Niestety nie, siedzi raczej na elektrodzie.
Czy wystarczy mi Kilowatów?
Collapse
X
-
Ostatnia zmiana dokonana przez Infam; 2009-01-05, 00:40."Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"Comment
-
-
Witam, po rozmowie z kolegą od sterowników do CO uznaliśmy, że większość z nas używa, będzie używać gazu i w związku z tym prace nad sterownikiem piwowarskim pójdą w stronę sterowania palnikami gazowymi.
Wiem, że gdzieś temat był już poruszany na forum ale może po krótce zaproponujecie jakieś zmiany względem naszego toku myślenia, otóż: w sterowniku będzie można ustawić do 6 nastaw zadanych temperatur i zadanych czasów ich utrzymywania. Histereza temperatury nie będzie przekraczać 1 stopnia. Przyrost temperatury jeżeli jest ważny to też można zaimplementować. Możliwość natychmiastowego przeskoczenia w przód lub w tył programu, W każdej chwili można nacisnąć przycisk pauza aby sterownik wstrzymał program. No i teraz najważniejsza sprawa: sterownik będzie sterował pracą palnika gazowego i tu mały problem bo zdaje sobie sprawę z tego że niewielu z Was będzie miało predyspozycje do tego żeby dołączyć do swojego taboretu czy palnika gazowego serwomechanizm regulujący pracą regulatora płomienia w związku z tym dla tych osób będzie przewidziany zestaw sterownika z taboretem gazowym z przerobionym sterowaniem mocy płomienia.
To chyba tyle mam na razie do powiedzenia.
Myslę że pierwsze próby zrobimy za jakieś 2-3 tygodnie.
Poniżej zdjęcie sterownika, na bazie którego będzie wykonany sterownik piwowarski.
Panel będzie oczywiście przystosowany, przyciski inaczej nazwane, może macie jakieś sugestie w związku z przyciskami ?Comment
-
Jest tam sporo pomysłów, niektóre nie zrealizowane. Tak się składa, że ten sprzęt jest u mnie (Lukuj czasami u mnie warzy - szkoda, że ostatnio b. rzadko).
Pisałeś o histerezie temperatury 1 *C. To złe określenie, biorąc pod uwagę regulację ciągłą (gdzieś pisałeś, że takowa będzie). Może operować pojęciem uchybu regulacji, wskaźników jakości regulacji.
Należałoby jeszcze przybliżyć temat opłacalności zakupu takiego ustrojstwa przez potencjalnego piwowara. W najgorszym wypadku prototyp nie będzie przekazany do produkcji i będzie służył Tobie"Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"Comment
-
Masz racje, źle się wyraziłem. Oczywiście chodzi nie o histerezę bo sterowanie będzie PIDem. Wątek podany przez Ciebie - przeczytany, taboret zakupiony no i zabieramy się do pracy. Szcuję, że taki sterownik będzie kosztował w granicach 250-300 zł wraz z serwomechanizmem. Niestety sam koszt wykonania konkretnego panelu przedniego do sterownika, a przyznacie że ładny, jest dość spory. Minilane zamówienie to 50 szt i przy takiej ilości jeden panel kosztuje 20 zł. Czy zestaw tj. taboret gazowy z zapalarką piezo i termoparą plus sterownik do tego, oczywiście wszystko spięte ze sobą jak się nalezy za cenę 400-500 zł to dla Was cena : a) dużo za duża, b) do przyjęcia, C) spoko d) myslałem, że będzie większa ??Prosze o komentarze i ewentualne wstepne choćby jakby zapisy bo nie wiem czy mamy się za to brać. Kolega niestety piwowarem nie jest i dla mnie jednej sztuki nie wykona ponieważ na napisanie oprogramowania poświęci sporo czasu poten na testy więc prototyp kosztowałby sporo. Pozdrawiam
Comment
-
W piecach CO z zapłonem iskrowym stosuje się sondy jonizacyjne i chyba to jest jedyne słuszne rozwiązanie nie wiem tylko jak to wygląda po stronie kosztów.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
A jak to działa? Nie przypadkiem tak jak np. w starym piecu cwu PG6, tzn., że po zapaleniu płomienia trzeba przez pewien czas trzymać wciśnięty przycisk? Bo jeżeli tak, to trzeba będzie to zmodyfikować, inaczej sterownik nie będzie mógł wyłączyć całkowicie płomienia a potem sam go włączyć.Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2009-01-07, 16:49.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Comment
-
Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Są takie wykonania taboretów, w których pali się "świeczka". Ja właśnie taki posiadam. Można ją oczywiście zgasić pokrętłem (przekręcić w skrajne położenie, używając nieco większego momentu obr.)"Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"Comment
Related Topics
Collapse
-
Trend przywracania do życia dawno zamkniętych browarów w Czechach ciągle trwa. Ten w Chocni zbudowano w 1850 roku, zakończył warzenie w 1984, nie przetrwała również pracująca tu słodownia. Potem zabudowania wykorzystywały różne firmy, m.in. z branży metalowej, biura i magazyny. Niestety,...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Przymierzam się do warzenia z ekstraktów. Mam oczywiście pewne braki sprzętowe (garnek poniżej 20 litrów, brak chłodnicy). O ile brak gara 30l nie jest jakimś poważnym problemem (można zawsze uwarzyć mniejszą warkę) o tyle martwi mnie brak chłodnicy.
Czy (i jaki) wpływ...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Z Tomkiem Kieżą piwowarem i właścicielem browaru w Małomicach, poznałem się na WFDP. Sympatyczny facet, od razu dostałem zaproszenie do odwiedzenia jego piwnej Stacji
co udało się zrealizować 25.07.2019.
Co prawda browar nie mieści się na stacji jakby wskazywała nazwa (bo ta jest...-
Channel: Browary polskie
-
-
Browar restauracyjny w samym sercu pięknej gentskiej starówki odwiedziliśmy 5.08.2024. Mieści się on na parterze 2-piętrowej białej kamienicy, przed którą wprost na bruku rozstawiono ogródek z firmowymi parasolami otoczony skrzyniami z zielenią. Mimo, że to ulica można tu przyjemnie posiedzieć...
-
Channel: Belgia
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment