Czasem robię tak samo i nie miałem jakichkolwiek piw z wyczuwalnym DMSem.
W czym chłodzicie?
Collapse
X
-
Last edited by ART; 2012-01-31, 01:28.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedziA jak tam z DMS?JEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzimój próg wykrywalności tego związku jest na tyle wysoki, że go nie wyczuwam.
Comment
-
-
Rowniez jakies 99% australijczykow nie ma problemu z DMS. Podczas wrzenia brzeczki, oraz w czasie fermentacji jego ew. nadmiar powinien byc usuniety. Jak podaje homebrew wiki europejskie odmiany slodow 'maja' go bardzo malo.
Ja zamiast DMS'em raczej bardziej martwil bym sie botulinami, ale przeciez niektore osoby sobie nawet je wstrzykuja - wszystko dla urody oczywiscie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedziNie ma co się przejmować Clostridium botulinum jeśli nie zostawia się brzeczki na długo.
Comment
-
-
Ja się jeszcze nie dorobiłem chłodnicy - więc póki co chłodzę tak samo - czyli wystawieniem na balkon, taras itp. Jest tylko jeden problem. Jak wystawiam gorącą brzeczkę, to do temperatury 25-30 stopni stygnie jakieś 120 min. I cały czas z chmielem w środku, bo jak próbowałem zlewać wcześniej to się nie dało - za dużo chmielin pływało (chmielę granulatem).
I jak tu policzyć dobrze stopień nachmielenia? Ma ktoś jakieś pomysły, bo na razie robię na czuja, ale ile można...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rtyqwe Wyświetlenie odpowiedziJa się jeszcze nie dorobiłem chłodnicy - więc póki co chłodzę tak samo - czyli wystawieniem na balkon, taras itp. Jest tylko jeden problem. Jak wystawiam gorącą brzeczkę, to do temperatury 25-30 stopni stygnie jakieś 120 min. I cały czas z chmielem w środku, bo jak próbowałem zlewać wcześniej to się nie dało - za dużo chmielin pływało (chmielę granulatem).
I jak tu policzyć dobrze stopień nachmielenia? Ma ktoś jakieś pomysły, bo na razie robię na czuja, ale ile można...Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedziZamieszaj pan w garze, zrób tzw. whirpoola przed przelaniem. A do liczenia IBU możesz podeprzeć się programem np. qbrew / http://www.piwo.org/files/ /
W moim przypadku gotuję n.p. 20g Marynki przez 20', a potem wystawiam na balkon - pierwsze 10-15' brzeczka będzie jeszcze gorąca, ale po następnych? Liczyć cały okres na balkonie czy np. tylko pierwsze 30'?
Stąd pytanie.
Comment
-
-
Licz okres do wyłączenia palnika, czy grzałki. Pewnie tam jeszcze o 1-2 IBU wzrośnie, ale to jak dla mnie szczegół. U mnie po wyłączeniu palnika jeszcze przez 15 min się "przewraca", ale liczę czas gotowania z chmielem, tylko do chwili wyłączenia palnika.Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Hmm. Chciałbym, żeby to było takie proste...
Ale intuicja podpowiada mi, że jest większa różnica niż tylko 1-2 IBU między szybkim wychłodzeniem brzeczki i zlaniem jej znad chmielin, a trzymaniem brzeczki gorącej i stygnącej powoli kilka godzin razem z chmielinami.
Wzoru pewnie nie ma, bo za dużo zmiennych (szybkość stygnięcia n.p.)
Sprawdziłem kalkulatorem, że jak dodam 20-30 pierwszych minut kiedy brzeczka jest jeszcze gorąca do obliczeń, to IBU wzrasta o kilkanaście jednostek - w niektórych przypadkach to może być i 40% całości.
Comment
-
-
To zrób whirlpoola i szybko zlej. To może być rozwiązaniem Twoich wątpliwościSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
Comment