W czym chłodzicie?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rtyqwe
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.01
    • 11

    Kiedy właśnie nie chcę!

    Natomiast chciałbym wiedzieć (jak sporo osób studzących bez chłodnicy, a więc długo) o ile mniej więcej wzrasta IBU po takim studzeniu.

    Kalkulatory dla studzących szybko są - dla wolnych - nie ma.

    Nic, tylko jest pole do badań.

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      Poniżej chyba 80st C goryczka juz się nieuwalnia do brzeczki. Dziwne masz problemy, których róznic nigdy nie wyczujesz.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

        Woda szybciej oziębi niż powietrze. W obecnej sytuacji pogodowej być może to stwierdzenie nie jest prawdziwe, ale przy niewielkiej minusowej temp. już tak. Poza tym plastik też słabiej oddaje ciepło, więc chłodzić trzeba brzeczkę w garze, a nie fermentorze.
        Wanna do tego najlepsza jest, a gdy nie ma się licznika na wodę, to można sobie pozwolić by leciała cały czas. Gdy ktoś ma na tyle szeroki zlew, by zmieścić w nim gar, to będzie on lepszy od wanny, bo nie zużyje się tyle wody. Pszenicę w garze zanurzonym w zlewie z całyy czas przepływająca wodą studziłem jakieś 20-30 minut. Takie są moje doświadczenia z czasem chłodzenia. W przyszłości jednak planuję kupno chłodnicy.
        Last edited by Pendragon; 2012-02-02, 23:11.

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • rtyqwe
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2012.01
          • 11

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
          Poniżej chyba 80st C goryczka juz się nieuwalnia do brzeczki. Dziwne masz problemy, których róznic nigdy nie wyczujesz.
          Nie jestem specjalnie wyczulony, ale IMO różnica między 20 a np. 35 IBU jest już wyczuwalna.
          Jestem gotowy na próby praktyczne jakby ktoś był chętny

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
            Wanna do tego najlepsza jest, a gdy nie ma się licznika na wodę, to można sobie pozwolić by leciała cały czas.
            Pedni, to oszczędność wody się robi tylko z tego względu, że się za nią płaci? No panie kochany

            A propos schłodzenia to mam już tylko 4 stopnie na korytarzu i brzeczka jest tak schłodzona, że podejrzewam, że Munich Lagery poszły na drzemkę do czasów ocieplenia
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Gabe
              Porucznik Browarny Tester
              • 2010.03
              • 405

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rtyqwe Wyświetlenie odpowiedzi
              Kiedy właśnie nie chcę!

              Natomiast chciałbym wiedzieć (jak sporo osób studzących bez chłodnicy, a więc długo) o ile mniej więcej wzrasta IBU po takim studzeniu.

              Kalkulatory dla studzących szybko są - dla wolnych - nie ma.

              Nic, tylko jest pole do badań.
              Chłodzenie bez chłodnicy to metoda "no chill", którą Aussies stosują od dawna. Możesz przyjąć, że rozkład chmielenia przesuwa się o 15-20 minut - czyli albo dodajesz 60-20-5, ale w programach wpisujesz 75-35-20, albo liczysz dla 60-20-5, ale dodajesz 45-5-aromat na zimno.

              Wszystko jest do wyczucia we własnej warzelni.

              Comment

              • rtyqwe
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2012.01
                • 11

                I o to właśnie chłodziło!

                Dzięki!

                Comment

                • mirogster
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2011.02
                  • 40

                  Znalazlem bardzo fajna tabelke (homebrewtalk.com) z sugerowanym rozkladem nachmielania w przyp. stosowania no-chill:

                  Comment

                  • Mason
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2010.02
                    • 3280

                    Czyli generalnie wszędzie o 20 minut mniej.
                    JEDNO PIVKO NEVADI!

                    Comment

                    • wenti
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2012.02
                      • 1

                      Jeśli chodzi o chłodzenie to można znaleźć na allegro karbowane rurki które można kupić na metry. Można z nich zrobić łatwo własną chłodnice, która się świetnie sprawdza. Karbowana powierzchnia intensyfikuje wymianę ciepła. Wystarczy wpisać na allegro rura do chłodzenia brzęczki piwnej i powinno coś wyskoczyć.

                      Comment

                      • mirogster
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2011.02
                        • 40

                        Sory ale nie moge sie powstrzymac z pytaniem: Co tam tak brzęczy w tej brzęczce?

                        Comment

                        • Robert13
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2010.04
                          • 899

                          Obie formy są poprawne, ale zawsze znajdzie się poprawiacz poprawnego.

                          Comment

                          • ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23952

                            W odniesieniu do tego czym się zajmujemy, tylko forma brzeczka jest poprawna. Koniec kropka. Proszę nie kontynuować tego tematu po raz kolejny.

                            P.s. brak spełnienia prośby admina = skasowanie postu. Możliwy czarny banan.
                            Last edited by ART; 2012-02-12, 19:28.
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                            Comment

                            • sebek_
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2013.11
                              • 148

                              A jakie jest Wasze zdanie na temat pozostawienia brzeczki do wychłodzenia na całą noc i dodanie drożdży dnia następnego?
                              Piwo to moje paliwo :)

                              Comment

                              • sebek_
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2013.11
                                • 148

                                Oczywiście w szczelnie zamkniętym fementorze
                                Piwo to moje paliwo :)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X