg wyczuwalności, a do tego Sensor, czyli niejaki Piwoznawca, oraz dziesiątki innych osób z niezłym nosem, które w moich piwach nigdy żadnego DMSu nie wyczuły, a przecież chłodzę identycznie. Z wyjątkiem ostatnich dni - chłodzę na klatce schodowej, żeby mi na tarasie brzeczka przez noc nie zamarzła na kamień
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • leona
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.07
          • 5853

          #124
          Co? Gdzie? Jak z tym DMSem. To on jednak odparowuje po gotowaniu, w czasie chłodzenia też?

          Comment

          • Feti
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.10
            • 801

            #125
            Strzelam w takim razie, że ważniejsze z DMS jest wrzenie brzeczki niż szybkie chłodzenie.

            Comment

            • mirogster
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2011.02
              • 40

              #126
              Rowniez jakies 99% australijczykow nie ma problemu z DMS. Podczas wrzenia brzeczki, oraz w czasie fermentacji jego ew. nadmiar powinien byc usuniety. Jak podaje homebrew wiki europejskie odmiany slodow 'maja' go bardzo malo.
              Ja zamiast DMS'em raczej bardziej martwil bym sie botulinami, ale przeciez niektore osoby sobie nawet je wstrzykuja - wszystko dla urody oczywiscie

              Comment

              • Mason
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2010.02
                • 3281

                #127
                Nie ma co się przejmować Clostridium botulinum jeśli nie zostawia się brzeczki na długo.
                JEDNO PIVKO NEVADI!

                Comment

                • mirogster
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2011.02
                  • 40

                  #128
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
                  Nie ma co się przejmować Clostridium botulinum jeśli nie zostawia się brzeczki na długo.
                  .... albo nie wstzykuje botoxu

                  Comment

                  • mirogster
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2011.02
                    • 40

                    #129
                    Ups, blad ort. !!!

                    Comment

                    • rtyqwe
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2012.01
                      • 11

                      #130
                      Ja się jeszcze nie dorobiłem chłodnicy - więc póki co chłodzę tak samo - czyli wystawieniem na balkon, taras itp. Jest tylko jeden problem. Jak wystawiam gorącą brzeczkę, to do temperatury 25-30 stopni stygnie jakieś 120 min. I cały czas z chmielem w środku, bo jak próbowałem zlewać wcześniej to się nie dało - za dużo chmielin pływało (chmielę granulatem).

                      I jak tu policzyć dobrze stopień nachmielenia? Ma ktoś jakieś pomysły, bo na razie robię na czuja, ale ile można...

                      Comment

                      • przemo70
                        † 1970-2019 Piwosz w Raju
                        • 2007.05
                        • 1501

                        #131
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rtyqwe
                        Ja się jeszcze nie dorobiłem chłodnicy - więc póki co chłodzę tak samo - czyli wystawieniem na balkon, taras itp. Jest tylko jeden problem. Jak wystawiam gorącą brzeczkę, to do temperatury 25-30 stopni stygnie jakieś 120 min. I cały czas z chmielem w środku, bo jak próbowałem zlewać wcześniej to się nie dało - za dużo chmielin pływało (chmielę granulatem).

                        I jak tu policzyć dobrze stopień nachmielenia? Ma ktoś jakieś pomysły, bo na razie robię na czuja, ale ile można...
                        Zamieszaj pan w garze, zrób tzw. whirpoola przed przelaniem. A do liczenia IBU możesz podeprzeć się programem np. qbrew / http://www.piwo.org/files/ /
                        Save water, drink beer ...

                        http://www.parowozy.com.pl/
                        http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                        https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                        Comment

                        • rtyqwe
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2012.01
                          • 11

                          #132
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70
                          Zamieszaj pan w garze, zrób tzw. whirpoola przed przelaniem. A do liczenia IBU możesz podeprzeć się programem np. qbrew / http://www.piwo.org/files/ /
                          OK. Program znam - ale on powstał przy założeniu, że stopień chmielenia jest liczony na podstawie długości GOTOWANIA brzeczki z chmielem.

                          W moim przypadku gotuję n.p. 20g Marynki przez 20', a potem wystawiam na balkon - pierwsze 10-15' brzeczka będzie jeszcze gorąca, ale po następnych? Liczyć cały okres na balkonie czy np. tylko pierwsze 30'?

                          Stąd pytanie.

                          Comment

                          • przemo70
                            † 1970-2019 Piwosz w Raju
                            • 2007.05
                            • 1501

                            #133
                            Licz okres do wyłączenia palnika, czy grzałki. Pewnie tam jeszcze o 1-2 IBU wzrośnie, ale to jak dla mnie szczegół. U mnie po wyłączeniu palnika jeszcze przez 15 min się "przewraca", ale liczę czas gotowania z chmielem, tylko do chwili wyłączenia palnika.
                            Save water, drink beer ...

                            http://www.parowozy.com.pl/
                            http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                            https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                            Comment

                            • rtyqwe
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2012.01
                              • 11

                              #134
                              Hmm. Chciałbym, żeby to było takie proste...

                              Ale intuicja podpowiada mi, że jest większa różnica niż tylko 1-2 IBU między szybkim wychłodzeniem brzeczki i zlaniem jej znad chmielin, a trzymaniem brzeczki gorącej i stygnącej powoli kilka godzin razem z chmielinami.

                              Wzoru pewnie nie ma, bo za dużo zmiennych (szybkość stygnięcia n.p.)

                              Sprawdziłem kalkulatorem, że jak dodam 20-30 pierwszych minut kiedy brzeczka jest jeszcze gorąca do obliczeń, to IBU wzrasta o kilkanaście jednostek - w niektórych przypadkach to może być i 40% całości.

                              Comment

                              • przemo70
                                † 1970-2019 Piwosz w Raju
                                • 2007.05
                                • 1501

                                #135
                                To zrób whirlpoola i szybko zlej. To może być rozwiązaniem Twoich wątpliwości
                                Save water, drink beer ...

                                http://www.parowozy.com.pl/
                                http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                                https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Petitpierre
                                  Funky Fluid, Game Over Invasion
                                  Petitpierre
                                  DNIPA 18 ekstraktu, 8vol, tylko dwa chmiele. Plusy tego piwa (poza ceną w Lidl'u)-ładny winogronowy zapach na wejściu, poza tym jest passiflora, rozmaryn, wanilia, sok z pomarańczy, nuta dolna trochę jałowcowej żywicy i kosaćca, w sumie las, w tym przypadku, las deszczowy. W smaku niestety bardzo...
                                  2025-01-18, 10:30
                                • pebejot
                                  Grecja, Ateny, Lemesou 3, Paragon Brewery
                                  pebejot
                                  Sporych rozmiarów browar regionalny z własnym wyszynkiem zlokalizowany z dala od centrum Aten, za to tuż przy stacji metra Agios Dimitrios czerwonej linii 2.
                                  Jest to otwarty w 2021 roku browar w stylu amerykańskim. Wszystko znajduje się w hangarze dawnej hali przemysłowej.
                                  Pół powierzchni...
                                  2024-06-28, 09:00
                                • pegazus300
                                  Desprej w fermentorze
                                  pegazus300
                                  Hej. Przy przelewaniu na cichą, pobierałem próbkę chochlą zdezynfekowaną desprejem (ale jeszcze mokrą od niego) ponadto zdezynfekowałem pokrywkę desprejem i z tej pokrywki kilka/kilkanaście kropel despreja wpadło do fermentora. By tego było mało zassało mi z rurki trochę despreja do fermentora...
                                  2018-04-15, 21:50
                                • Kwachu1444
                                  Nalot w fermentorze
                                  Kwachu1444
                                  Witam,

                                  Zabrałem się w listopadzie za piwo imbirowe ciemne z ekstraktów. Ekstrakty były ciemny, pale ale i troszeczkę karmelowego. BLG początkowe 13 drożdże S04 chmiel Nugget no i sam dodatek 60g imbiru.
                                  Na początku byłem zaniepokojony smakiem bo imbir dawał po nosie że...
                                  2017-12-26, 20:34
                                • e-prezes
                                  Włochy, Mediolan, Camillo Golgi 60, Birrificio Lambrate
                                  e-prezes
                                  Nie wiem jak tam trafiłem, ale z racji, że nocowałem w okolicy trudno było nie wpaść następnego dnia, gdy pub przy Adelchi 5 był jeszcze nieczynny, jak większość innych browarów i knajpek w tej części miasta. Czynny jest od 12, więc część wpada tam na lunch, a młodzież po zajęciach....
                                  2022-10-21, 14:34
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...