Nie znalazłem na forum takiego wątku, więc mam dla osób głodnych wiedzy o swoim piwie, chęci kontroli nasycenia własnego piwa, propozycje urządzenia do mierzenia nasycenia piwa! Proste ale działa! sprawdzałem już nasycenie za jego pomoca ale planuje założyć manometr o skali do 2,5 bar (optymalny do tego celu). połączenie manometru z butlą będzie docelowo inne ale mniejsza o to - ważne że działa.
Jak to działa? mierzymy temperature piwa, nalewamy do butelki do pełna - powoli, zakręcamy i "energicznie mieszamy" czyli wstrząsamy porządnie! odczytujemy z manometru ciśnienie, odczytujemy z załączonej tabelki nasycenie. proste
Prawidłowe nasycenie piwa
butelkowanego: 5,4 - 5,7; piwo jasne keg: 4,4 - 4,8; ciemne keg 4,6 - 5,0
Jeśli leżakujemy piwo i jest za małe nasycenie - podbić do 0,2 MPa, jeśli za dużo zmniejszyć do 0,02 MPa.
powodzenia
Jak to działa? mierzymy temperature piwa, nalewamy do butelki do pełna - powoli, zakręcamy i "energicznie mieszamy" czyli wstrząsamy porządnie! odczytujemy z manometru ciśnienie, odczytujemy z załączonej tabelki nasycenie. proste
Prawidłowe nasycenie piwa
butelkowanego: 5,4 - 5,7; piwo jasne keg: 4,4 - 4,8; ciemne keg 4,6 - 5,0
Jeśli leżakujemy piwo i jest za małe nasycenie - podbić do 0,2 MPa, jeśli za dużo zmniejszyć do 0,02 MPa.
powodzenia
Comment