Kran w garze zaciernym - za? przeciw? po co? i inne kwestie techniczne

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #16
    Kranik Cafekota wygląda na taki, który trzeba trzymać żeby był "on". Jeżeli ma rację to jest gorszy niż zwykły kulkowy.
    Ja mam rozwiązanie praktycznie identyko jak Bogdan62 i jestem w pełni zadowolony. My się musieliśmy pierniczyć z przejściówkami a Ty możesz dostosować się wiertłem. Poczytaj temat o kociołkach z Lidla (Marek dał linka) - poprzednia wersja nie miała fabrycznie zainstalowanych kraników i chłopaki się męczyli z wierceniem...

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      #17
      Przy montażu kranika trzeba pamiętać aby był na takiej wysokości aby gar mógł stać na płaskim (podłoga) bo inaczej istnieje możliwość uszkodzenia kranika i/lub garnka w czasie przechowywania.Prosty zawór kulowy wydaje sie najlepszym wyjściem także z powodu kosztów ewentualnej wymiany uszkodzonego.Jest tez ogólnie dostępny i znormalizowany a wymiana jakiegoś "wynalazku" w przyszłości może się wiązać z kombinacjami różnego rodzaju.

      Co do filtracji po chmieleniu to przy granulacie oplot sie nie sprawdza bo sie zapycha.Trzeba wtedy w garnku założyć to co się odcięło z drugiej strony wężyka czyli kawałek rurki z tą gwintowaną "nakrętką".Po chmieleniu a jeśli sie w garze chłodzi to po chłodzeniu, należy zamieszać w koło całość brzeczki w garze a po kilku minutach całość brudów pod działaniem "wiru" znajdzie sie na środku,na dnie.I już.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • cafekot
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2005.08
        • 40

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
        Kranik Cafekota wygląda na taki, który trzeba trzymać żeby był "on". Jeżeli ma rację to jest gorszy niż zwykły kulkowy.
        Ja mam rozwiązanie praktycznie identyko jak Bogdan62 i jestem w pełni zadowolony. My się musieliśmy pierniczyć z przejściówkami a Ty możesz dostosować się wiertłem. Poczytaj temat o kociołkach z Lidla (Marek dał linka) - poprzednia wersja nie miała fabrycznie zainstalowanych kraników i chłopaki się męczyli z wierceniem...
        1. nie trzeba trzymać kranika aby był otwarty;
        2. zamontowanie kranika zajeło mi godzinę a majsterkowanie i szukanie rozwiązań technicznych przynosi mi sporo satysfakcji;
        3. jeśli mam możliwość wyboru to pada on na sprzę dopuszczony do kontaktu z żywnością.

        Comment

        • przemo70
          † 1970-2019 Piwosz w Raju
          • 2007.05
          • 1501

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Terry Wyświetlenie odpowiedzi
          Hmmm... czy założenie kranika w takim garze to po prostu kwestia wywiercenia dziury i zamontowanie? Nie będzie przeciekać? Nie trzeba tego spawać?
          a to foty naszego gara zawór skręcony na uszczelki miedzianei nic nie przecieka
          Attached Files
          Save water, drink beer ...

          http://www.parowozy.com.pl/
          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

          Comment

          Przetwarzanie...
          X