Zblokowana i zautomatyzowana warzelenka o wybiciu 100 litrów

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
    Oraz 2,5 razy mniejszy browar

    Osobiście uważam, że warzelnia nawet do małego browarku hotelowego, powinna być solidna i pochodzić od firmy z renomą. Jeśli chodzi o fermentory, tanki, chłodzenie i wyszynk to można szukać tańszych rozwiązań.
    Wszystko się zgadza, tylko nie wszędzie potrzeba wielkich mocy. Co prawda jak zobaczyłem, że np. w Kaliszu jest warzelnia 2,5hl to się lekko zdziwiłem.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19260

      #17
      Ta w Szczyrzycu ma wybicie 150 litrów i też była zamawiana na targach w Norymberdze. Nie wiem dlaczego darko twierdzisz, że BrauKon w połączeniu z miejscową firmą Gastro-Styl zajmującą się nie od dziś sprzedażą urządzeń dla sektora HoReCa jest be?!
      Tak jak w przypadku instalacji dla Szczyrzyca można wykonać cały proces do 3 razy na dzień, a odpowiednia ilość zbiorników leżakowych zagwarantuje odpowiednie zejście piwa. Nie w każdym hotelu, restauracji schodzą bóg wie jakie ilości piwa, a instalacja tego typu nie wyklucza skorzystania z dodatkowego nalewaka koncerniaka, tudzież innego piwa z kega.

      Comment

      • darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
        Ta w Szczyrzycu ma wybicie 150 litrów i też była zamawiana na targach w Norymberdze. Nie wiem dlaczego darko twierdzisz, że BrauKon w połączeniu z miejscową firmą Gastro-Styl zajmującą się nie od dziś sprzedażą urządzeń dla sektora HoReCa jest be?!
        Tak jak w przypadku instalacji dla Szczyrzyca można wykonać cały proces do 3 razy na dzień, a odpowiednia ilość zbiorników leżakowych zagwarantuje odpowiednie zejście piwa. Nie w każdym hotelu, restauracji schodzą bóg wie jakie ilości piwa, a instalacja tego typu nie wyklucza skorzystania z dodatkowego nalewaka koncerniaka, tudzież innego piwa z kega.
        Nie twierdzę, że jest be, bo ich nie znam. Po prostu to cudo ze zdjęcia wygląda jak statek kosmiczny a nie jak warzelnia. Jakoś bardziej podobają mi się zbiorniki pokryte miedzią. No i do tego ten brak dyplomowanego piwowara... Już mamy takie browary, gdzie piwo warzy komputer.

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
          Wspomniane urządzenie jest zblokowane i zautomatyzowane o wybiciu 100 litrów. Ze stali nierdzewnej zajmujące powierzchnię niecałe 2,5 m kw., o wysokości 2 m. Co sprawia, że można umieścić w dowolnej restauracji hotelowej, pensjonacie, pubie. Możliwość programowanie kilkunastu receptur i obsługi procesu bez udziału dyplomowanego piwowara. Cena 70 tyś. zł.
          No i niestety news jak z Radia Erewań. Bo cena, to rzeczywiście 70 tysięcy, tylko nie złotych, a euro. W skład zestawu wchodzą warzelnia, whirpool, tank fermentacyjny. Bez tanków leżakowych. Mimo wszystko oferta nadal jest ciekawa, tylko nie tak atrakcyjna finansowo jak się wydawało.
          Last edited by kopyr; 2008-12-02, 18:39.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19260

            #20
            ups... byłem przekonany, że mowa była o złotych. w euro to już rzeczywiście nie jest tak różowo.

            Comment

            • darko
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.06
              • 2078

              #21
              A koszt instalacji, urządzenia do wody lodowej, wymiennik ciepła, pompa, przewody do przetaczani piwa... No i tylko 100 litrów...

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
                A koszt instalacji, urządzenia do wody lodowej, wymiennik ciepła, pompa, przewody do przetaczani piwa... No i tylko 100 litrów...
                Wymiennik ciepła jest w zestawie.
                Co do wydajności - idea jest taka, że warzy się 3 warki pod rząd, co daje 3hl. Taką pojemność ma zbiornik fermentacyjny.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • darko
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.06
                  • 2078

                  #23
                  Chodzi mi o to, że istotna jest relacja cena/maksymalna wydajność. A w tym przypadku moim zdaniem jest ona niekorzystna.

                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
                    Chodzi mi o to, że istotna jest relacja cena/maksymalna wydajność. A w tym przypadku moim zdaniem jest ona niekorzystna.
                    Wiesz to jest trochę tak jak różnica między laptopem a serwerem. Większą wydajność ma serwer, tylko w podróży wygodniejszy jest laptop. To są zupełnie dwie różne sprawy.
                    Ten koncept ma kilka niezaprzeczalnych zalet. Kompaktowa konstrukcja. W dodatku maksymalnie zmniejszona. Mieści się więc w takich lokalach, w których nie zmieścisz żadnej innej warzelni. To naprawdę zajmuje bardzo mało miejsca. Po drugie z tego co się wydaje obsługa tego urządzenia jest naprawdę banalna, co nie znaczy, że wiedza piwowarska jest zbędna. Po trzecie o ile warzelnie 2,5hl w Kaliszu czy Płocku wydają mi się za małe, to w mieście powiatowym o liczbie mieszkańców 10-20 tys. mogą być zbyt duże. Także mała wydajność tej warzelni też może być zaletą.
                    Last edited by kopyr; 2008-12-02, 19:09.
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19260

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
                      1,5 mln to kosztuje browar o dziesięć razy większym wybiciu
                      Cały projekt brew-pubu zamyka się kwotą ~500 tyś. zł. to tak zamykając dyskusję.

                      Comment

                      • kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                        Cały projekt brew-pubu zamyka się kwotą ~500 tyś. zł. to tak zamykając dyskusję.
                        Przy pewnych założeniach. Mianowicie dwa tanki fermentacyjno-leżakowe. A to nie do końca załatwia sprawę. Bo oznaczałoby zwykle 1, a maksymalnie 2 piwa w karcie. Przynajmniej ja to tak rozumiem.
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19260

                          #27
                          Na start to wystarczające. Zresztą kalkulacja była przygotowana pod mój lokal, więc opierała się o pewne specyficzne założenia.

                          Comment

                          • sinobrew
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2008.05
                            • 32

                            #28
                            100-500 litrow system

                            poczekajcie troche

                            dostalem wycene na 500 l system - 40000 $ - czekam na 100-300 litrow system

                            w tym pierwszym czekam na liste z jakich urzadzen sie sklada, jak dotad mam tylko jedno zdjecie

                            Comment

                            • angasc
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2006.04
                              • 977

                              #29
                              Ja tu czegoś nie rozumiem i bardzo Was proszę o oświecenie w temacie. Otóż:
                              1. Chcę założyć minibrowar restauracyjny
                              2. Kupuję instalację za ok. 500 tys zł.
                              3. Wydajność instalacji to 100 litrów jednorazowo.
                              4. Czysty zysk z jednego litra piwa jest poziomie 5 zł ( po odjęciu surowców, kosztów warki, pensji pracowników, ZUS-ów, Sanepidów i czort wie czego jeszcze )
                              5. Koszt samej tylko instalacji zwraca mi się po 100.000 warek

                              To gdzie tu interes?

                              Pomijam fakt, że browar restauracyjny przynosi dochody nie tylko z piwa. Również z dań tam serwowanych, innych napojów itp. Ale i tak okres zwrotu inwestycji liczony jest w latach. I to nie kilku a znacznie więcej. Jak to jest naprawdę?

                              Comment

                              • e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19260

                                #30
                                Moim założeniem było, że mam już obiekt, który zarabia a browar jest uzupełnieniem restauracyjnej oferty, gdzie leje się inne piwo. Tak jak na wstępie napisałem pomyliły mi się waluty i różnica 3x mniej jest zdecydowanie korzystniejsza. Poza tym nie od dziś wiadamo i sam nie wiem czemu się dziwisz angasc, im mniej tym drożej. Warzelnia w Szczyrzycu jest niewiele większa (mają za to więcej tanków leżakowych) i też niemało kosztowała.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X