Czasem robię tak samo i nie miałem jakichkolwiek piw z wyczuwalnym DMSem.
W czym chłodzicie?
Collapse
X
-
Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2012-01-31, 02:28.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie). -
Comment
-
Comment
-
Rowniez jakies 99% australijczykow nie ma problemu z DMS. Podczas wrzenia brzeczki, oraz w czasie fermentacji jego ew. nadmiar powinien byc usuniety. Jak podaje homebrew wiki europejskie odmiany slodow 'maja' go bardzo malo.
Ja zamiast DMS'em raczej bardziej martwil bym sie botulinami, ale przeciez niektore osoby sobie nawet je wstrzykuja - wszystko dla urody oczywiscieComment
-
Ja się jeszcze nie dorobiłem chłodnicy - więc póki co chłodzę tak samo - czyli wystawieniem na balkon, taras itp. Jest tylko jeden problem. Jak wystawiam gorącą brzeczkę, to do temperatury 25-30 stopni stygnie jakieś 120 min. I cały czas z chmielem w środku, bo jak próbowałem zlewać wcześniej to się nie dało - za dużo chmielin pływało (chmielę granulatem).
I jak tu policzyć dobrze stopień nachmielenia? Ma ktoś jakieś pomysły, bo na razie robię na czuja, ale ile można...Comment
-
Ja się jeszcze nie dorobiłem chłodnicy - więc póki co chłodzę tak samo - czyli wystawieniem na balkon, taras itp. Jest tylko jeden problem. Jak wystawiam gorącą brzeczkę, to do temperatury 25-30 stopni stygnie jakieś 120 min. I cały czas z chmielem w środku, bo jak próbowałem zlewać wcześniej to się nie dało - za dużo chmielin pływało (chmielę granulatem).
I jak tu policzyć dobrze stopień nachmielenia? Ma ktoś jakieś pomysły, bo na razie robię na czuja, ale ile można...Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
Zamieszaj pan w garze, zrób tzw. whirpoola przed przelaniem. A do liczenia IBU możesz podeprzeć się programem np. qbrew / http://www.piwo.org/files/ /
W moim przypadku gotuję n.p. 20g Marynki przez 20', a potem wystawiam na balkon - pierwsze 10-15' brzeczka będzie jeszcze gorąca, ale po następnych? Liczyć cały okres na balkonie czy np. tylko pierwsze 30'?
Stąd pytanie.Comment
-
Licz okres do wyłączenia palnika, czy grzałki. Pewnie tam jeszcze o 1-2 IBU wzrośnie, ale to jak dla mnie szczegół. U mnie po wyłączeniu palnika jeszcze przez 15 min się "przewraca", ale liczę czas gotowania z chmielem, tylko do chwili wyłączenia palnika.Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
Hmm. Chciałbym, żeby to było takie proste...
Ale intuicja podpowiada mi, że jest większa różnica niż tylko 1-2 IBU między szybkim wychłodzeniem brzeczki i zlaniem jej znad chmielin, a trzymaniem brzeczki gorącej i stygnącej powoli kilka godzin razem z chmielinami.
Wzoru pewnie nie ma, bo za dużo zmiennych (szybkość stygnięcia n.p.)
Sprawdziłem kalkulatorem, że jak dodam 20-30 pierwszych minut kiedy brzeczka jest jeszcze gorąca do obliczeń, to IBU wzrasta o kilkanaście jednostek - w niektórych przypadkach to może być i 40% całości.Comment
-
To zrób whirlpoola i szybko zlej. To może być rozwiązaniem Twoich wątpliwościSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
Related Topics
Collapse
-
DNIPA 18 ekstraktu, 8vol, tylko dwa chmiele. Plusy tego piwa (poza ceną w Lidl'u)-ładny winogronowy zapach na wejściu, poza tym jest passiflora, rozmaryn, wanilia, sok z pomarańczy, nuta dolna trochę jałowcowej żywicy i kosaćca, w sumie las, w tym przypadku, las deszczowy. W smaku niestety bardzo...
-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-01-18, 10:30 -
-
Sporych rozmiarów browar regionalny z własnym wyszynkiem zlokalizowany z dala od centrum Aten, za to tuż przy stacji metra Agios Dimitrios czerwonej linii 2.
Jest to otwarty w 2021 roku browar w stylu amerykańskim. Wszystko znajduje się w hangarze dawnej hali przemysłowej.
Pół powierzchni...-
Channel: Grecja
2024-06-28, 09:00 -
-
Hej. Przy przelewaniu na cichą, pobierałem próbkę chochlą zdezynfekowaną desprejem (ale jeszcze mokrą od niego) ponadto zdezynfekowałem pokrywkę desprejem i z tej pokrywki kilka/kilkanaście kropel despreja wpadło do fermentora. By tego było mało zassało mi z rurki trochę despreja do fermentora...
-
Channel: Sprzęt
-
-
Witam,
Zabrałem się w listopadzie za piwo imbirowe ciemne z ekstraktów. Ekstrakty były ciemny, pale ale i troszeczkę karmelowego. BLG początkowe 13 drożdże S04 chmiel Nugget no i sam dodatek 60g imbiru.
Na początku byłem zaniepokojony smakiem bo imbir dawał po nosie że...-
Channel: Kołyska piwowarska
2017-12-26, 20:34 -
-
Nie wiem jak tam trafiłem, ale z racji, że nocowałem w okolicy trudno było nie wpaść następnego dnia, gdy pub przy Adelchi 5 był jeszcze nieczynny, jak większość innych browarów i knajpek w tej części miasta. Czynny jest od 12, więc część wpada tam na lunch, a młodzież po zajęciach....
-
Channel: Włochy
2022-10-21, 14:34 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment