Czy wystarczy mi Kilowatów?
Collapse
X
-
Zapewniam z całą odpowiedzialnością, że jest
Otóż świeczka ma dwie "dysze"; jeden płomyk pali się w kierunku palnika głównego, drugi zaś w kierunku czujki temperaturowej, która inicjuje zamknięcie dopływu gazu w przypadku zaniku płomienia.
Nie przyglądałem się temu od spodu ale IMO to nie jest termopara a czujka kapilarna. Chyba nie ma innego rozwiązania w przypadku obecnie produkowanych taboretów gastro. Oczywiście inne rozwiązania są technicznie możliwe, istnieje jedynie kwestia (określenia, testów) niezawodności tego czy innego rozwiązania. To w przypadku zabezpieczenia najważniejsze. Inne kwestie (wygoda użytkowania, wykorzystanie w sterowaniu itp) mają mniejszy priorytet."Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"Comment
-
Taki układ da się zautomatyzować. Wydaje mi się jednak, że nie będzie można zaprzestać mieszania w trakcie przerwy, bo w miejscu, w którym operuje płomyk pilota zacier pewno będzie się przypalał.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Przynajmniej ten który widziałem u Infama.Comment
-
Podgrzać zapewne nie ale miejscowo może przypalać a nawet niewielka ilość przypalonego zacieru wpływa na kolor jasnego piwa.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Ten ognik pilota jest tak mały jak płomień małej świeczki. W dodatku jest umieszczony nisko nad palnikiem, więc w dość dużej odległości od samego garnka. Nie wiem czy on w ogóle garnek podgrzeje. Szczerze mówiąc, to wydaje mi się, że nawet jakbym kartkę papieru podłożył pod garnek to by ten pilot jej nie przepalił.
Hmm... dobra... zrobię taki test z kartką za parę dni i sprawdzę...Comment
-
No właśnie więc moim skromnym zdaniem nie ma sensu kupować takiego zautomatyzowanego palnika nie mając gara z mieszadłem i trzeba stać przy tym tak i tak mieszając własnoręcznieSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
A tak poza tym tematem czy jest na forum jakaś dyskusja właśnie o kadziach warzelno-zaciernych z mieszadłem ? pozdrSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
Witam ponownie. Taborecik przyszedł, sterownik został zaprogramowany, taboret poskręcany do kupy, serwomechanizm na szybko ale i nie do końca pięknie zaimplementowany do taboretu no i zaczęliśmy testy. Po pierwszych trzech godzinach testów można powiedzieć że jest nieźle
Moje spostrzeżenia na tym etapie prac:
1. Moc palnika na 10 L brzeczki jest za wysokaMinimalny płomień wyłącza termoparę a najmniejszy który nie wyłącza termopary podgrzewa wodę (brzeczkę) mimo iż tego nie chcemy.
2. Mieszadło jest KO-NIE-CZNE, bez niego odchyłki temperatur są zbyt wysokie (do 4 stopni)
3. Poza tym wszystko OK, będę informował o kolejnych testach.Comment
-
Ostatnio sprawdziłem i na minimalnym płomieniu palnika o mocy nominalnej ok 3kW utrzymywana jest praktycznie stała temperatura 66°C (garnek nie przykryty, zacieru ok 18kg) czyli mamy stan równowagi między stratami ciepła do otoczenia a ciepłem dostarczonym przez płomień.
IMO w tym taborecie trzeba by pomyśleć o uzupełnieniu go albo o pilota, albo o układ zapalający z czujnikiem płomienia.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Ano właśnie i tu mamy mały problemik bo uzupełniac go o pilota to moim zdaniem ingerowanie w taboret a IMO nie powinno się tego robić no bo to jednak gaz jest a jeżeli chodzi o układ zapalania to też nic innego mi nie przychodzi do głowy jak jakiś siłowniczek do piezozapalarki no ale siłownik to dodatkowa część i może jeszcze kompresorek hehe. Myślałem raczej o zatkaniu a może powkręcaniu śrubek w nagwintowane otworki palnika powiedzmy w 30 % i może to by zmniejszyło moc palnika przy jednoczesnym zmniejszeniu podawania gazu. Jak myślisz?Comment
-
Ano właśnie i tu mamy mały problemik bo uzupełniac go o pilota to moim zdaniem ingerowanie w taboret a IMO nie powinno się tego robić no bo to jednak gaz jest a jeżeli chodzi o układ zapalania to też nic innego mi nie przychodzi do głowy jak jakiś siłowniczek do piezozapalarki no ale siłownik to dodatkowa część i może jeszcze kompresorek hehe. Myślałem raczej o zatkaniu a może powkręcaniu śrubek w nagwintowane otworki palnika powiedzmy w 30 % i może to by zmniejszyło moc palnika przy jednoczesnym zmniejszeniu podawania gazu. Jak myślisz?Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Witam. No i już wszystko jasne. Moja kuchenka 1,5 KW na jednym palniku i 1 KW na drugim palniku nie dała rady z 20 L brzeczki. Powiem więcej - nie dała rady z 10 L brzeczki
Zacieranie poszło jako tako, do 83 stopni maksymalnie doszło, dalej już nie chciało. Zauważyłem iż garnek ma nieco wklęsłe dno przez co styka się z palnikami tylko na obrzeżu garnka co jeszcze bardziej obniżyło sprawność cieplną. Ogólnie dupa... Czy jestem pionierem bo gotowałem brzeczkę na 20 razy w czajniku ????
Przymierzam się do zakupu taboretu gazowego i może jakoś dokoptuje do tego jakiś serwo albo elektrozawór z płynną regulacją i może się uda taborecik jakoś wysterować.
Witam, chciałem tylko poinformować choć to może nie ten dział, że piwo "z czajnika" a było to Ala Grodziskie wyszło całkiem nieżle, piana szybko opadająca ale smak i zapach z pewnością lepszy od wszystkich komercyjnych. Pozdrawiam.
Protoplasta piwa z czajnika.Comment
-
Witam
Zainteresowanych wątkiem sterownika do kadzi zaciernej witam i stwierdzam że próby sterowania taboretem gazowym za pomocą elektroniki zakończyły się nie tyle fiaskiem co decyzją, że spróbujemy z kolegą pójść w stronę takiego polskiego braumeistera. Konstrukcja będzie pierwotnie opierać się o keg 50 L do którego włożymy wkład filtracyjny. Mieszanie oraz wyrównywanie ciepła w kadzi będzie załatwiać pompa. Za grzanie odpowiedzialne będą 2 lub 3 grzałki po 2000 W. Ogólnie coś a`la braumeister ale myślę, że za 1000-1300 zł. Czy to dużo ?Comment
-
Witam.Też noszę się z zamiarem zrobienia kadzi zaciernej na wzór braumeistera.Przeszukuję i czytam fora i największym problemem jest dla mnie sterownik do tej maszyny.A kolega intel1000 jaki zastosował?Może jakaś podpowiedź.Proszę o radę.
A co do kosztów Twojej kadzi chyba nie są duże.Chociaż w moim przypadku mam nadzieje, że wyjdzie taniej(wszystkie spawania i wiercenia wykonam sam) a reszta zależy od sterownika.
Pozdrawiam.
anulek.Comment
Related Topics
Collapse
-
Trend przywracania do życia dawno zamkniętych browarów w Czechach ciągle trwa. Ten w Chocni zbudowano w 1850 roku, zakończył warzenie w 1984, nie przetrwała również pracująca tu słodownia. Potem zabudowania wykorzystywały różne firmy, m.in. z branży metalowej, biura i magazyny. Niestety,...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Przymierzam się do warzenia z ekstraktów. Mam oczywiście pewne braki sprzętowe (garnek poniżej 20 litrów, brak chłodnicy). O ile brak gara 30l nie jest jakimś poważnym problemem (można zawsze uwarzyć mniejszą warkę) o tyle martwi mnie brak chłodnicy.
Czy (i jaki) wpływ...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Z Tomkiem Kieżą piwowarem i właścicielem browaru w Małomicach, poznałem się na WFDP. Sympatyczny facet, od razu dostałem zaproszenie do odwiedzenia jego piwnej Stacji
co udało się zrealizować 25.07.2019.
Co prawda browar nie mieści się na stacji jakby wskazywała nazwa (bo ta jest...-
Channel: Browary polskie
-
-
Browar restauracyjny w samym sercu pięknej gentskiej starówki odwiedziliśmy 5.08.2024. Mieści się on na parterze 2-piętrowej białej kamienicy, przed którą wprost na bruku rozstawiono ogródek z firmowymi parasolami otoczony skrzyniami z zielenią. Mimo, że to ulica można tu przyjemnie posiedzieć...
-
Channel: Belgia
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment