Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam
Wyświetlenie odpowiedzi
Czy wystarczy mi Kilowatów?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziA ta termopara też tam jest?
Otóż świeczka ma dwie "dysze"; jeden płomyk pali się w kierunku palnika głównego, drugi zaś w kierunku czujki temperaturowej, która inicjuje zamknięcie dopływu gazu w przypadku zaniku płomienia.
Nie przyglądałem się temu od spodu ale IMO to nie jest termopara a czujka kapilarna. Chyba nie ma innego rozwiązania w przypadku obecnie produkowanych taboretów gastro. Oczywiście inne rozwiązania są technicznie możliwe, istnieje jedynie kwestia (określenia, testów) niezawodności tego czy innego rozwiązania. To w przypadku zabezpieczenia najważniejsze. Inne kwestie (wygoda użytkowania, wykorzystanie w sterowaniu itp) mają mniejszy priorytet."Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam Wyświetlenie odpowiedziZapewniam z całą odpowiedzialnością, że jest
Otóż świeczka ma dwie "dysze"; jeden płomyk pali się w kierunku palnika głównego, drugi zaś w kierunku czujki temperaturowej, która inicjuje zamknięcie dopływu gazu w przypadku zaniku płomienia.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziWydaje mi się jednak, że nie będzie można zaprzestać mieszania w trakcie przerwy, bo w miejscu, w którym operuje płomyk pilota zacier pewno będzie się przypalał.
Przynajmniej ten który widziałem u Infama.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedziEeee... tam... Ten płomyk pilota jest naprawdę na tyle mały, że wątpię, żeby cokolwiek zdążył podgrzać, nie mówiąc o przypaleniu.
Przynajmniej ten który widziałem u Infama.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziPodgrzać zapewne nie ale miejscowo może przypalać a nawet niewielka ilość przypalonego zacieru wpływa na kolor jasnego piwa.
Ten ognik pilota jest tak mały jak płomień małej świeczki. W dodatku jest umieszczony nisko nad palnikiem, więc w dość dużej odległości od samego garnka. Nie wiem czy on w ogóle garnek podgrzeje. Szczerze mówiąc, to wydaje mi się, że nawet jakbym kartkę papieru podłożył pod garnek to by ten pilot jej nie przepalił.
Hmm... dobra... zrobię taki test z kartką za parę dni i sprawdzę...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziTaki układ da się zautomatyzować. Wydaje mi się jednak, że nie będzie można zaprzestać mieszania w trakcie przerwy, bo w miejscu, w którym operuje płomyk pilota zacier pewno będzie się przypalał.Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
A tak poza tym tematem czy jest na forum jakaś dyskusja właśnie o kadziach warzelno-zaciernych z mieszadłem ? pozdrSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
-
Witam ponownie. Taborecik przyszedł, sterownik został zaprogramowany, taboret poskręcany do kupy, serwomechanizm na szybko ale i nie do końca pięknie zaimplementowany do taboretu no i zaczęliśmy testy. Po pierwszych trzech godzinach testów można powiedzieć że jest nieźle
Moje spostrzeżenia na tym etapie prac:
1. Moc palnika na 10 L brzeczki jest za wysoka Minimalny płomień wyłącza termoparę a najmniejszy który nie wyłącza termopary podgrzewa wodę (brzeczkę) mimo iż tego nie chcemy.
2. Mieszadło jest KO-NIE-CZNE, bez niego odchyłki temperatur są zbyt wysokie (do 4 stopni)
3. Poza tym wszystko OK, będę informował o kolejnych testach.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika intel1000 Wyświetlenie odpowiedzi1. Moc palnika na 10 L brzeczki jest za wysoka Minimalny płomień wyłącza termoparę a najmniejszy który nie wyłącza termopary podgrzewa wodę (brzeczkę) mimo iż tego nie chcemy.
Ostatnio sprawdziłem i na minimalnym płomieniu palnika o mocy nominalnej ok 3kW utrzymywana jest praktycznie stała temperatura 66°C (garnek nie przykryty, zacieru ok 18kg) czyli mamy stan równowagi między stratami ciepła do otoczenia a ciepłem dostarczonym przez płomień.
IMO w tym taborecie trzeba by pomyśleć o uzupełnieniu go albo o pilota, albo o układ zapalający z czujnikiem płomienia.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Ano właśnie i tu mamy mały problemik bo uzupełniac go o pilota to moim zdaniem ingerowanie w taboret a IMO nie powinno się tego robić no bo to jednak gaz jest a jeżeli chodzi o układ zapalania to też nic innego mi nie przychodzi do głowy jak jakiś siłowniczek do piezozapalarki no ale siłownik to dodatkowa część i może jeszcze kompresorek hehe. Myślałem raczej o zatkaniu a może powkręcaniu śrubek w nagwintowane otworki palnika powiedzmy w 30 % i może to by zmniejszyło moc palnika przy jednoczesnym zmniejszeniu podawania gazu. Jak myślisz?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika intel1000 Wyświetlenie odpowiedziAno właśnie i tu mamy mały problemik bo uzupełniac go o pilota to moim zdaniem ingerowanie w taboret a IMO nie powinno się tego robić no bo to jednak gaz jest a jeżeli chodzi o układ zapalania to też nic innego mi nie przychodzi do głowy jak jakiś siłowniczek do piezozapalarki no ale siłownik to dodatkowa część i może jeszcze kompresorek hehe. Myślałem raczej o zatkaniu a może powkręcaniu śrubek w nagwintowane otworki palnika powiedzmy w 30 % i może to by zmniejszyło moc palnika przy jednoczesnym zmniejszeniu podawania gazu. Jak myślisz?Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika intel1000 Wyświetlenie odpowiedziWitam. No i już wszystko jasne. Moja kuchenka 1,5 KW na jednym palniku i 1 KW na drugim palniku nie dała rady z 20 L brzeczki. Powiem więcej - nie dała rady z 10 L brzeczki
Zacieranie poszło jako tako, do 83 stopni maksymalnie doszło, dalej już nie chciało. Zauważyłem iż garnek ma nieco wklęsłe dno przez co styka się z palnikami tylko na obrzeżu garnka co jeszcze bardziej obniżyło sprawność cieplną. Ogólnie dupa... Czy jestem pionierem bo gotowałem brzeczkę na 20 razy w czajniku ????
Przymierzam się do zakupu taboretu gazowego i może jakoś dokoptuje do tego jakiś serwo albo elektrozawór z płynną regulacją i może się uda taborecik jakoś wysterować.
Witam, chciałem tylko poinformować choć to może nie ten dział, że piwo "z czajnika" a było to Ala Grodziskie wyszło całkiem nieżle, piana szybko opadająca ale smak i zapach z pewnością lepszy od wszystkich komercyjnych. Pozdrawiam.
Protoplasta piwa z czajnika.
Comment
-
-
Witam
Zainteresowanych wątkiem sterownika do kadzi zaciernej witam i stwierdzam że próby sterowania taboretem gazowym za pomocą elektroniki zakończyły się nie tyle fiaskiem co decyzją, że spróbujemy z kolegą pójść w stronę takiego polskiego braumeistera. Konstrukcja będzie pierwotnie opierać się o keg 50 L do którego włożymy wkład filtracyjny. Mieszanie oraz wyrównywanie ciepła w kadzi będzie załatwiać pompa. Za grzanie odpowiedzialne będą 2 lub 3 grzałki po 2000 W. Ogólnie coś a`la braumeister ale myślę, że za 1000-1300 zł. Czy to dużo ?
Comment
-
-
Witam.Też noszę się z zamiarem zrobienia kadzi zaciernej na wzór braumeistera.Przeszukuję i czytam fora i największym problemem jest dla mnie sterownik do tej maszyny.A kolega intel1000 jaki zastosował?Może jakaś podpowiedź.Proszę o radę.
A co do kosztów Twojej kadzi chyba nie są duże.Chociaż w moim przypadku mam nadzieje, że wyjdzie taniej(wszystkie spawania i wiercenia wykonam sam) a reszta zależy od sterownika.
Pozdrawiam.
anulek.
Comment
-
Comment