mierzenie nasycenia piwa co2 -miernik

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dino19_87
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.12
    • 61

    mierzenie nasycenia piwa co2 -miernik

    Nie znalazłem na forum takiego wątku, więc mam dla osób głodnych wiedzy o swoim piwie, chęci kontroli nasycenia własnego piwa, propozycje urządzenia do mierzenia nasycenia piwa! Proste ale działa! sprawdzałem już nasycenie za jego pomoca ale planuje założyć manometr o skali do 2,5 bar (optymalny do tego celu). połączenie manometru z butlą będzie docelowo inne ale mniejsza o to - ważne że działa.
    Jak to działa? mierzymy temperature piwa, nalewamy do butelki do pełna - powoli, zakręcamy i "energicznie mieszamy" czyli wstrząsamy porządnie! odczytujemy z manometru ciśnienie, odczytujemy z załączonej tabelki nasycenie. proste
    Prawidłowe nasycenie piwa
    butelkowanego: 5,4 - 5,7; piwo jasne keg: 4,4 - 4,8; ciemne keg 4,6 - 5,0
    Jeśli leżakujemy piwo i jest za małe nasycenie - podbić do 0,2 MPa, jeśli za dużo zmniejszyć do 0,02 MPa.
    powodzenia
    Attached Files
    Sędzia PSPD/BJCP. Prezes W-M OT PSPD. Browar Jaroty (domowy). Organizator Warmińskiego KPD. Główny piwowar Browar Warmia.
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #2
    Fajny system, prosty w budowie . Jedyny mankamet to przelewanie piwa, pewno trochę gazu straci. Można butelkować bezpośredno w przyrząd i czytać na bierząco ile gazu wypracowało.

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23960

      #3
      Ponieważ przyrząd jest odkręcany, to na czas refermentacji taką napełnioną butelkę zielonym piwem można zakręcić standardową nakrętką. W momencie gdy sądzimy że nadeszła pora - po zdjęciu nakrętki montujemy sprzęcik i sprawdzamy co w peciku piszczy
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • dino19_87
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2006.12
        • 61

        #4
        a tak pozatym to pracuje w browarze, więc jak jakieś pytania to na PW
        Sędzia PSPD/BJCP. Prezes W-M OT PSPD. Browar Jaroty (domowy). Organizator Warmińskiego KPD. Główny piwowar Browar Warmia.

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23960

          #5
          Świetnie się składa, będziesz mógł się wykazać np. tu: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=81125 (zapraszam potem na PW)
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • Infam
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.05
            • 715

            #6
            tabela nasycenia

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
            [...]Można butelkować bezpośredno w przyrząd i czytać na bierząco ile gazu wypracowało.
            To chyba najodpowiedniejszy sposób.
            A tak z innej beczki. Siedzę właśnie z dziećmi w uzdrowisku Rymanów Zdrój i w ferworze walki z nudą wklepałem te tabelki do arkusza (w zał.). Wykresy mogłyby ewentualnie posłużyć do wyplucia trendu i równania celem "ekstrapolacji" o kilka stopni w górę.
            Może po powrocie sprawdzę, czy coś z tego będzie. Należałoby nieco szczegółowiej określić nasycenie dla poszczególnych stylów...
            (Czy 10*C jest temperaturą zastrzeżoną?)
            Attached Files
            Last edited by Infam; 2008-12-14, 19:33.
            "Dużo to nie znaczy Dobrze
            Dobrze znaczy dużo"

            Comment

            • dino19_87
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2006.12
              • 61

              #7
              Należałoby nieco szczegółowiej określić nasycenie dla poszczególnych stylów...
              jak najbardziej się zgadzam, jeśli ktoś dysponuje informacjami na ten temat to byłbym/ bylibyśmy wdzięczni

              (Czy 10*C jest temperaturą zastrzeżoną?)
              nie zwróciłem uwagi, ktoś chyba zapomniał o tej magicznej "10"

              P.S. Infam, super tabelka, Twoje zdrowie
              Sędzia PSPD/BJCP. Prezes W-M OT PSPD. Browar Jaroty (domowy). Organizator Warmińskiego KPD. Główny piwowar Browar Warmia.

              Comment

              • Infam
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.05
                • 715

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dino19_87 Wyświetlenie odpowiedzi
                jak najbardziej się zgadzam, jeśli ktoś dysponuje informacjami na ten temat to byłbym/ bylibyśmy wdzięczni[...]
                Pewną podpowiedź mamy tu, co zostało zamieszczone przez kol. Kopyra.
                Należałoby pożenić jednostki.
                "Dużo to nie znaczy Dobrze
                Dobrze znaczy dużo"

                Comment

                • marcinowski
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2010.06
                  • 1

                  #9
                  Witam serdecznie.
                  Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc za wszelkie pomyłki z góry przepraszam.
                  Mam pytanie odnośnie tych tabel nasycenia dwutlenkiem. Czy są jakieś źródła gdzie można je odszukać?? W jakich jednostkach jest podawane nasycenie [g/l], [V/V]procentowo? Czy zakres obejmuje jedynie do temp 15 stopni Celsjusza?? Interesują mnie wyższe zakresy i po interpolacji oraz na podstawie linii trendu (wzoru funkcji) wychodzą rozbieżne wartości nasycenia??
                  Czy może ktoś już się pokusił o poszerzenie tego zakresu lub jest on gdzieś ogólnodostępny, bo nie chciałbym wyważać otwartych drzwi
                  Z góry dzięki za odpowiedzi
                  Pozdrawiam

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X