Czy wystarczy mi Kilowatów?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • intel1000
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2008.11
    • 55

    Czy wystarczy mi Kilowatów?

    Witam. Poczytałem sporo na tym forum ale nie znalazłem jakichś konkretów odnośnie mocy elementu grzejnego do gara zacierno-warzelnego.
    Taborety gazowe które można znaleźć na allegro mają 6,5 - 7,5 KW i piszę, że wystarczy do zagotowania nawet 100 L gara, przyjmując, że zacier będzie gęsty to pewnie mniej niż 100 L. Braumeister mniejszy ma 2KW a większy 3,2KW.
    Kuchnia elektryczna na której mam zamiar gotować ma 2,5 KW i się zastanawiam czy zagotuję 40 L brzeczki. Może w przyszłości coś większego się uda sklecić i jaką wtedy przyjąć moc grzałki elektrycznej bo jednak łatwiej sterować niźli gazowym palnikiem (programator).
    Zapraszam do dyskusji na temat MOCY.
    Last edited by intel1000; 2008-12-26, 12:05.
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika intel1000 Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam. Poczytałem sporo na tym forum ale nie znalazłem jakichś konkretów odnośnie mocy elementu grzejnego do gara zacierno-warzelnego.
    Taborety gazowe które można znaleźć na allegro mają 6,5 - 7,5 KW i piszę, że wystarczy do zagotowania nawet 100 L gara, przyjmując, że zacier będzie gęsty to pewnie mniej niż 100 L. Braumeister mniejszy ma 2KW a większy 3,2KW.
    Kuchnia elektryczna na której mam zamiar gotować ma 2,5 KW i się zastanawiam czy zagotuję 40 L brzeczki. Może w przyszłości coś większego się uda sklecić i jaką wtedy przyjąć moc grzałki elektrycznej bo jednak łatwiej sterować niźli gazowym palnikiem (programator).
    Zapraszam do dyskusji na temat MOCY.
    Dobre pytanie, napisz czy to płyta grzejna "szklana" czy może okrągła stalowa czy indukcyjna (różne sprawności przekazywania ciepła chyba indukcyjna jest najsprawniejsza).
    Co do tych 2,5 kW to niewiele czajnik mam 2,2kW. Nigdy na prądzie nie warzyłem ale mogę dodać z doświadczenia iż ważna jest pokrywa na garnek - najlepsza szklana idealnie izoluje pozwalając zagotować 45L brzeczki ma palniku gazowym o mocy 1,8 kW. Stosowałem jeszcze zabiegi pomocnicze czyli podgrzewanie brzeczki już podczas filtracji od 10 litrów utrzymując temperaturę w pobliżu temp. wrzenia. Dolewałem po 5 litrów filtratu i cały czas podgrzewałem.

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      #3
      Podsumowując moje boje, zagotujesz na pewno (dobra pokrywa) parametrem nie do zaakceptowania może być czas.

      Comment

      • intel1000
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2008.11
        • 55

        #4
        Witam, dzięki za szybką reakcję . Na razie zamierzam warzyć na takiej chyba żeliwnej lub stalowej płycie (na pewno nie indukcja i nie ceramiczna). Są tam 2 płyty - jedna 1 KW, druga 1,5 KW. Garnek mam 40 L emaliowany z pokrywką stalową do kompletu. Na razie zrobię 20 L i się okaże. Też mam zamiar dolewać wrzątku z czajnika aby podnieść temperaturę maksymalnie blisko zadanej. Czy jest jakiś określony maksymalny czas co do zagotowania brzeczki ??
        Last edited by intel1000; 2008-12-26, 14:23.

        Comment

        • gobong
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.04
          • 658

          #5
          Witam. Sam mam do dyspozycji kuchnie z plyta ceramiczna, nigdy nie robilem warki większej niz 20l. Powodem jest obawa o pekniecie plyty a przede wszystkim czas potrzebny do zagotowania. W czasie filtracji zbieram filtrat do jednego naczynia i sukcesywnie dodaje do gara, w ktorym juz staram sie podgrzewac wczesniejsze porcje. Obawiam sie że 40 litrów to chyba nie dasz rady

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika intel1000 Wyświetlenie odpowiedzi
            ... Czy jest jakiś określony maksymalny czas co do zagotowania brzeczki ??
            Nie ma takiego ograniczenia jednak czekanie jest wkurzające i nic nie wnosi do procesu.

            Comment

            • intel1000
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2008.11
              • 55

              #7
              Witam. No i już wszystko jasne. Moja kuchenka 1,5 KW na jednym palniku i 1 KW na drugim palniku nie dała rady z 20 L brzeczki. Powiem więcej - nie dała rady z 10 L brzeczki
              Zacieranie poszło jako tako, do 83 stopni maksymalnie doszło, dalej już nie chciało. Zauważyłem iż garnek ma nieco wklęsłe dno przez co styka się z palnikami tylko na obrzeżu garnka co jeszcze bardziej obniżyło sprawność cieplną. Ogólnie dupa... Czy jestem pionierem bo gotowałem brzeczkę na 20 razy w czajniku ????
              Przymierzam się do zakupu taboretu gazowego i może jakoś dokoptuje do tego jakiś serwo albo elektrozawór z płynną regulacją i może się uda taborecik jakoś wysterować.

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika intel1000 Wyświetlenie odpowiedzi
                Czy jestem pionierem bo gotowałem brzeczkę na 20 razy w czajniku ????
                No, chyba jesteś pionierem

                Kondolencje, ale swoją drogą, to rozumiem, że gotowałeś na standardowej kuchence, więc też chyba jako pierwszy miałeś kłopot z zagotowaniem takiej niewielkiej ilości Na pewno wklęsłość dna tutaj dużo zaszkodziła.

                A co do taboretu - polecam
                Last edited by Marusia; 2009-01-04, 12:30.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Infam
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.05
                  • 715

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika intel1000 Wyświetlenie odpowiedzi
                  [...]gotowałem brzeczkę na 20 razy w czajniku ????
                  A czy miałeś jakiś przełom? Albo kilka(naście)??? Tak tylko pytam, z ciekawości, bez podtekstu To też będzie w pewnym sensie pionierskie
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika intel1000 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Przymierzam się do zakupu taboretu gazowego i może jakoś dokoptuje do tego jakiś serwo albo elektrozawór z płynną regulacją i może się uda taborecik jakoś wysterować.
                  To już spore wyzwanie dla automatyka. Czujka w zacierze, podpięta do PIDa (autonomiczny regulatorek mikroprocesorowy / może coś na S7 lub Sai bądź też coś własnego na mikrokontrolerze - oprogramowanie algorytmu PID- to byłoby cóś). Wprowadzanie ilości i temperatur przerw, zachowanie (w PID) gradientu temperatur; sygnalizacja (przy zacieraniu - przerw, przekroczeń wart. technolog.; przy warzeniu - czasu dodania chmielu, innych wynalazków). Szczegolną uwagę zwróciłbym w PIDzie na D (niedocenianą przez wielu zawodowców). Kiedyś przemknęła mi taka myśl... Dla zabawy nastawami przy inercjach wyższego rzędu i chęcią pokonania (poprzez feedforward) wszelkiej maści zakłóceń. W grę wchodziłyby, jakby odstawione (ale na krótko, mam nadzieję, różnego rodzaju sztuczne inteligencje - w końcu przy pracy z rzeczonymi może przy okazji wpłynęłoby to na własną :-)
                  Intel1000, to nie ironia, ja poprostu chciałem się czymś takim pobawić, takie zboczenie zawodowe Póki co czas na ww. poświęciłem zabawom w piwowara...
                  "Dużo to nie znaczy Dobrze
                  Dobrze znaczy dużo"

                  Comment

                  • intel1000
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2008.11
                    • 55

                    #10
                    Nawet nie wyczułem ironii... Właśnie cóś takiego był chciał zrobić. Sterowanie wypełnieniem ale z funkcją samouczenia się mikrokontrolera. Co prawda ja to trochę cofnąłem w elektronice ale może kolega pomoże mi coś takiego sklecić. Ktoś jest chętny gdybyśmy to uskutecznili? Ile byłoby dla was warte takie ustrojstwo wraz z przeróbką taboretów na sterowanie płynne mocą palnika?

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika intel1000 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Ktoś jest chętny gdybyśmy to uskutecznili? Ile byłoby dla was warte takie ustrojstwo wraz z przeróbką taboretów na sterowanie płynne mocą palnika?
                      Chętnie bym odpowiedziała na to pytanie. Problem jednak polega na tym, że ni w ząb nie zrozumiałam, o czym Ty i Infam piszecie
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                        Chętnie bym odpowiedziała na to pytanie. Problem jednak polega na tym, że ni w ząb nie zrozumiałam, o czym Ty i Infam piszecie
                        Napisali o sterowaniu taboretem za pomocą kompa z płynną regulacją sily grzania.

                        Warte by było dużo. Ciekawe jakibyłby koszt wykonania.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                          Napisali o sterowaniu taboretem za pomocą kompa z płynną regulacją sily grzania.
                          No, teraz to rozumiem

                          No to nie jestem zainteresowana, bo oprócz tego trzeba by mieć jeszcze kilka innych rzeczy, które Infam na pewno już ma (np. mieszadło) bo samo sterowanie przy prostym warzeniu wydaje mi się mało użytecznym luksusem, skoro trzeba i tak podejść i zamieszać w trakcie zacierania.
                          Bo rozumiem, że ta siła grzania tez do zacierania by była, co by nie podgrzewać szybciej niż 1 stopień na minutę na przykład
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • intel1000
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2008.11
                            • 55

                            #14
                            Zgadza się Marusiu. Jak by się miało stać przy garze tak czy siak to taki kompjuter pewnie nie ma racji bytu natomiast posiadając mieszało i taboret gazowy można by zrobić takie ustrojstwo że wpisujesz parę danych tj temperatury i czasy przerw, podpalasz palnik, wsypujesz jak zapiska śrutę i się oddalasz w nieznane. Przychodzisz tylko chmielu dorzucić.
                            Kolega właśnie zajmuje się dosyć poważnie sterownikami do pieców CO z zaimplementowanym PIDem więc myślę że wystarczy małe dostosowanie i wyjdzie z tego maszina dla piwowarów.

                            Comment

                            • Infam
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.05
                              • 715

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                              [...]Bo rozumiem, że ta siła grzania tez do zacierania by była, co by nie podgrzewać szybciej niż 1 stopień na minutę na przykład
                              Pisząc j.n. właśnie ww. miałem na myśli:
                              zachowanie (w PID) gradientu temperatur
                              Czyli odpowiedniego przyrostu. Czy byłby to 1*C/min czy 2*C/min to kwestia umowna. "Wszak" nie ma dowodów na to, że beta, alfa lub jakaś wcześniejsza amylaza (sorry za skrót - myślę o enzymach) lubi dokładnie ten 1*C/min (Kol. Czes pisał na ten temat).
                              Intel1000 napisał:
                              Kolega właśnie zajmuje się dosyć poważnie sterownikami do pieców CO z zaimplementowanym PIDem
                              A czy ten Kolega jest na tym forum?
                              "Dużo to nie znaczy Dobrze
                              Dobrze znaczy dużo"

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X